Obviněný Knobloch z kauzy dopravních zakázek v Olomouci je na svobodě. Zaplatil kauci jeden milion

Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění, uvedla mluvčí soudu Petra Láníčková. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.

Brno (Aktualizováno: 8:40 23. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Knobloch byl z vazby propuštěn ve středu. „Vzhledem k tomu, že se obě strany vzdaly práva stížnosti, vydal soud ve středu příkaz k propuštění obviněného. Propuštěn z vazby byl už v průběhu středy,“ uvedla mluvčí.

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahují policisté, zřejmě kvůli dopravním zakázkám

Číst článek

V kauze bylo obviněno třináct lidí. Většina se podle olomouckého vrchního žalobce Radima Dragouna k trestné činnosti doznala a byli po výslechu propuštěni na svobodu.

Čtyřiapadesátiletý podnikatel a lobbista Knobloch byl dlouholetým sponzorem ODS a podle obchodního rejstříku je majitelem či spolumajitelem řady firem a spoluvlastníkem Obchodního centra Trumf, restaurace Devět křížů na D1 či přerovského penzionu U Madony.

Mezi obviněnými je někdejší krajský šéf ODS a náměstek hejtmana pro dopravu Michal Zácha. Trojici hlavních aktérů podle Deníku N doplňuje Roman Láčík, tehdejší manažer stavebního koncernu Porr, který údajně z ovlivňování zakázek v uplynulých dvou letech profitoval, a to díky organizovanému způsobu výběru a získávání stavebních zakázek, jejichž zadavatelem byl Olomoucký kraj.

Škoda, kterou obvinění zřejmě způsobili, je velká a odvíjí se od objemu silničních zakázek. Žalobci ji dosud nezveřejnili. Podle informací z databáze veřejných zakázek a registru smluv společnost Porr v Olomouckém kraji vyhrála od roku 2021 pět krajských zakázek na dopravní stavby, jejichž souhrnná hodnota činí 109 milionů korun.

V kauze dopravních zakázek v Olomouckém kraji bylo obviněno 13 lidí

Číst článek

Zadržen byl podle také současný ředitel SSOK David Štěpánek. Na seznamu obviněných je podle Deníku N spolu s bývalým ředitelem Petrem Foltýnkem a dalšími dvěma pracovníky z krajské správy silnic, nechybějí tam další zástupci stavebních firem.

Obviněni jsou z trestných činů, jako je zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti většina z nich zúčastnila ve prospěch organizované zločinecké skupiny nebo jako její členové, uvedl olomoucký vrchní žalobce Radim Dragoun.

Obviněným hrozí mnohaleté vězení, například za zneužití pravomoci úřední osoby či za přijetí úplatku hrozí až dvanáctiletý trest. Stejně vysoký trest hrozí také představitelům organizované zločinecké skupiny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme