Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Braunová - láska k Hitlerovi byla silnější než strach ze smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Eva Braunová byla Hitlerova osudová žena. Na veřejnosti se moc neukazovala, ale v intimním kruhu nacistického vůdce měla důležité postavení. Jaký jejich vztah vlastně byl?

Článek

Seznámení

Eva se narodila v Mnichově. Studovala katolické lyceum a poté rok na obchodní škole v klášteře anglických sester v Simbach am Inn. Kvůli přísnému otci, který jí nedával žádné kapesné, se v 17 letech rozhodla odpovědět na inzerát jednoho mnichovského fotoateliéru. Chtěla si totiž přivydělat nějaké peníze a netušila, že právě tento inzerát jí navždy změní život.

Majitelem ateliéru byl totiž Heinrich Hoffman, oficiální fotograf nacistické partaje. Právě za ním jednou Hitler přišel až do ateliéru, kde si pohledné blondýnky všiml. A muselo to na něm jít vidět, jelikož všímavý Hoffman posléze Hitlerovi nabídl, že jim zprostředkuje setkání.

Následovalo pozvání do divadla, to údajně Braunová milovala, a vztah se začal rozvíjet.

První roky

Hitlera Eva přitahovala. Vyhovoval mu její árijský vzhled, při každé schůzce se jí dvořil a nadále se scházeli. Svůj byt jim k tomuto účelu poskytoval právě Hoffman, který z toho cítil šanci na svůj osobní prospěch. Vše muselo probíhat utajeně, protože se Hitler obával, že veřejný vztah se ženou by mu srážel hlasy ve volbách. Nemohli se tedy vídat na veřejnosti a do bytu Braunové byl např. nainstalován telefon, který směla zvednout jedině ona.

Utajený vztah, neustálé čekání a sporadické návštěvy Evu psychicky vyčerpaly. Navíc měla strach, že se Hitler vídá s jinými ženami. Došlo to až tak daleko, že se v roce 1932 pokusila o sebevraždu. Střelila se pistolí svého otce. Hitler za ní okamžitě přijel do nemocnice a začal se o ni více zajímat. Více se vídali a Eva povýšila i v práci u Hoffmana. Odteď jej doprovázela na jeho pracovních cestách, které byly často spojeny právě s focením vůdce.

Druhý pokus o sebevraždu

Jenomže situace se opakuje. Hitler na Evu nemá čas, odmítá se s ní ukazovat na veřejnosti, a dokonce jí dá najevo, že se s ní určitě nikdy neožení a neplánuje ani zakládat rodinu. Eva je opět psychicky zdrcená a pokusí se předávkovat prášky na spaní. Ani tentokrát se jí to ale nepodaří a Hitlera to tentokrát doslova zlomí. Sám je do ní totiž zamilován a nehodlá ji ztratit.

Začíná tedy dělat všemožné ústupky. Koupí jí několik apartmánů tak, aby mohla vždy být co nejblíže u něho, a dokonce ji s sebou vozí na svoji rezidenci Berghof. Tam jí nakonec nechá zřídit i vlastní pokoje a společně zde žijí.

Idylický život

Od té doby se pro Braunovou mění vše k lepšímu. S vůdcem může trávit podstatně více času, může se účastnit společenských akcí na Berghofu spolu se špičkami nacistické strany. Navíc využívá své zkušenosti z práce pro Hoffmana a fotí. Právě díky ní se zachovalo mnoho záběrů z Hitlerova osobního života.

Na část filmů z její soukromé sbírky se můžete podívat zde.

Do politiky se však nikdy nemíchá. Pokud se na nějaké schůzce řeší vojenské nebo politické záležitosti, tak jí není dovoleno se v místnosti nacházet. Nikdy se také nestala členkou NSDAP. Jejími zájmy byl hlavně sport, oblečení a společné sledování filmů. Právě sledování filmů byla také oblíbená činnost Hitlera, který údajně téměř každý den s ní a pozvanou společností sledoval filmy až do brzkých ranních hodin.

Podle očitých svědků, jako byl právě Hoffman, anebo architekt Speer, žila privilegovaný, ale zároveň izolovaný život.

Nezadržitelný konec

S blížícím se koncem války začínalo být i jí jasné, že to nebude dobrý konec pro Třetí říši, a tím pádem ani pro ni. Několik přátel ji opakovaně vyzývalo k útěku, ale marně.

Myslíte si, že bych ho nechala umřít samotného? Já s ním zůstanu až do posledního momentu.
Eva Braunová

Začátkem dubna 1945 tak jede z Mnichova do Berlína, kde se s Hitlerem zavře do bunkru pod kancléřstvím. Ještě naposledy odmítne možnost z Berlína utéct a v noci z 28. na 29. dubna se za Hitlera provdá. Za svědky jim jdou Goebbels s Bormannem.

Následuje skromná snídaně a poslední den jejího života. Většinu času stráví psaním závěti a dopisů rodině. Další den, 30. dubna 1945, se po poledni rozloučí se služebnictvem a zbylými přáteli, společně s Hitlerem se zavřou osamoceni do jednoho z pokojů a za pár minut lze slyšet výstřel.

Hitlerův osobní pobočník, Otto Günsche, následně vkročí do místnosti a najde dvě mrtvá těla. Braunová skousla kapsli s kyanidem, Hitler rovněž a navíc si k tomu pro jistotu prostřelil hlavu. Těla pak vojáci vynesou na povrch a spálí. Evě Braunové bylo 33 let.

Zdroje

Heike B. Görtemaker - Eva Braun: Life with Hitler

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz