ME družstev – momenty z 9. kola

foto: web pořadatele https://etcc23.me/

 

V posledním kole přišlo překvapení pro naše hráče už několik hodin před zápasem: Norové na poslední kolo velmi překvapivě nepostavili svou jedničku a zároveň světovou jedničku Magnuse Carlsena! To pro nás samozřejmě znamenalo teoreticky větší šance na zápasové vítězství, na druhou stranu šedivá je teorie, bílá je praxe. Navíc Česko má obecně z posledních cirka deseti let poměrně nelichotivou statistiku co se týče posledních zápasů na vrcholných evropských či světových akcích.

 

Šach. 13
Czech Republic
ELO 8
Norway
ELO 2½:1½
2.1 GM Navara, David 2695 GM Tari, Aryan 2620 ½ – ½
2.2 GM Nguyen, Thai Dai Van 2624 IM Amar, Elham 2584 ½ – ½
2.3 GM Zilka, Stepan 2609 GM Hauge, Lars Oskar 2498 ½ – ½
2.4 IM Vykouk, Jan 2488 IM Kaasen, Tor Fredrik 2471 1 – 0

 

Velmi rychle odtahal zahájení na jedničce Navara proti Tarimu. David získal pěšce, černý však měl kompenzaci v podobě dvojice střelců a absence bílého bělopolného domovníka. Van, Štěpán i Honza vystavěli normální, solidní pozice, po hodině hry tudíž vůbec nebylo jasné, jak zápas bude probíhat.

Po dvou hodinách hry spadl přenos webu chess24.com partie Davida a v podstatě také u dalších hráčů. Bohužel online pořadatelé/chess24 opravdu nezvládli, přenos více neběžel než běžel nejen v posledním kole. Opravdu ostuda, v dnešní době by se něco takového mělo stoprocentně pohlídat! Jakmile se přenos opět rozběhl, nebylo to ovšem nic růžového. Van vytvořil dlouhou rošádou opačné rošády, díky čemuž získal jeho soupeř určitý tlak na dámském křídle. U Štěpána se pozice silně zredukovala a zjednodušila a remíza se zdála být jasným výsledkem partie. Honza stál hůře ve stísněné pozici, ve které jen těžko mohl bojovat o víc než remízu. U Davida mezitím přenos opravili. Na šachovnici vznikli různobarevní střelci, tudíž ani tady se nedalo příliš předpokládat, že bychom měli hrát na výhru.

Davidova partie logicky skončila opakováním tahů ještě před časovou tísní. Naštěstí pro nás ovšem partii pokazil na trojce hrající Nor Hauge a Štěpán získal vyhranou pozici! Úkol zněl v tu chvíli jasně: udržet černé figury. Což ovšem vůbec nebyl jednoduchý úkol, protože Van i Honza stáli hůře.

Když se online opět rozběhl, bylo to už pozitivnější: Van stál jen mírně hůř a Honzův soupeř obětoval pěšce, za kterého ovšem objektivně nic nezískal.

Po časové tísni ovšem přišla studená sprcha: Štěpán bohužel pokazil vyhranou pěšcovou koncovku! Souboj na trojce tudíž skončil remízou. Výhodu ovšem získal Honza, který se tak stal novou nadějí na naše vítězství.

Van udržel remízu celkem bez problémů a Honzovi se skutečně podařilo zvítězit, a stal se tudíž hrdinou nejen dne, ale svým způsobem celého turnaje, protože zajistil českému celku skvělé umístění! Po skončení všech zápasů se ukázalo, že Česko vybojovalo 5.místo, což je nejlepší umístění družstva mužů v historii samostatné České republiky!!! Velký klobouk dolů před všemi hráči i kapitánem, jak se říká: závěr dělá mistry a českému týmu se závěr vrcholné akce konečně jednou podařil!

 

Šach. 25
Austria
ELO 23
Czech Republic
ELO 1 : 3
14.1 WIM Newrkla, Katharina 2227 WGM Movsesian, Julia 2249 ½ – ½
14.2 WFM Trippold, Denise 2161 WIM Kanakova, Natalie 2169 0 – 1
14.3 WFM Teuschler, Barbara 2093 WIM Richterova, Natasa 2172 ½ – ½
14.4 WFM Froewis, Annika 2151 WFM Lhotska, Anna 2125 0 – 1

 

Ani u žen nebylo po hodině hry nic moc jasného. Julia rozehrála černými Španělskou, Naty Kaňáková naopak bílými Sicilskou s opačnými rošádami, ve které se její soupeřka dostala k poměrně rychlému d6-d5. Naty Richterová se ještě jednou rozhodla držet Caro-Kannovu pevnost a Anna Lhotská pro změnu Španělskou bílými, s Rakušankami nás tudíž čekal tak trochu španělský souboj.

U žen se zdála být situace po dvou hodinách hry o dost perspektivnější. Julia získala příjemnější pozici a navíc zajímavý časový náskok. Rovněž Naty Kaňáková získala příjemné plus. Naty Richterová stála nadále solidně, pouze u Aničky Lhotské se pozice začínala jevit v mínusových číslech.

U žen se k jasné remíze schylovalo na první šachovnici, kde se kompletně vyčistilo dámské křídlo. Na dvojce Natálie zvětšovala svou převahu, Nataša stále poměrně dobře. A rovněž soupeřka Anny Lhotské se začala v pozici poněkud topit.

Soupeřka Aničky se nakonec v pozici kompletně utopila a naše hráčka si bez problémů dokráčela pro vítězství. Naty Kaňáková svou partii rovněž bez problémů dotáhla k výhře, tudíž na výsledku Nataši už nezáleželo. Její partie skončila zřejmě zaslouženou remízou, tudíž ženy na závěr vyhrály 3:1.

Ženy skončily na 24. místě, tedy jedno místo za svým nasazením. Vyloženě špatné to není, ale naše hráčky rozhodně pomýšlely výše. Bohužel se příliš nedařilo zadním dvěma šachovnicím a celkově ženy svoje výsledky většinou „špatně poskládaly“. Příště to snad bude lepší!

 

 

 

 

 

David Kaňovský

 

Důležité odkazy: