Vřesová můrka – recenze komiksu

Vřesová můrka – půvabný komiks o odvaze a přátelství

21. 11. 2023
 

Mezi Olšovým hájem a Borovicovým pahorkem se rozprostírá Vřesový palouček. Na něm, schovaná před zraky okolí, žije Šedivá můrka. Jednou za čas si za ní přiletí hrát kamarádi Sýček a Netopýr a Šedivá můrka jim ukáže všechny listy, které k ní navál vítr. Šedivá můrka totiž miluje listy a moc by si přála vidět stromy, nikdy však Vřesový palouček neopouští. Velmi se bojí slunečního světla, jež ji oslepuje. Proto se vždy za rozbřesku schová do svojí skrýše v srdci Vřesového paloučku. Jednoho večera ale do něj zavítá můrka Brachmína, která Šedivou můrku přesvědčí, aby se s ní vydala k Velkému javoru rostoucímu v srdci lesa. Tam sídlí mocné můrky kouzelnice, které mohou Šedivou můrku naučit, jak se nebát slunečního světla.

Autor
Autor obálky
Vydavatel
Série
Redakce
Překlad
Sazba
Žánr
Počet stran
Tisk
Vazba
Rozměry
Rok vydání
ISBN
Vydání

Oksana Bula
Oksana Bula
Host
Pohádky pro Slunce a Měsíc
Iva Reichelová
Jiřina Dvořáčková
Zuzana Doňková
pohádkový komiks
71
barevný
vázaná
225 × 296 mm
2023
978-80-275-1746-6
první

Zdroj: Host

Dechberoucí ilustrace

Pohádkový komiks Vřesová můrka vytvořila ukrajinská ilustrátorka a autorka Oksana Bula. Ta stojí i za sérií knih pro děti o Tukoních, magických obyvatelích lesa, kteří pomáhají uzdravovat stromy. Vřesová můrka otevírá sérii Pohádek pro Slunce a Měsíc, odehrávající se ve stejném světě. Tukoni totiž na Velkém javoru žijí také, jen jsou aktivní ve dne, kdežto můrky v noci. V češtině si tento komiks určený pro děti od tří let můžeme přečíst díky nakladatelství Host

Musím uznat, že Oksana Bula je velice talentovaná ilustrátorka, komiks je totiž po vizuální stránce úchvatný. Kniha je velkoformátová, díky čemuž si můžeme dechberoucí ilustrace vychutnat v plné parádě. Obálku zdobí ilustrace ustrašené, ale zároveň zvídavé Šedivé můrky uprostřed růžovofialového vřesu, přičemž mě na první pohled zaujaly pozlacené detaily. Samotný příběh autorka vypráví nejčastěji pomocí několika menších panelů na stránce s na komiks nebývalou mírou textu. Občas je ale proloží velkoformátovou ilustrací přes celou dvojstranu a nechá vyprávět jen obraz. 

Ilustrace nejsou nijak detailní ani realistické, naopak. Jednotlivé postavy i jejich okolí jsou rozostřené, zastřené, jako by se celý příběh odehrával v nějakém příjemném, hřejivém snu. Velice oceňuji, jak autorka dokáže několika jednoduchými změnami perfektně vyjádřit emoce postav. Vyhrála si i s barevným odlišením jednotlivých prostředí, ve kterých se příběh odehrává. Na Vřesovém paloučku dominuje růžovofialová, v lese hnědá a u Velkého javoru sytě zelená. 

Zdroj: Host

Komiks pro tříleté děti

Vřesová můrka je určena velice malým „čtenářům“. Jde o jednoduchý příběh o odvaze vystoupit ze své komfortní zóny, o síle přátelství a o důvěře v sebe i v ostatní. Dospělému čtenáři komiks jeho životní názory nezmění, i přesto si jej můžete užít, pokud máte rádi milé pohádkové příběhy. 

