Přední washingtonský žurnál: Ukončíme válku na Ukrajině

zprávy

Foreign Affairs je americký časopis mezinárodních vztahů a zahraniční politiky USA,  který obvykle vyjadřuje to, kam směřuje americká vládní politika.

Přední washingtonský žurnál: Ukončíme válku na Ukrajině
Juraj Draxler, slovenský politilog
23. listopadu 2023 - 02:20

A v nejnovějším čísle Richard Haas, jeden z veteránů americké zahraniční politiky, spolu Charlesem Kuptchanem mluví jasně: Ukrajina nemá šanci konflikt vyhrát, upozorňuje na facebooku Juraj Draxler, slovenský politolog.

Navzdory velké reklamě o ukrajinské „protiofenzivě" ve skutečnosti v letošním roce více území získaly ruské síly.

Autoři podobně poukazují na to, že dále posílat stejně velké dodávky zbraní Ukrajině už je pro americké ozbrojené síly a vojenský průmysl obtížně udržitelné.

A, podtrhují, jak ukazuje příklad Slovenska a rozhodnutí slovenské vlády, i v Evropě začínají země od vojenské podpory Ukrajiny ubírat.

Haas a Kuptchan proto říkají: v dohledné době musí začít rozhovory o příměří.



A teď to nejzajímavější z článku: Radí ukrajinské vládě, jak tyto rozhovory začít?

Ani náhodou. V zásadě s ní vůbec nepočítají a hovoří o tom, jak mají rozhovory začít pod palcem mezinárodních organizací.

Ukrajinské vládě článek v podstatě adresuje, v závěru, jen jeden odkaz: válka je nevyhratelná a budete-li tvrdit opak, my, Západ, vás přestaneme podporovat úplně.

Vedle zpráv o tom, že ukrajinská vláda už začíná na frontu posílat i velmi mladé i poměrně staré muže a že v samotném Kyjevě už i generálům Zelenskij začíná lézt na nervy, je toto další silný signál, že přichází moment pravdy.

Nakonec jediný, kdo bude pro válku, bude bratislavská kavárna. To jsou lidé, kteří se shrbí, když se v tramvaji někdo hulvátsky chová, a pak o tom napíší rozzlobený status na Facebooku. Ale jiné lidi budou v článcích a komentářích hrdinsky posílat k smrti. Aby se mohlo rozšířit NATO. (Jak já znám pár Ukrajinců, tak lidi z BA kavárny spíše považují za ko-ty, s prominutím. Ale to do těch hlaviček nikdy nepronikne, oni mají o sobě představu, jak se jim davy klaní za jejich úžasné postoje.)


To je ta komediálnější část toho všeho. Bohužel, v zásadě je to opravdu odporná, hnusná, krvavá tragédie. Která vůbec, ale vůbec nemusela být.

Foreign Affairs je americký časopis mezinárodních vztahů a zahraniční politiky USA vydávaný Radou pro zahraniční vztahy, neziskovou, nestranickou, členskou organizací a think-tankem, který se specializuje na zahraniční politiku a mezinárodní záležitosti USA.

(rp,prvvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif