Kraj chce dál podporovat Techmanii, rada schválila dotaci ve výši 14 milionů

22.11.2023 18:18

Dotaci ve výši 14 milionů korun by měla plzeňská Techmania dostat od Plzeňského kraje. Částku ještě musí schválit zastupitelé. Finance jsou určeny na činnost tzv. Science Learning Centra.

techmania2

"Rada schválila a doporučila také ke schválení krajskému zastupitelstvu poskytnutí účelové dotace společnosti Techmania Science centrum Plzeň. Dotace ve výši 14 mil. Kč je určena na činnost Science Learning Centra (SLC) v roce 2023," uvedla Helena Frintová, tisková mluvčí Plzeňského kraje.

Do této činnosti spadá mimo péči o rozvoj a činnost výzkumné infrastruktury Science Learning Centra také výkon samostatné výzkumné činnosti, provozování expozic a planetária SLC, doprovodné programy spočívající ve výukových a tréninkových akcích, workshopech, festivalech, táborech a řadě dalších akcí, které cílí na širokou veřejnost a jejímž smyslem je šíření výzkumných výsledků a popularizace vědy.

Plzeňský kraj podpořil Techmania Science centrum Plzeň finanční dotací již v předchozích letech. „V roce 2019 požádal tehdejší ředitel společnosti o podporu. Plzeňský kraj poskytl proto Techmania Science Centru 14 mil. Kč ročně. Šlo o dvouletou smlouvu, a to pro období 2020 a 2021. Spolupráce Plzeňského kraje a science centra pokračovala i v roce 2022, kdy společnost již s novým ředitelem obdržela opět 14 mil. Kč. Na tuto spolupráci bychom rádi navázali i podporou pro rok letošní,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Science centrum Techmania patří k oblíbeným cílům v Plzeňském kraji. Ročně sem míří desetitisíce návštěvníků. Centrum připravuje programy nejen pro veřejnost, ale i pro školy. „Naším cílem je letos 165 tisíc návštěvníků, a to se nám zatím při denní průměrné návštěvnosti 525 osob daří plnit,“ svěřil se na konci léta ředitel Jiří Královec. Techmania se tak už pomalu přibližuje k číslům před covidem, kdy návštěvnost činila 180 tisíc lidí.

foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24