Útočník se po smrti tří příbuzných zastřelil, motivem byla nezvládnutá žárlivost

  13:34,  aktualizováno  13:56
Kriminalisté odložili případ trojnásobné vraždy a sebevraždy z letošního dubna. V osadě Boňkov na Přerovsku tehdy střelec se samopalem zabil pár seniorů a jejich vnuka, další příbuznou postřelil. Po krvavém incidentu muž odešel do lesa, kde se zabil. Protože je pachatel po smrti, policie případ odložila. Motivem byla nezvládnutá žárlivost a agresivita pachatele.

Podle policistů padesátiletý útočník v Boňkově po hádce napadl sedmačtyřicetiletou přítelkyni, kterou bodl šroubovákem do ruky a do krku. Ta před ním utekla do prvního patra, kde se s ostatními členy rodiny schovala. Muž odešel před dům, kde si vzal ze svého auta samopal vzor 58 a s ní se vrátil do domu. | foto: Policie ČR

„Padesátiletý útočník zastřelil tři osoby, čtvrtou postřelil a nakonec spáchal sebevraždu. Případ byl odložen z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání, neboť útočník zemřel,“ řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle mluvčího kriminalistů byla za tragédií nezvládnutá žárlivost a agresivita pachatele. Ten napřed po hádce bodl šroubovákem svou partnerku, ta utekla a s dalšími členy rodiny se schovala v domě. Mezitím si útočník vzal z auta samopal, vrátil se do domu a pálil skrz zavřené dveře pokoje.

„Jediným, komu se podařilo v pudu sebezáchovy utéci, byla sedmačtyřicetiletá přítelkyně, která byla postřelena. Bosa vyběhla ven a přes les se dostala do restaurace, kde zavolala pomoc,“ uvedl již dříve k případu šéf odboru obecné kriminality krajské policie Jan Lisický.

Útočník poté odešel z domu do lesa, kde se zastřelil. Tři členy rodiny podle policie pachatel zastřelil nelegálně drženým samopalem.

„Šlo pravděpodobně o vojenskou zbraň pocházející ze Slovenska, která byla vyřazena. Motivem činu byla zřejmě nezvládnutá žárlivost,“ uvedl Lisický.

16. dubna 2023

Podle ČTK byl pachatelem cizinec, Slovák. Podle kriminalistů k vraždě použil samopal vzor 58. Lisický po útoku poznamenal, že zbraň pocházela z várky slovenských vojenských samopalů, které byly vyřazeny z armády a předány ke znehodnocení.

„Ale bohužel byly znehodnoceny tak, že šlo poměrně jednoduše odstranit a ty zbraně mohou být uvedeny znovu do provozu,“ řekl Lisický.

Podle policistů šlo o ojedinělý případ v historii olomouckého krajského ředitelství. Obdobně tragický případ s více oběťmi se stal v kraji loni na konci dubna v Kostelci na Hané na Prostějovsku, kde tehdy devětadvacetiletý muž zabil tři lidi, svého otce, bratra a sestru. Muž se k činu přiznal, uvedl, že nenávist zvítězila. Dostal doživotní trest.

Za brutální vyvraždění tří členů rodiny dostal muž doživotí, ubodal je noži

Autoři: ,