Dvouletou holčičku unesenou z Ukrajiny adoptoval šéf prokremelské strany. Dostala nové jméno

Ukrajinské batole, které bylo v roce 2022 odvezeno z dětského domova v tehdy Ruskem obsazeném městě Cherson, nakonec adoptoval lídr prokremelské strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov a jeho manželka. V investigativní reportáži mapující osudy dětí nezákonně odvezených z Ukrajiny na ruské území to zjistili novináři stanice BBC. Podle nich má nyní dvouletá dívka zcela novou identitu, adoptivní rodiče jí nechali změnit celé jméno.

Podle zjištění reportérů pořadu Panorama byla dívenka Margarita odvezena z chersonského dětského domova jako desetiměsíční loni v létě. O několik týdnů později zorganizoval Ruskem dosazený senátor za Chersonskou oblast Igor Kasťukevič převoz dalších 47 dětí ze stejného ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podpora Kyjeva je sedativum, směje se Moskva. Rusko může Ukrajinu přejet, obává se Just

Novináři ve spolupráci s ukrajinskou aktivistkou Viktorijí Novikovovou, která se specializuje na případy odvlečených dětí, zjistili, že pracovnicí, která malou Margaritu navštívila a posléze odvezla do Ruska, byla Inna Varlamovová. Jde o ženu, která se nedávno provdala za sedmdesátiletého Mironova a společně s ním jsou uvedeni v adopčních dokumentech jako adoptivní matka a adoptivní otec. Dívenka dostala jejich příjmení a křestní jméno jí změnili na Marina, uvedla BBC.

Ruská vláda na dotaz BBC případ nijak nekomentovala.

Margarita je jedním ze zhruba 20 000 dětí, které podle ukrajinských úřadů po začátku invaze Rusové protiprávně odvezli na své území. Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu a převychovat je. Mezinárodní trestní soud (ICC) letos v březnu vydal kvůli podezření z nezákonných deportací ukrajinských dětí do Ruska zatykač na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou a také na ruského prezidenta Vladimira Putina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rychlý nálet a exploze. Ukrajinci na videu ukázali, jak mění ruskou techniku v hromady šrotu

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Kyjev Mezinárodní trestní soud Moskevský Kreml vláda Ruské federace Sergej Michajlovič Mironov