Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

PŘEHLED: Stávkující školy na Vysočině zůstanou zavřené, někde vyhlásily ředitelské volno

Základní školy na Vysočině, které už oznámily, že se připojí k pondělní výstražné stávce, zůstanou většinou uzavřené. Někde je vyhlášené ředitelské volno. V některých školách budou stávkovat jen školní jídelny. Podle mluvčího jihlavské radnice Radovana Daňka se to týká i jídelen několika základních škol a mateřské školy v krajském městě. V celém kraji už se přihlásili ke stávce pracovníci asi 70 škol. Za velkou označil očekávanou účast i krajský šéf Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Josef Bobek. Kolik škol se nakonec do stávky zapojí, ale podle něho ještě není zřejmé. Stávku je nutné oznámit s třídenním předstihem.

V Jihlavě se ke stávce připojí celá školní jídelna Základní školy E. Rošického a také čtyři její pedagogové. Stávkovat budou v Jihlavě také pracovníci školních jídelen ZŠ T. G. Masaryka a Otokara Březiny, jídelna Mateřské školy Mozaika a celé pracoviště Mateřské školy Romana Havelky. „Ve školách se bude běžně vyučovat a ve školce budou děti případně přeřazeny na jiná pracoviště, pokud to bude vyžadováno rodiči," uvedl Radovan Daněk.

Na Jihlavsku se ke stávce připojí i základní a mateřská škola v obci Puklice. Podle ředitelky Jaroslavy Němcové není stávka rozhodně jen bojem za platy pracovníků ve školství, ale také za kvalitu vzdělávání. Obává se, že bude nutné znovu spojovat třídy na výuku jazyků a že se může úroveň výuky snížit, když školy nebudou mít dost peněz na asistenty pedagogů.

Po celý den zůstane uzavřená také základní škola ve Velké Bíteši na Žďársku. Na webu škola uvedla, že stávkovat bude tolik učitelů, že není možné zajistit bezpečný dohled na dětmi. Ředitelské volno je kvůli stávce vyhlášené i v základní škole v Ostrově nad Oslavou na Žďársku.

Na Vysočině je přes 250 základních škol. Navštěvuje je okolo 47 tisíc žáků, středoškoláků je na Vysočině přibližně 18 tisíc.  Navštěvují některou z 54 středních škol, z nichž většinu zřizuje Kraj Vysočina.

Připojí se základní i střední školy 

Ke stávce se podle Bobka připojují školy napříč celým krajem. „Zatím převládají spíš základní školy. Vím ale i o středních školách, které zřejmě do stávky půjdou, ale už mi to těžko dají zpětně vědět," řekl Bobek. Účast je ale podle něho větší, než jakou čekal. „Už něco ve školství na Vysočině pamatuji, ale takovouto situaci si nevybavím. Na Vysočině býval problém přimět kohokoli k nějaké akci," řekl Josef Bobek.

Plánovaná úprava se podle něho významně dotkne malotřídních škol. Potvrzují mu to i účastníci stávky. Jedna škola na Žďársku k důvodu stávky mimo jiné uvedla, že bude nucena spojit všech 40 žáků na hodiny všech výchov (výtvarné, tělesné, hudební) i přírodovědu a prvouku. Kapacita tříd přitom není na takový počet žáků uzpůsobená.

Velký počet dětí ve třídách je důvodem stávky i pro základní školu v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Při inkluzi, kdy jsou ve třídě děti s různými specifickými potřebami, by se mělo jít spíš opačnou cestou. Škola to uvedla na webu. Informovala zároveň, že v pondělí zůstanou doma žáci prvního stupně a žáci speciálních tříd. Bude zavřená školní jídelna i školní družina. Žáci druhého stupně, jehož pedagogové se do stávky zapojí jen částečně, půjdou do školy, učit se budou do 11:35.

Více peněz do školství 

Odboráři usilují o více peněz do školství. Avizované škrty podle nich provoz škol omezí. Zdůrazňují především nízké platy nepedagogických pracovníků včetně uklízeček nebo pomocných kuchařek. Negativní dopad přímo na výuku podle nich bude mít snížení počtu proplácených odučených hodin.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Taken/pixabay

Štítky ČR, školy, stávka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Stávkující školy na Vysočině zůstanou zavřené, někde vyhlásily ředitelské volno | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.