Shodou okolností mám doma cílovou skupinu. Klučina necelé tři roky, který má sice rád knížky, obzvlášť pokud jejich čtení oddálí odchod na kutě, ale kdyby byly všechny jen o autech, bagrech, traktorech a buldozérech, vůbec by mu to nevadilo. Vřesová můrka pro něj byla prvním seznámením s komiksem, ty moje, dospělejší, jsem mu zatím neukázala. Naprosto ho uchvátila. Přečetli jsme ji na jeden zátah, dva dny po sobě, a silně reagoval na vše, co můrky prožívaly. Jen ten koncept kouzel mu zatím byl cizí. Po přečtení jsme ji navíc museli ukázat tatínkovi i babičkám, a i po několika dnech mi o ní vypráví. 

V komiksu jsou použity fonty Mill 54 a John Sans. Nedokáži zatím úplně posoudit, zda jde o fonty, které budou vhodné pro naučení se čtení, ale nejsou nijak zdobné a mně osobně šly číst i při zhoršeném osvětlení. 

Příliš krátké… nebo ne?

Vřesová můrka má pouhých 71 stran, přečtenou ji tedy máte za chvíli. Navíc končí trochu cliffhangerem, a další díly série zatím nejsou k dispozici. Doufám, že se jí bude dařit a pokračování se dočkáme. Rozhodně jsem zvědavá, kam autorka příběh rozvede. Nebránila bych se ani vydání v nějakém souborném vydání, chápu ale, že takto má kniha ideální délku pro děti na udržení pozornosti. Navíc by se kvůli velkému formátu při čtení s nimi špatně držela. 

Zdroj: Host

Velice milý komiks

Postavy v komiksu jsou na sebe velice milé. Ačkoliv Sýček s Netopýrem se s Šedivou můrkou honí, jde vždy jen o hru a zábavu, nikoliv lov, kterým by toto pronásledování pod hvězdnou oblohou bylo ve skutečnosti. Můrky navíc v lese každý přivítá ve svém domě a pohostí. A i Brachmína je na Šedivou můrku moc milá. Jediným opravdovým nepřítelem jsou tak v příběhu přírodní síly. 

Bohužel mě rušilo, že na posledních stranách, kdy se Brachmína s Šedivou můrkou setkají s ostatními můrkami, se tato milost vytrácí a můrky si začnou Brachmínu dobírat a posmívat se jí, že je praštěná. A to jen proto, že chce vystoupit z té svojí komfortní zóny a zažít něco jiného. Trochu mi tak tento konec poškodil milý a hřejivý dojem, který jsem z celé knihy měla. 

Vřesová můrka je nádherný komiks, určený pro dětí od tří let. Vypráví o odvaze a síle přátelství. Autorka a ilustrátorka Oksana Bula vytvořila poutavé a dechberoucí dílo, plné perfektně vykreslených emocí postav i velkoformátových ilustrací plných krásného prostředí. Jde o jednoduchý příběh, který pro dospělého čtenáře nebude ničím novým, cílovou skupinu má ale potenciál nadchnout a přikovat ke stolu.

Klady
  • nádherné ilustrace
  • perfektní vykreslení emocí postav
  • délka tak akorát pro čtení s dětmi
Zápory
  • posmívání se za praštěnost
  • velký formát knihy je sice nádherný, pro čtení s dětmi v posteli ale značně nepraktický
  • délka příliš krátká pro dospělé čtenáře
Infobox
  • Autor Oksana Bula
  • Vydavatel Host
0.0

Doporučujeme

Humor

Náročnost

Postavy

Příběh

Vtažení do děje

Zpracování

Simona Rex

Mládí propařila ve společnosti her Diablo, Fallout a MMORPG Ragnarok Online. Na vysoké se prohloubila její láska k deskovkám. Přes fázi hraní pouze párty her a fillerů se dostala k hrám atmosférickým a odmítání čehokoliv, co jen vzdáleně připomínalo euro hru. Nakonec vzala na milost i ty a dnes je deskoherní „omnigamer“. Mezi její největší lásky patří Glorantha: The Gods War, Mars: Teraformace, série Evolution, 51st State, Studená válka a Milostný dopis.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.