Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANO kvůli kauze pardubického magistrátu vyloučilo z hnutí Charváta a Drenka

  11:35aktualizováno  22:13
Předsednictvo hnutí ANO na svém mimořádném zasedání rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka. Oznámil to šéf hnutí Andrej Babiš. Vedení hnutí tak reagovalo na kauzu pardubického magistrátu a městských firem, které od včerejška vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Charvát i Drenko jsou do případu podle policie zapleteni.
Detektivové NCOZ a Vojenská policie zasahují v této budově magistrátu, kde...

Detektivové NCOZ a Vojenská policie zasahují v této budově magistrátu, kde sídlí odbor majetku a investic. (22. listopadu 2023) | foto: Kryštof Ženatý

Babiš řekl, že pevně věří, že nyní již bývalí členové hnutí ANO Charvát a Drenko rezignují na všechny své funkce.

Také opoziční ODS chce na pondělním jednání zastupitelstva navrhnout odvolání Martina Charváta z rady města. ODS hodlá mimo jiné i navrhnout odvolání bývalého primátora Charváta z představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice, uvedl ve středu předseda Oblastního sdružení ODS Pardubice Ondřej Tichý.

Občanští demokraté rovněž žádají radu města Pardubic, aby odvolala všechny obviněné ze statutárních a kontrolních orgánů společností, jejichž je město Pardubice jediným vlastníkem.

Zakázky v Pardubicích přilákaly policii. Obvinila 19 lidí, zajímá ji exprimátor

Kromě vyloučení dvou členů hnutí ANO provede audit ve své pardubické organizaci, uskuteční se také mimořádný sněm krajské organizace, uvedl Babiš. Rozpuštění pardubické buňky tak, jako se tomu dříve stalo například u brněnské organizace, Babiš neočekává.

„V hnutí ANO bohužel neexistuje něco jako pozastavení členství, takže kolega Charvát a Drenko byli vyloučeni,“ řekl dosluhující krajský předseda ANO Jiří Rejda. Podle něj však existuje možnost, že pokud by byli v budoucnu zbaveni obvinění, usnesení o vyloučení by bylo staženo. Neví také o tom, že by mezi obviněnými byl nějaký další člen hnutí. V nejbližší době se chce podle Rejdy krajské předsednictvo seznámit se všemi informacemi o případu, krajský sněm by se pak měl uskutečnit počátkem prosince. Krajská organizace nedávno zvolila nového předsedu, jímž je současný náměstek primátora Jan Hrabal. Toho ale musí ještě schválit předsednictvo hnutí.

Razie pokračovala

Kriminalisté zasahovali na pardubickém magistrátu, v několika firmách i u politiků doma od úterý.

„Kanceláře primátora a náměstků jsou už odpečetěné. Kriminalisté tady byli celou noc, vypadá to, že brzy skončí. V další budově odboru majetku a investic to zřejmě bude trvat déle, na každém místě je jiný policejní tým,“ řekl dopoledne tajemník magistrátu Michal Zitko.

Podle něj si policisté odnášeli informace v elektronické a listinné podobě. Primátor Jan Nadrchal (ANO) a náměstek Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM) se vrátí ze zahraniční služební cesty dnes odpoledne.

O případných návrzích na vzetí obviněných do vazby bude rozhodovat dozorová státní zástupkyně Aděla Rosůlek dnes v pozdních večerních hodinách.

Pro informace si policisté přišli také do firmy Služby města Pardubic. „Kopírují si data, poskytujeme jim veškerou součinnost,“ řekla mluvčí společnosti Klára Sýkorová. Údajně z technických důvodů je dnes uzavřena budova Rozvojového fondu Pardubice, další městské firmy, kde policejní zásah také pokračoval.

Hlavní aktéry kauzy převezli kriminalisté na policejní ředitelství do Hradce Králové, kde nyní probíhají jejich výslechy.

Mezi zadrženými je podle informací médií i bývalý primátor Martin Charvát, nynější radní, člen představenstva a exředitel Rozvojového fondu Pardubice, o jehož vyloučení z ANO hnutí dnes na mimořádném zasedání rozhodlo. „Pan Charvát je pro mne ohromným zklamáním,“ řekl ještě před sjezdem pro Českou televizi předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Já samozřejmě neznám žádné okolnosti, ale předpokládám, že policie jednala na základě nějakých důkazů,“ dodal pro Deník N.

Podobně se hnutí postavilo i k dalšímu spolustraníkovi Michalu Drenkovi, místopředsedovi představenstva pardubického Městského rozvojového fondu, který je podle policie do kauzy také zapleten. Charvát i Drenko v minulosti byli členy ODS. „Neprověřovali jsme tyhle ódéesáky, kteří k nám nalezli,“ podotkl expremiér během středy pro Deník N.

ODS má korupci v krvi, míní Babiš

V souvislosti s bývalými členy občanských demokratů, kteří později přešli do hnutí ANO, Babiš zmínil bývalého místostarostu a radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu, jemuž soud dříve nepravomocně uložil 9,5 roku vězení v kauze Stoka, která se týkala manipulace s veřejnými zakázkami na radnici. „ODS má korupci v DNA,“ řekl expremiér. Hnutí ANO ale podle něj své kauzy rázně řeší. „Korupci nesnáším,“ poznamenal.

Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Mezi zadrženými v pardubické kauze byla podle médií i bývalá náměstkyně primátora a členka dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helena Dvořáčková, nynější zastupitelka za SPD, dříve za ANO, ředitel Krajské hospodářské komory Josef Koprivňanský, místopředseda představenstva Služeb města Pardubic Aleš Kopecký nebo předseda představenstva fondu Pavel Nevečeřal.

V souvislosti se zásahem se uvádí i firma Instal Hanousek, která podle MF DNES získala od města 87 zakázek za 64 milionů korun. Vedle ní se policisté soustředili na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze, firma pro Pardubice rekonstruovala letní stadion a v současnosti staví v jeho blízkosti parkovací dům. Kvůli situaci na magistrátu a v městských firmách se dnes odpoledne sejde krajské předsednictvo hnutí ANO.

Hrozí až roky ve vězení

V případě odsouzení jim hrozí rozličné sankce od zabavení majetku, peněžitého trestu, zákazu činnosti až po vězení. Nejvyšším trestem je ohrožený ten, koho bude obžalován ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Tam může soud s použitím druhého odstavce obžalovaného potrestat dvěma až osmi lety ve vězení.

Jenže státní zástupkyně, která má případ pardubické chobotnice na starosti, přidala ještě odstavec čtyři. Ten říká, že kdo přijme nebo si dá slíbit majetkový nebo jiný prospěch a spáchá takový čin jako úřední osoba, bude potrestán odnětím svobody na tři až deset let. Ve stejné sazbě se pohybuje ten obžalovaný, který se dopustil zneužití pravomoci úřední osoby.

Je zřejmé, že někteří aktéři budou obžalováni z více trestných činů. U úhrnného trestu, tedy při společném jednání o více trestných činech, se trest ukládá podle té nejpřísnější úpravy.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...