Hlavní obsah

Čaputová v Motole podpořila program transplantace plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová ve středu po summitu V4 na Pražském hradě navštívila také Fakultní nemocnici v Motole. Přijela podpořit Národní program transplantace plic pro Českou a Slovenskou republiku, který v Motole funguje už pět let. Čaputová se sešla s vedoucím programu, přednostou III. chirurgické kliniky Robertem Lischkem a čtyřmi slovenskými pacienty, kteří v Motole transplantaci podstoupili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová navštívila nemocnici Motol. Na snímku prezidentka Čaputová, profesor Pafko a Robert Lichske (zcela vpravo)

Článek

„Je to unikátní program, který se zaměřuje na záchranu životů. Jednali jsme o tom, jak o něm rozšířit informaci na Slovensku, aby zachráněných slovenských životů bylo víc,“ řekla po jednání Čaputová novinářům. Podle ní by o programu měli vědět lékaři na Slovensku, aby o této možnosti informovali, ale i pacienti samotní. „Hovořili jsme i o problematice dárcovství orgánů,“ řekla Čaputová. Všichni čtyři Slováci, kteří transplantaci v Motole prodělali, se cítí dobře, dodala.

„Výsledky programu transplantace plic pro slovenské pacienty jsou velmi dobré. Jsou ale značné rezervy v počtu indikovaných pacientů k transplantaci ze Slovenska a rovněž v počtu dárců a darovaných plic ze Slovenska,“ uvedl Lischke.

V letošním roce bylo v Motole provedeno už 61 transplantací plic, z toho pět u slovenských pacientů. Celkem bylo Slováků, kteří se od roku 2018 tohoto programu účastnili, 25. Stejně tolik bylo slovenských dárců plic: vyrovnaní bilance je nutnou podmínkou poskytování této metody pro slovenské pacienty.

Motolská nemocnice je jediné pracoviště v ČR, které transplantace plic provádí; první taková operace byla provedena v roce 1997.

Ukrajině musíme dále pomáhat, shodli se prezidenti V4 na Pražském hradě

Domácí

Výběr článků

Načítám