Hlavní obsah

Recidivista naháněl bývalou přítelkyni a zdemoloval dvě auta. Dostal 7,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězením na 7,5 roku ocenil v úterý senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě běsnění Ondřeje Macíka (54), kterého se dopustil v domě rodičů své bývalé přítelkyně v obci na Vsetínsku.

Foto: Petr Marek, Novinky

Ondřej Macík u olomouckého krajského soudu

Článek

Přihlížela tomu i nezletilá dcera ženy, která kvůli tomu utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, jež ji v obvyklém způsobu života omezovala několik měsíců. Verdikt je pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Soud přijal prohlášení obžalovaného o vině. Recidivista, který je od dvaceti let závislý na pervitinu a holduje i alkoholu, se doznal ke všem bodům obžaloby a souhlasil i s právní kvalifikací.

Potrestán byl za vydírání, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a výtržnictví.

„Souhrnný trest odpovídá tomu, že obžalovaný řádil před malou holčičkou. Muselo mu být jasné, že jí to může způsobit vážné následky. Zohlednili jsme v něm i předchozí potrestání na dva roky mimo jiné za krádeže. Z něj si obžalovaný dosud odpykal osm měsíců,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého krajského soudu Petr Sušil.

Macík byl v minulosti již třináctkrát soudně trestán, a to i za vydírání. Vedle posledních 7,5 roků si bude muset ještě „odsedět“ 13 měsíců za loupež a 20 měsíců za vyhrožování soudkyni.

„V těchto případech byl odsouzen v samostatných jednáních u jiných soudů. Čelí i další obžalobě kvůli pohlavnímu zneužívání nezletilé. V této kauze ještě není rozhodnuto,“ dodal Sušil.

Macík svého jednání u soudu litoval a poškozeným se omluvil.

„Bohužel, byl jsem opilý. Už to nevrátím. Vím, že za to musím nést následky. Jen bych byl rád, kdybych byl zařazen pro výkon trestu do mírnějšího typu věznice,“ řekl v úterý. A soud mu v tomto vyhověl. Poslal ho do věznice s ostrahou.

„Strašně jsme se ho báli“

Vše se událo 19. listopadu 2021 kolem poledne. Macík nejprve vylezl na balkon domu přes nesouhlas majitele a hledal bývalou přítelkyni. Když nepochodil, odešel před dům a právě před ním ženu spatřil.

Když mu utekla ze strachu o sebe a nezletilou dceru a zamkla se i s otcem v obýváku v prvním patře domu, vzal dřevěný kůl dlouhý 1,2 metru o průměru deseti centimetrů a zdemoloval s ním vozidlo mazda, které stálo venku.

Později znovu vnikl do domu přes skleněnou výplň vedle vchodových dveří, kterou rozbil, vytáhl ven plnou propanbutanovou desetikilovou láhev a hrozil, že ji zapálí.

Dokonce už manipuloval s uzávěrem. Nenašel však zapalovač, a tak si „spravil chuť“ na dalším autě, které bylo v garáži. Poničil ho hasicím přístrojem, který byl zrovna po ruce.

„Byla to strašné. Hrůza, děs, neskutečný šok! Kdykoliv kolem toho něco dělám, přichází stres. Utekli jsme na patro a shora se dívali, jak šílí. Strašně jsme se báli. I toho, že bombu zapálí. Byl schopen všeho. Druzí ho nezajímali, viděl jen sám sebe. Člověk to nechápe,“ popsal Novinkám v úterý v budově soudu počínání Macíka otec jeho někdejší přítelkyně.

Násilník zaútočil v hotelu v Ostravě na dva muže a ženu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám