Aplikace, která pomůže prodloužit životnost stromů. Brněnský startup teď nabírá další miliony

Nyní již „stromovou“ aplikaci od Arbo Technologies využívá přes 140 zákazníků. Do firmy investuje JIC Ventures.

Peter BrejčákPeter Brejčák

arbo-technologies_jic-ventures_2-min

Foto: Jakub Čáp/JIC Ventures

Ondřej Kolařík z Arbo Technologies a Radim Kocourek z JIC Ventures

0Zobrazit komentáře

Brněnský startup Arbo Technologies vznikl oddělením se z rodinné arboristické firmy a díky své aplikaci umožňuje odborníkům v oblasti péče o dřeviny rychle analyzovat stabilitu stromu a například odhalit reálný rozsah dutin nebo zda nehrozí jeho selhání. Teď získal novou více než dvoumilionovou investici, která jej má přivést k dalšímu kolu. Podívejte se na její telegrafický souhrn.

Zainvestovaný startup: Arbo Technologies

Kdo investuje: JIC Ventures

Kolik a v jakém kole: 100 tisíc eur (2,5 milionu korun), kolo seed A. Předchozí kolo z roku 2021 bylo v řádu středních milionů korun od Y Soft Ventures.

Sídlo startupu: Brno

Co startup dělá: Arbo Technologies se zabývá mimolesní zelení a vyvíjí aplikaci, která přispívá k co nejdelší životnosti a bezpečnosti stromů. „Náš software arboristům usnadňuje práci. Nemá je nahradit, ale ušetřit jim čas a pomoci jim. S ním dokážou mnohem rychleji a lépe analyzovat stabilitu stromu – odhalit reálný rozsah dutin nebo jestli nehrozí jeho selhání,“ říká zakladatel Ondřej Kolařík s tím, že právě vzrostlé a staré stromy jsou z hlediska adaptace na změny klimatu, ale třeba i pro zachování biodiverzity velmi důležité.

Zakladatelé: Startup vznikl z rodinné arboristické firmy a lídra svého oboru v tuzemsku Safe Trees zakladatele Jaroslava Kolaříka. Zakladatel Arbo Technologies Ondřej Kolařík (jeho syn) vystudoval na Mendelově univerzitě ekonomii a v navazujícím studiu na ČVUT obor řízení inovací ve firmě.

Jak je startup velký: Produkt má aktuálně nasazený u zhruba 140 zákazníků v pilotní verzi.

Proč je to zajímavé a jaký je potenciál: „U tématu, které Arbo Technologies řeší, vidím šanci na mezinárodní úspěch. Věříme, že inovace mohou lidem pomoci zvládat globální výzvy. A tohle je přesně ten případ,“ vysvětluje Radim Kocourek z JIC.

Na co startup plánuje využít investici: Cílem aktuální částky je dovést startup k většímu investičnímu kolu, ve kterém od investorů získá dalšího půl milionu až jeden milion eur (tedy 12 až 25 milionů korun).

Vše o startupových investicích

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym