Významný pivní obchod, o jehož přípravách referovaly HN už loni na podzim, má konečně své rozuzlení.  Většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která produkuje piva značek Holba, Zubr a Litovel, získává nápojářská skupina Kofola ČeskoSlovensko. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. Kofola to ve středu oznámila v tiskové zprávě. Hodnotu transakce neuvedla. Podle zdrojů HN z okolí pivovarů ale výrazně překročila miliardu korun. 

Pivovary CZ Group jsou pátou největší pivovarnickou skupinou v Česku, která letos uvaří přes 800 tisíc hektolitrů piva. V pivovarech v Hanušovicích, Přerově a Litovli je zaměstnáno téměř 500 lidí. 

Majitelem společnosti Pivovary CZ Group je společnost Moravská pivovarská, která patří pod rozsáhlý zemědělsko-realitní holding HSK Invest, většinově ovládaný kroměřížským podnikatelem Karlem Kuropatou. Kupujícím je nově vytvořená společnost Pivovary Triangl. Tu tvoří Kofola ČeskoSlovensko, která v ní má 51 procent, investiční skupina RSJ s 29 procenty. Pětinový podíl pak drží severomoravská agrární společnost Úsovsko bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka

„V Kofole jsme se naučili rozvíjet tradiční a lokální značky se silným příběhem. Když se objevila příležitost investovat do pivovarů, které vyrábějí značky s dlouhou historií, za kterými stojí poctivé řemeslo a moderní výrobní zázemí, neváhali jsme. Věříme, že zkušenost našich lidí může pomoci k jejich rozvoji,“ uvedl generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras.

Kofola uvedla, že nová akvizice jí umožní růst v dalším stabilním segmentu s exportním potenciálem a že i s ohledem na specifika pivního trhu zůstanou Pivovary CZ Group jejím samostatně řízeným pilířem. V jeho čele bude po dokončení akvizice jeden ze zakladatelů a provozní ředitel skupiny Kofola René Musila.

„Záleží nám na tom, aby byla zachována řemeslná tradice vaření piva, stabilní vztahy se zákazníky, dodavateli i zaměstnanci a společenská odpovědnost firmy. To vše byla při jednáních o prodeji důležitá kritéria. Jsme rádi, že jsme našli partnera, který nám pomůže zachovat a dále rozvíjet kvalitu našich piv a zároveň posílí i jejich obchodní expanzi,“ uvedl místopředseda představenstva Pivovarů CZ Group Jaromír Dvorský.

Kofola, sídlící v Ostravě, je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Kofola má více než 2000 zaměstnanců. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos, patřící rodině Samarasových a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.

S akciemi Kofoly se obchoduje na pražské burze. Ta ve středu na žádost Kofoly pozastavila obchodování s akciemi nápojářské firmy. „Důvodem pozastavení je avizované zveřejnění potenciálně kurzotvorné informace před zahájením obchodování,“ uvedla burza na síti X. Obnovení obchodování se předpokládá ve čtvrtek. Úterní obchodování akcie Kofoly uzavřely podle údajů na webu burzy stejně jako v pondělí na 267 korunách za akcii.

Ještě loni zástupci Pivovary CZ Group hovořili o scénáři, že investor do firmy vstoupí a rozšíří tak stávající akcionářskou strukturu. Nakonec se ale v procesu, který režírovala poradenská společnost Patria Corporate Finance, prodávalo sto procent akcií. V průběhu letošního roku se spekulovalo zejména o zájmu pivovarnické trojky, společnosti Heineken. Velké pivovarnické skupiny se však v tendru nakonec neprosadily. 

Atmosféru kolem tendru též negativně ovlivňovaly právní bitvy mezi akcionáři v mateřské skupině HSK Invest. Zde se Kuropata a jeho spojenci přetlačují o vliv se slovenskou investiční skupinou Crane Constancy Investments podnikatelů Michala Martinka a Braňa Prieložného. Ta loni vykoupila podíly dvou minoritních akcionářů a koncentrovala tak celkem 27 procent akcií skupiny, jejíž majetek se počítá v miliardách. 

Kromě prodávaných pivovarnických firem do ní patří několik zemědělských podniků, například Agrodružstvo Roštění, Pekárny Blansko, nemovitostní společnosti PMS Reality a Slezan Holding a také třeba Pila Javořice. Vedení skupiny v čele s Kuropatou také vede několik právních sporů s bývalým akcionářem a šéfem pivovarů Petrem Fridrichem. Někdejší šéf pivovarů byl po Kuropatovi druhým největším akcionářem HSK Invest. Právě on po rozkolu s Kuropatou svůj pětinový podíl Slovákům prodal. 

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.