V Plzni začne advent v předstihu. Zahájí jej koncert oceňované zpěvačky
Jana Veberová, zdroj foto: Lucky art agency
Jana Veberová, zdroj foto: Lucky art agency

V Plzni začne advent v předstihu. Zahájí jej koncert oceňované zpěvačky

21 listopadu, 2023 0 Od Pavel Žižka

Ze všech stran už se nám hlásí Vánoce. V ulicích už svítí adventní výzdoba a ve výlohách pekařů a cukrářů jsou desítky druhů sladkého a voňavého pečiva. Prostě svátky už jsou před námi! A aby ta doba příprav a těšení se na nejkrásnější svátky v roce byla co nejpříjemnější – k tomu se snaží přispět i představení nazvaná Předvánoční rozjímání na různých místech Plzeňského kraje. Plzeňský koncert se uskuteční ve středu 22. listopadu v 19 hodin v koncertním sále 25. ZŠ ve Chválenické ulici.

Nejznámější a nejkrásnější skladby s tématem Vánoc představí charismatická sopranistka Jana Veberová za klavírního doprovodu Štěpána Slavíka. Skladby Rolničky, Purpura, Jsou svátky, To k Vánocům patří, Kdepak ty ptáčku hnízdo máš či Ó, Pane náš patří do zlatého fondu populární hudby. V osobitém podání šarmantní a okouzlující zpěvačky Jany Veberové však nabývají zcela jiného rozměru. Hostem plzeňského koncertu bude dětský pěvecký sbor Rolničky 25. ZŠ.

Mimořádně talentovaná sopranistka Jana Veberová pěveckou technikou italského Bel canta kráčí ve šlépějích svého vzoru Emy Destinnové.  “Se zdejším publikem mám ty nejlepší zkušenosti,” uvedla Jana Veberová. “Kultura v Plzni i na celém Plzeňsku je na vysoké úrovni, je tady skvělé divadlo i umělecké soubory, na jejichž vystoupení jsou Plzeňané zvyklí. A jsou tím – řekla bych – kulturně vychovaní a dokážou odměnit účinkující umělce,” dodala. I proto se jí pro zdejší publikum velmi dobře zpívá.

A protože Jana Veberová na aktuálních koncertech zpívá hlavně o Vánocích, zeptali jsme se jí, jak je ona sama prožívá:

Co pro Vás Vánoce znamenají?
Vánoce jsou pro mě svátek rodinné pospolitosti, synonymem dětství. Ráda vzpomínám na to, co je pryč a bylo to tak moc krásné – máma, táta, skořápky ořechů s pidi svíčičkami v lavoru vody, teplo, pohádky v televizi, cukroví, prskavky na stromečku. Bože, vrať to zpět!

Jak zvládáte vánoční koncerty s přípravami u Vás doma?
Jsem maminka dvou dětí a i když už jsou dospělé, stále milují to útulno svíček, svítící stromeček a napečené cukroví. Akorát ty svíčky už jsou LED (smích). Jsem poměrně zdatný organizátor, takže si umím najít čas pro vše, co chci stihnout.

Je i něco, na co se netěšíte v období Vánoc?
Špatně snáším zimu v kostelích, bývají to krásné koncerty, ale pravidelně končím s vibrující bradou a roztaju až doma ve vaně.

V letošním adventním čase máte naplánováno několik koncertů v Plzeňském kraji, jak vnímáte město Plzeň a jeho okolí?
Plzeň a okolí je kulturně na velmi vysoké úrovni. Působí na mě vyrovnaně, bezpečně, dovedu si představit, že bych zde žila. Mám to tu ráda. Je zde příjemná energie, lidi a malebná krajina. Je tu vše a všeho tak akorát.

Termíny koncertů, které pořádá spolek Dobroslav:

19.11. – 17:00 Spálené Poříčí – aula zámku

22.11. – 19:00 Koncertní sál 25. ZŠ v Plzni – Chválenická 17

29.11. – 19:00 Stříbro – kino

20.12. – 19:00 Mirošov – obřadní síň

Vstupenky na koncerty seženete v síti Plzeňská vstupenka nebo na místě před koncertem.

zdroj: Dobroslav z.s.