Hlavní obsah

Magie prvního bodu. Macháč je na ně specialista, Australany může dostat pod tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den D je tu. Po čtvrté odpoledne nastane i hodina H. Tentokrát není šance na opravu jako při kvalifikaci ve Valencii. Čeští tenisté mají před sebou na finálovém turnaji Davis Cupu v Málaze duel roku s favorizovanou Austrálií. A doufají, že ho Tomáš Macháč v souboji dvojek rozehraje, jak je jeho zvykem.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Čeští tenisté před závěrečnými boji Davisova poháru

Článek

Málaga (od našeho zpravodaje)- Čtyřikrát vyrazil třiadvacetiletý hráč do boje v týmové soutěži jako první, čtyřikrát přinesl bod do české šatny. A mezi jeho soupeři nebyla žádná ořezávátka. Před dvěma lety skolil Francouze Gasqueta i Brita Evanse, letos nedal šanci Španělu Zapatovi. V českých postupových propočtech má úvodní dvouhra znovu zásadní význam.

„Když ji vyhrajeme, dostaneme Austrálii pod tlak a budeme mít šanci. Jinak by to bylo strašně těžké,“ říká kapitán Jaroslav Navrátil.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Navrátil na tiskové konferenci

Po oslňujícím českém představení na valencijské kvalifikaci DC Macháč využil své formy i k triumfům na dvou challengerech ve Francii, a konečně se pevněji usadil v nejlepší stovce žebříčku ATP. V závěru roku dokázal na kurtech prohánět i špičkové hráče. Po pěti týdnech euforie však onemocněl a musel brát antibiotika. „Mrzelo to, ale aspoň jsem si odpočinul,“ řekl Macháč. Jak se to projevilo na jeho fazóně? Kapitán věří, že snad ne nějak zásadně.

Macháčovy úvodní souboje v DC

2021: Richard Gasquet (Fr.) 7:6, 6:2

2021: Daniel Evans (Brit.) 6:2, 7:5

2023: Bernabe Zapata Miralles (Šp.) 6:4, 6:4

2023: Seong Chan Hong (Kor.) 7:6, 4:6, 6:2

„Antibiotika vždycky člověka vycucnou. Pan profesor Kolář a náš masér s Tomášem pracují na tom, aby měl nějaké zásoby energie. Na trénincích se mi ale moc líbil, hraje fakt dobře,“ přikyvoval Navrátil.

Prvním hráčem Australanů je světová dvanáctka Alex de Minaur. „Na roli dvojky mají na výběr,“ tvrdil Macháč, který ze soupeřových adeptů na dnešní start loni v Indian Wells porazil Alexeie Popyrina. Navrátil si ale myslí, že šanci od kapitána Lleytona Hewitta dostane spíš Jordan Thompson, což by pro Macháče bylo fyzicky náročnější.

„Popyrin hraje na dva tři údery a výborně servíruje. Thompson je daleko zkušenější hráč. A pokud by s ním Tomáš hrál, bude to o výměnách, mají podobnou hru. Člověk neví, co tělo udělá po antibiotikách. Může se stát, že budou problémy, křeče. Nemůžu předvídat,“ povzdechl si Navrátil, který nominaci musí oznámit hodinu před začátkem zápasu.

Přesto věří, že do karet jeho výběru by mohl hrát i nový daviscupový systém. „Nemyslím si, že nám nesedí. Hrát na dva sety a dvě vítězná utkání, to by měla být malinká výhoda pro ty slabší,“ soudí kapitán. A Česko proti Austrálii opravdu favoritem není. Pokud by se ale Navrátilův výběr probil do pátečního semifinále proti Finům, vstupoval by do něj v úplně jiné roli…

Postoupí čeští tenisté přes Austrálii do semifinále Davis Cupu?
ano
71,4 %
ne
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 909 čtenářů.

Reklama