Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna, uvažuje divadlo Husa na provázku

Divadlo Husa na provázku uvádí hru podle textů Dory Kaprálové (zdroj: ČT24)

Vítejte na večírku, který má člověk někdy jen sám se sebou, píše divadlo Husa na provázku ke své nejnovější autorské inscenaci. Hra s názvem Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna vychází z textů brněnské rodačky Dory Kaprálové, která se usadila v Berlíně. Vznikla scénická úvaha nad možností návratu do rodného města i nad nutností ho alespoň dočasně opustit.

Název inscenace je výsečí z textu Dory Kaprálové. „Jsem všude a jsem nikde, jsem tady i tam. Není to špatný život, jistěže ne, je to naopak vynikající život, jiný bych ani nechtěla. Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna,“ napsala.

Scéně na Provázku vévodí velký gauč. „Je to pozvánka k někomu domů. Centrálním místem je gauč, místo, kde je možné spočinout,“ vysvětlila dramaturgyně Viktorie Knotková. Na sofa se postupně představují postavy inspirované lidmi, které Dora Kaprálová potkala na svých cestách.

„Jak sama říká, nejraději se pohybuje mezi městy, která začínají na B. Čili Brno, Berlín, ale třeba i Budapešť,“ podotkla dramaturgyně. Lokací je tedy střední Evropa, v níž, stejně jako v celém současném světě, je blízkost a vzdálenost relativní.

V literatuře se osobní zkušenosti Dory Kaprálové promítly třeba do deníkových záznamů v jejím Berlínském zápisníku nebo do povídkového souboru Ostrovy, jimiž autorka míní izolovanost a ohraničenost v přeneseném slova smyslu.

Nevyletět z Brna, je ze mě zkyslá srna
Zdroj: Divadlo Husa na provázku/David Konečný

Kolik je domovů?

„Kamila Polívková, citlivá režisérka s mimořádným smyslem pro detail, skrze úryvky knih Dory Kaprálové ohledává niterné téma domova – jak domov či pocit domova vzniká a jestli jeden člověk může mít domovů víc, zda je domov nutně vázán na místo, nebo jde spíš o pocit,“ uvedl umělecký šéf divadla Martin Sládeček.

Téma domova divadelníci z Husy na provázku zpracovávají v premiérách celé sezony zastřešené motem „Bydlím, tedy su“. Dalším premiérovým příspěvkem bude na jaře příštího roku inscenace Reality. „Zabývá se jak rozdílnými životními realitami lidí z různých společenských vrstev, tak situací na brněnském realitním trhu,“ naznačil Sládeček.

O domově je celá sezona i proto, že Provázek má letos přesně třicet let vlastní „doma“, v budově na Zelném trhu.