Výkonný výbor trojici hráčů z reprezentace navždy nevyřadil, rozhodne nový kouč

foto Tisková konference po zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR, 21. listopadu 2023, Andrův stadion, Olomouc. Na snímku zleva předseda FAČR Petr Fousek a místopředseda Jiří Šidliák.

Olomouc - O budoucnosti fotbalistů Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala a Jana Kuchty, kteří byli po návštěvě nočního podniku vyřazeni před pondělním závěrečným zápasem evropské kvalifikace proti Moldavsku z české reprezentace, se rozhodne po jmenování nového trenéra. Předseda FAČR Petr Fousek na tiskové konferenci uvedl, že výkonný výbor trojici opor z národního mužstva rozhodně navždy nevyřadil. Výbor zároveň vyzval svého člena Tomáše Neumanna, aby zvážil důsledky toho, že byl v klubu po boku hráčů.

Dva ze tří nejzkušenějších hráčů aktuálního výběru Brabec s Coufalem a útočník Kuchta v noci ze soboty na neděli navštívili v Olomouci diskotéku, kde popíjeli, a na hotel se vrátili až v ranních hodinách. Vedení reprezentace je ihned vyřadilo z mužstva a český tým už bez nich v pondělí postoupil na mistrovství Evropy poté, co porazil Moldavsko 3:0. Trenér Jaroslav Šilhavý připustil, že noční aféra přispěla k jeho rozhodnutí po úspěšné kvalifikace u národního celku skončit.

Všichni hráči se výkonnému výboru omluvili. "Věc je poměrně čerstvá. Pro nás bylo zásadní to řešení, které jsme přijali ve shodě s vedením reprezentace, trenérem. Byl to pochopitelně zásah do mužstva, nejen herní, ale i atmosférou. Jsem rád, že se s tím reprezentace vyrovnala. Že jsme určité principy povýšili tam, kam správně patří. Ukázalo se, že v reprezentaci panuje konkurence. Ukázalo se, že jsou tam hráči, kteří jsou schopni chytit příležitost za pačesy," uvedl Fousek.

"Probíhá další sebereflexe těch hráčů. Nechci je tady ukřižovávat, pro ně samotné to musel být těžký moment, že museli opustit mužstvo. Vyčkáme do okamžiku nominace nového trenéra. Myslím, že jsou to dobří hráči. Uvidíme, co přinesou následující měsíce. Rozhodně jsme k tomu nepřistoupili tak, že bychom je navždy vylučovali z reprezentace," dodal Fousek.

Zatím nedokázal říci, zda trojice hráčů dostane svou část prémie pro tým za postup na šampionát. "Máme o tom určitou představu, ale budeme se tomu věnovat na příštím jednání výkonného výboru," prohlásil Fousek.

FAČR by měla za účast reprezentace na šampionátu dostat 9,25 milionu eur (227 milionů korun) jako za start na minulém Euru, UEFA ale prémie ještě neschválila. "Oficiálně to budeme schvalovat 2. prosince, kdy zasedá výkonný výbor při příležitosti losování v Hamburku. Pracujeme s tím, že částky by měly být stejné jako na posledním Euru," uvedl Fousek.

Kolik za postup dostanou členové realizačního týmu a hráči, nechtěl říci. "Ty věci jsou pochopitelně dány dopředu prémiovým řádem, který se schvaluje před začátkem kvalifikace. Podrobnosti neprozradím," řekl Fousek.

Výkonný výbor se také zabýval přítomností svého člena a trenéra futsalové reprezentace Neumanna v nočním klubu a vyzval ho, aby zvážil důsledky. Funkcionář se v prohlášení obhajoval tím, že byl v podniku s dcerou a reprezentanty sám nabádal k odchodu na hotel. Odmítl, že by hráče doprovázel.

"Nechtěl bych se pouštět do toho, co kde bylo a co kdo komu věřil. Situaci jsme prodiskutovali, protože to vrhlo určité světlo na něj, na výkonný výbor, na FAČR. Vyžádal si čas na to, aby zvážil ty důsledky, takže ten bych mu ponechal," uvedl Fousek.

Dvanáctičlenný výkonný výbor nemá právo některého ze svých členů odvolat. "Pan Neumann si vzal nějaký čas na rozmyšlenou, jak se situací naložit. Kdo zná stanovy, ví, že výkonný výbor nemůže odvolávat svého člena nebo nějaké podobné věci. Odvolat ho může pouze valná hromada," upřesnil místopředseda asociace Jiří Šidliák.

Kouče reprezentace navrhne pracovní skupina, Fousek nechtěl spekulovat o jménech

Výkonný výbor FAČR pověřil pětičlennou skupinu pod vedením předsedy Fouska, aby předložila návrh na nového trenéra české reprezentace po Šilhavém. Šéf FAČR nechtěl prozradit jména možných kandidátů, zahraniční kouč je podle něj jen okrajovou variantou. Jasno o novém trenérovi by chtěl mít co nejdřív v novém roce, aby kouč dostal čas na přípravu na březnový sraz. Fousek to řekl na tiskové konferenci po mimořádném zasedání výkonného výboru v Olomouci, kde reprezentace po pondělní výhře 3:0 nad Moldavskem postoupila na mistrovství Evropy v Německu.

V pětičlenné skupině vedle Fouska budou oba místopředsedové asociace Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

"Myslím, že ta skupina je složená dobře. Jsou v ní tři statutární zástupci Fotbalové asociace ČR - já a moji místopředsedové. Člen výkonného výboru za profesionální fotbal, protože předpokládáme, že se v realizačním týmu objeví lidi z profesionálního fotbalu. Pochopitelně technický ředitel, který bude věci konzultovat i se sportovní radou," řekl Fousek.

Nechtěl prozradit, o kterých trenérech FAČR uvažuje. "Teď nechci vůbec spekulovat o jménech. Tomu bych se rád vyhnul nejen dnes, ale i v dalších týdnech. Zaznamenali jsme celou řadu spekulací, kdo by měl přijít, kdo je vhodný kandidát, kdo ne. O tom nechceme mluvit do doby, než pracovní skupina sestaví návrh na výběr trenéra, realizačního týmu i nového manažera," uvedl Fousek.

Podle sázkových kanceláří Fortuna a Tipsport je aktuálně největším favoritem na uvolněný post trenér Slovácka Martin Svědík. Následuje s mírným odstupem zkušený Miroslav Koubek, který vede Viktorii Plzeň, a za ním pak někdejší kouč reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička. Dalším adeptem by mohl být bývalý svazový předseda a trenér Ivan Hašek, jenž ale v nedávném rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport označil své šance za malé, neboť si ho podle něj někteří lidé nepřejí.

"Máme svou strategii, co se týká postupu, ale zatím si ji necháme interně. Nejdůležitější je výsledek. Abychom se shodli, vybrali dobře a trenér, který povede reprezentaci, byl úspěšný. Chci zdůraznit, že to bude koncepční řešení, nejedná se o nějakou krátkodobou improvizaci do Eura," poznamenal Fousek.

Varianta se zahraničním trenérem podle něj není pravděpodobná. "Tuhle záležitost jsme diskutovali. Ve fotbale je vše možné, ale považuji to za okrajovou možnost. Jsme si vědomi, že český fotbal zejména v kabině má své kulturní prostředí. Český tým má určitá pravidla, která vycházejí z naší národní povahy, našich určitých zvyklostí. To neznamená, že by zahraniční trenér nemohl být úspěšný. Máme příklady v poslední době, které to dokazují. Ale pochopitelně svou roli hraje i ekonomická stránka věci," řekl Fousek.

O nástupci Šilhavého by chtěl mít jasno co nejdříve v novém roce. Nejbližší program čeká reprezentaci na konci března, kdy sehraje dva přípravné zápasy. "Jsme si vědomi, že Euru předcházejí březnová přípravná utkání. Chceme, aby ještě před nimi měl trenér možnost pracovat na přípravě, komunikovat s hráči. Naplánovat si soustředění před Eurem a celou řadu všech věcí, které k přípravě na takovýhle turnaj patří," podotkl Fousek.

FAČR hledá nového trenéra poté, co se navzdory postupu na šampionát rozhodl skončit u mužstva Šilhavý, protože byl v poslední době pod velkým tlakem. Smlouva by mu oficiálně vypršela 30. listopadu a k jejímu prodloužení by bylo zapotřebí uplatnit oboustrannou opci. Chtít pokračovat by tedy musela nejen FAČR, ale i trenér. U mužstva končí také reprezentační manažer Tomáš Pešír, jeho nástupce na návrh pracovní skupiny schválí výkonný výbor.

Šilhavý jako hlavní důvod svého konce označil enormní tlak, kterému v poslední době musel čelit. Zároveň připustil, že k jeho rozhodnutí přispěla i aféra v Olomouci. 

Reprezentaci by měl převzít zahraniční trenér, myslí si Bittengel

Podle bývalého fotbalového reprezentanta Güntera Bittengela by měl po rezignaci Šilhavého převzít národní tým zahraniční trenér, z českých kandidátů by preferoval Ivana Haška. Uvedl to v rozhovoru s ČTK. Bittengel zhodnotil pětiletou éru reprezentace pod Šilhavým jako spíš úspěšnou, dvaašedesátiletý kouč podle něj odstoupil v pravý moment.

"Na posledním Euru došel do čtvrtfinále, pod jeho vedením se odehrály i slušné zápasy, zejména v Lize národů, kde nás dovedl do elitní skupiny. Za jeho působení převažovaly úspěchy. Splnil i ten poslední cíl, odešel, dá se říct, na vrcholu," řekl Bittengel.

"Nicméně Jarda Šilhavý byl u národního týmu poměrně dlouho. Je to tak i na klubové úrovni, za určitou dobu se styl každého kouče okouká a není tak efektivní, líbivý. Tým měl poslední dobou výkonnostní křivku směrem dolů a tlak na něj byl stále větší. Bylo to dáno i omezeným výběrem hráčů, máme stále méně fotbalistů v elitních evropských ligách," podotkl sedmapadesátiletý bývalý dlouholetý ligový hráč i trenér a v současnosti manažer mládeže v pražské Dukle.

Šilhavý se navzdory postupu na šampionát rozhodl skončit u mužstva i z toho důvodu, že byl v poslední době pod velkým tlakem veřejnosti. "Myslím si, že si to postupně vyhodnocoval. Jen málo trenérů tohle ustojí, navíc musí mít podporu všech kolem, fanoušků nebo i médií. Bylo cítit, že takovou podporu v poslední době už nemá. Je to slušný člověk, má za sebou výbornou kariéru jako hráč i jako trenér. Učinil chlapské rozhodnutí v pravý čas," ocenil Bittengel.

Podle pětinásobného československého a později českého reprezentanta by se měl národní tým vydat cestou zahraničního kouče. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR dnes pověřil výběrem Šilhavého nástupce pětičlennou skupinu pod vedením předsedy Petra Fouska.

"Mluví se o hodně jménech: Martin Svědík, Michal Bílek, Ivan Hašek. Osobně bych preferoval zahraničního trenéra, který by přinesl úplně jiný způsob práce i komunikace. Už Karel Jarolím nebo Pavel Vrba si stěžovali na vnější tlaky. Bylo by to pestrou změnou i pro hráče, zahraniční trenér by přišel z jiné kultury, s novými myšlenkami. To občas pomůže vyčistit prostředí, což náš nároďák teď potřebuje nejvíce," myslí si Bittengel navzdory tomu, že Fousek označil příchod kouče ze zahraničí za okrajovou variantu.

"Je to samozřejmě na zvážení výkonného výboru. Nevidím ale problém ani v tom, že by přišel před velkým turnajem, Euro je až v červnu. I zahraniční trenér by se stejně musel odrazit od současné kostry týmu, ale mohl by být odvážnější třeba v nominaci, brát hráče ve formě, nebát se zkoušet. Třeba ve Španělsku také nehrají jen hráči Realu Madrid a Barcelony, ale i Espaňolu, San Sebastianu, Girony... Tohle mi u nás trochu chybělo, často to bylo zakonzervované," uvedl.

Z českých koučů by Bittengel dal přednost bývalému předsedovi svazu Ivanu Haškovi, jenž národní tým v roce 2009 už vedl jako dočasný trenér. "Jindřich Trpišovský nebo Svědík jsou vázaní v klubech, takže bych zkusil oslovit jeho. Pracoval v zahraničí, má respekt, renomé. Je to inteligentní člověk s manažerskými schopnostmi, něco dokázal jako hráč i jako trenér. Pokud by dostal volnou ruku a poskládal si dobrý realizační tým, tak si umím představit, že by to mohla být pro reprezentaci správná volba," dodal Bittengel.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď