Dakar 2024 chystá vzrušující podívanou. Co na trasu říkají jezdci ?

Rallye Dakar 2024: Oznámení o sestavě Red Bull Desert Wings

Seznamte se s týmem ostřílených šampionů Dakaru a slibných nových talentů připravených na Největší pouštní výzvu Motorsports.

Rallye Dakar 2024 se chystá na vzrušující podívanou na rychlost, vytrvalost a odhodlání, když se družstvo Red Bull Desert Wings připravuje na řešení náročného terénu Saúdské Arábie. S mixem ostřílených dakarských šampionů a nadějných nováčků se tým Red Bull Desert Wings chystá podat nezapomenutelný výkon.

Rally má začít 5. ledna 2024 a bude zahrnovat vyčerpávající závodiště na 5000 kilometrů rozdělené do 12 náročných etap, přičemž velké finále se uskuteční v Yanbu 19. ledna.

Více k trase viz ZDE ve videu.

 

Pátý ročník Rallye Dakar, který hostí Saúdská Arábie, slibuje, že ještě zvýší laťku, nabídne závodníkům 60% nového terénu k dobytí a zavede nevídanou 48hodinovou etapu pokrývající 600 kilometrů. Kombinace čerstvých výzev a inovativního formátu katapultovala faktor nepředvídatelnosti tohoto Dakaru do nových výšin.

Nyní se družstvo Red Bull Desert Wings z roku 2024 připravuje na to, že se v roce 2024 ujme výzvy a bude bojovat o pouštní slávu.

– Seth Quintero , jednadvacetiletá vycházející hvězda, bude jezdit za obhájce titulu dakarských šampionů TOYOTA GAZOO Racing, čímž si připomene svůj debut v elitní automobilové třídě poté, co si zajistil titul T3 v mistrovství světa v rally-raidu. Quinterovým spolujezdcem v Toyotě GR DKR Hilux T1 bude Dennis Zenz .

– Seth Quintero prozradil: „Když mi zavolali, abych závodil na příštím Dakaru s TOYOTA GAZOO Racing, bylo to něco, co jsem nemohl odmítnout. “

– K Quinterovi se v sestavě TOYOTA GAZOO Racing připojí Lucas Moraes a Giniel de Villiers . Moraes, který loni zaujal jako nováček, bude navigovat se zkušeným Armandem Monleonem . De Villiers, jediný jezdec afrického původu, který vyhrál Dakar, si klade za cíl přidat další vítězství do svého životopisu se spolujezdcem Dennisem Murphym .

– Guillaume de Mévius , který skončil třetí v kategorii T3 na předchozím Dakaru, bude soutěžit jako korzár ve třídě automobilů, řídit Overdrive Hilux po boku Francoise Cazaleta .

– Nasser Al -Attiyah bude sedět za volantem Prodrive Hunter , se spolujezdcem Mathieu Baumelem , zastupujícím Nasser Racing Team. Al-Attiyah má šanci zapsat se do historie tím, že se stane prvním jezdcem, který vyhraje Dakar se čtyřmi různými výrobci.

– Nasser Al-Attiyah řekl: „Myslím, že tu máme balíček, abychom vyhráli Dakar. Všechno, co Prodrive dělá, je vždy velmi profesionální a standardy jsou velmi vysoké. „

– Devítinásobný vítěz WRC Sébastien Loeb se vrací s Bahrajnem Raid Xtreme, odhodlaný zajistit si první vítězství na Dakaru po následných běžeckých finiších, po boku spolujezdce Fabiana Lurquina .

– Team Audi Sport přináší impozantní trio s celkem 17 tituly na Dakaru. Carlos Sainz a Lucas Cruz , Stéphane Peterhansel a Edouard Boulanger , a Mattias Ekström a Emil Bergvist budou pilotovat tři Audi RS Q E-Trons, přičemž fanoušci dychtivě očekávají jejich zlepšení a úpravy FIA na ‚Balance of Technologies‘ od jejich posledního pouštního souboje.

– Carlos Sainz vysvětlil: „Dakar má velmi jedinečnou atmosféru, protože všechno je na hranici možností. Auta se tak dostávají na limit, mechanici, tým i řidiči. „

– Laia Sanzová , veteránka z Dakaru, se potřetí objeví na čtyřech kolech, bude řídit SRT Buggy se spolujezdcem Mauriziem Gerinim. Sanz úspěšně dokončila všech 13 ročníků Dakaru, kterého se zúčastnila, z nichž 11 bylo na kole.

– Red Bull KTM Factory Racing se vrací s Kevinem Benavidesem , jehož cílem je udržet jejich vítěznou sérii po jeho vítězství na Rallye Dakar 2023. Připojují se k němu kolegové z KTM Toby Price , běžec na posledním Dakaru, a Matthias Walkner , všichni odhodlaní dobýt blízkovýchodní terén.

– Kevin Benavides řekl: „V týdnech před tímto dalším Dakarem tvrdě pracuji na tom, abych se ujistil, že jsem fyzicky stoprocentně na rally. „

– Luciano Benavides , vítěz mistrovství světa v rallye 2023, bude soutěžit na kole Husqvarna po boku svého staršího bratra Kevina.

– Navzdory náročné sezoně zůstávají Sam Sunderland a Daniel Sanders z Red Bull GASGAS Factory Racing impozantními soupeři, schopnými překvapit konkurenci.

– Sam Sunderland řekl: „Můj rok nebyl nejlepší a já se to snažím otočit a dát věci do pořádku směrem k Dakaru. „

– V divizích lehkých vah si Austin ‚AJ‘ Jones , zastupující Red Bull Off-Road Junior Team USA prezentovaný BFG, klade za cíl zajistit si třetí vítězství za sebou. Vrací se obhájit titul T3 se spolujezdcem Gustavem Gugelminem .

– Austin ‚AJ‘ Jones vysvětlil: „Rychlé diagnostikování situací a vymýšlení řešení je klíčové v závodě, jako je Rallye Dakar. „

– Uzavřenísestavy , Mitch Guthrie Jr. a spolujezdec Kellon Walch z Red Bull Off-Road Junior Team USA prezentovaný BFG budou soutěžit v kategorii T3 se svým strojem MCE5. Saúdskoarabská jezdkyně Dania Akeelová , která při svém debutu na Dakaru v roce 2022 skončila osmá, pojede ve stejné kategorii MCE5 pro South Racing Can-AM s cílem ještě vyššího cíle v roce 2024.

– Dania Akeel prozradila: „Závodní Rallye du Maroc pro mě byla skvělá příležitost poznat auto a tým. Z této zkušenosti mohu těžit pouze pro nadcházející Dakar. „

– Red Bull Can-Am Factory Team postaví tři závodní posádky, včetně Francisco ‚Chaleco‘ López Contardo / Juan Pablo Latrach , Rokas Baciuška / Oriol Vidal , a Cristina Gutiérrez / Pablo Moreno . Očekává se, že tyto zkušené týmy budou na Dakaru 2024 bojovat o nejvyšší ocenění.

– Chaleco López revealed: „The idea is to keep improving and arrive at the Dakar in the best possible conditions.“

– The 2024 Dakar Rally promises to be an exhilarating and challenging adventure, testing the limits of both man and machine. With a diverse and talented lineup, the Red Bull Desert Wings team is ready to conquer the dunes of Saudi Arabia and make history once again.

Seth Quintero: „Pracoval jsem tak dlouho, že jsem závodil od svých deseti let. Byla to dlouhá cesta, dostat se sem, už nějakou dobu dělám rally. Dostat se do třídy T1+ byl vždy sen.”

Lucas Moraes: „V rally máme stále legendy a ty stále jezdí opravdu, opravdu rychle. Myslím, že typ závodění, který děláme na Dakaru, vyžaduje zkušenosti. Příští Dakar bude skvělý závod, náš mladý tým proti starším klukům. Myslím, že můžeme udělat něco speciálního. ”

 

 

Násir Al-Attiyah: „Myslím, že tu máme balíček, abychom vyhráli Dakar. Všechno, co Prodrive dělá, je vždy velmi profesionální a standardy jsou velmi vysoké. Myslím, že po třech výjezdech už na Dakar a dvou druhých místech, teď je čas, aby hunterský vůz vyhrál Dakar. ”

Carlos Sainz: „Dakar má velmi jedinečnou atmosféru, protože všechno je na hranici možností. Auta se tak dostávají na limit, mechanici, tým i řidiči. Jako řidiči se navzájem hodně respektujeme, protože víme, kolik dáváme, kolik tlačíme, jaká rizika podstupujeme. ”

Stéphane Peterhansel: „Opravdu by bylo snem vyhrát příští Dakar s tímto speciálním vozem Audi. Jedu tam s očekáváním dobrého výsledku. Nebude to snadné, protože stojíme proti tolika konkurentům na vysoké úrovni.

Kevin Benavides: „Zotavuji se ze zranění a vracím se na kolo. V týdnech před tímto dalším Dakarem tvrdě pracuji na tom, abych se ujistil, že jsem fyzicky stoprocentně na rally. ”

Toby Price: „Rozhodně se těším na další Dakar s Red Bull KTM Factory Racing. Závodím za KTM už 15 let a za továrnu od roku 2015, takže je skvělý pocit, že pro ně mohu opět závodit na největší a nejtěžší rally. ”

Sam Sunderland: „Můj rok nebyl nejlepší a já se to snažím otočit a dát věci do pořádku směrem k Dakaru. ”

Austin Jones: „Denně mluvím se svými inženýry a mechaniky na Dakaru, abych získal co nejvíce informací. Rychlé diagnostikování situací a vymýšlení řešení je klíčové v závodě, jako je Rallye Dakar. ”

Dania Akeelová: „Závodní Rallye du Maroc pro mě byla skvělá příležitost poznat auto a tým. Z této zkušenosti mohu těžit pouze pro nadcházející Dakar. ”

Chaleco López: „Minule byly pocity dobré a auto běželo dobře. Záměrem je neustále se zlepšovat a dorazit na Dakar v co nejlepších podmínkách. ”

 

Sestava Red Bull Desert Wings pro Rallye Dakar 2024:

Seth Quintero (USA) & Dennis Zenz (Německo) /TOYOTA GAZOO Racing
Lucas Moraes (Brazílie) & Armand Monleon (Španělsko) / TOYOTA GAZOO Racing
Giniel de Villiers (Jihoafrická republika) & Dennis Murphy (Jihoafrická republika) /TOYOTA GAZOO Racing
Guillaume de Mévius (Belgie) & Francois Cazalet (Francie) / TOYOTA GAZOO Racing
Nasser Al -Attiyah (Katar ) & Mathieu Baumel / TOYOTA GAZOO Racing
Sébastien Loeb (Francie) & Fabian Lurquin (Belgie) / Bahrajn Raid Xtreme
Carlos Sainz (Španělsko) & Lucas Cruz (Španělsko) / Team Audi Sport
Stéphane Peterhansel (Francie) & / Edouard Boulanger (Francie) / Team Audi Sport
Mattias Ekström (Švédsko) & Emil Bergvist (Švédsko) / Team Audi Sport
Laia Sanz (Spain) & Maurizio Gerini (italy) / Astara Team
Kevin Benavides (Argentina) / Red Bull KTM Factory Racing
Toby Price (Austrálie) Red Bull KTM Factory Racing
Matthias Walkner (Rakousko) Red Bull KTM Factory Racing
Luciano Benavides (Argentina) / Husqvarna Factory Racing
Sam Sunderland (UK) / Red Bull GASGAS Factory Racing
Daniel Sanders (Austrálie) / Red Bull GASGAS Factory Racing
Austin ‚AJ‘ Jones (USA) & Gustavo Gugelmin (Brazílie) / Red Bull Off-Road Junior Team USA
Mitch Guthrie Jr . (USA) & Kellon Walch (USA) / Red Bull Off-Road Junior Team USA
Dania Akeel (Saúdská Arábie) & Sergio Lafuente (Uruguay) / South Racing Can-AM
Francisco ‚Chaleco‘ López Contardo (Chile) & Juan Pablo Latrach / Red Bull Can-Am Factory Team
Rokas Baciuška (Litva) & Oriol Vidal (Španělsko) / Red Bull Can-Am Factory Team
Cristina Gutiérrez (Španělsko) / Red Bull Can-Am Factory Team

PR

RB