Řemesla, folklor a design v Holešovické tržnici

Advent v Tržnici nabízí výstavu V kráse ornamentu, prodejní přehlídku craft designových výrobků, workshopy, zimní kino, svařák i stromky Bez obalu

Řemesla, folklor a design v Holešovické tržnici – unikátní spolupráce Holešovické tržnice, platformy Bohemian Perfection a Nadačního fondu Moravská krása nabídne prodejní přehlídku tradičních i designových řemeslných výrobků, výstavu s názvem V kráse ornamentu a desítky workshopů s mistry řemesel. To je hlavní letošní nadílka Adventu v Tržnici vedle oblíbeného zimního kina a svařáku nebo prodeje kaprů a vánočních stromků Bez obalu. Přehlídka řemesel, folkloru a designu opanuje Halu 17 od 25. 11. do 10. 12. a zimní kino pak najdou návštěvníci na plácku u Haly 22 každý adventní čtvrtek.

Adventní workshopy pro tvůrčí duše všech věkových kategorií

Advent v Holešovické tržnici nabídne bohatý program pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu V kráse ornamentu, prodejní přehlídku tradičních i designových řemeslných výrobků, zimní kino se svařákem, kapry i stromky Bez obalu. Program také zahrnuje desítky unikátních workshopů, jež povedou mistři nejrůznějších řemesel. Ty nabídnou zájemcům možnost vyzkoušet si tradiční postupy a vyrobit originální vánoční dárky.

„Chceme, aby se v rámci programu v Tržnici měli možnost prezentovat nejrůznější lokální tvůrci. Řemeslníci, kteří do slova ve svých rukou drží nesmírně široké kulturní dědictví, mezi ně rozhodně patří. A řemeslná tradice nejvíce ožívá o Vánocích, spousta lidí má doma ubrus po prababičce či výzdobu, která stála na jejich rodinném stole už před sto lety. Cílem přehlídky je ukázat, že tato tradice je ve skutečnosti živější, než to na první pohled vypadá,“ doplňuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.

Nabídka workshopů je velmi pestrá a vybere si skutečně každý. Neziskový projekt Bohemian Perfection stojí za webovou platformou prezentující mistry řemesel z celé České republiky i jejich práci s cílem ukázat bohatství řemeslné tradice a propojovat ji se současným designem. Výšivku rybími šupinami, holubičky ze štípaného dřeva, moderní modrotisk a výrobky od téměř šedesáti autorů z různých koutů naší země. To vše a mnohem více na jednom místě si budou moci prohlédnout i koupit návštěvníci jedinečné adventní přehlídky, která proběhne v Holešovické tržnici pod taktovkou platformy Bohemian Perfection. A co víc, v rámci nabízených workshopů si lze také řadu řemesel vyzkoušet přímo v Hale 17, kde probíhá hlavní program.

Na co se mohou návštěvníci v rámci workshopů těšit? Třeba na zmíněnou výšivku rybí šupinou v podání Andrey Kollové, kdy své dovednosti můžete vyzkoušet už sobotu 25. 11. od 13.30 hodin. Alena Kyrálová představí ruční výrobu vinutých skleněných korálků (tzv. páteříků), nad sklářským kahanem. Lektorka ve své práci navazuje na historii sklářství na Šumavě sahající až do 14. století. Workshop si můžete užít v neděli 26. 11. od 13.00 hodin. Ve stejný den od 13.00 a 15.30 hodin proběhne workshop s Alenou Hrabalovou na téma modrotisk a móda. V adventním čase jistě návštěvníci ocení i workshop Vánoční dekorace ze vzácného orobince zpod taktovky Ivety Dandové, a to rovněž v neděli 26.11. od 13.00, 14.30 a 15.30 hodin. Pokud vás kdy lákalo tkaní na tkalcovském stavu, pak by vám neměl uniknout workshop s Filipem Kubákem. Tkalcovství má na Doudlebsku na úpatí Novohradských hor stovky let starou tradici a Strmilov byl jedním z center. Vlajku zdejší výroby drží tkalcovna patřící od roku 1870 právě Kubákům, po generace předávaná z otce na syna. Workshop se uskuteční v pátek 1.12. od 15.00 hodin a v sobotu 2.12. od 10.00 hodin. Chybět samozřejmě nemůže ani košíkářství, kde workshop připravil David Čížek na neděli 3.12. od 10.00 hodin.

Toto je však jen malý výčet toho, co na návštěvníky Holešovické tržnice čeká v době Adventu v Hale 17. Zájemci o řemeslo si mohou vyzkoušet třeba i broušení skla, tkaní na hřebenovém stávku, tvorbu kožených rukavic, ruční papír a ozdoby z něj nebo předení na vřetenu a kolovratu. Přehled všech workshopů a veškerých detailů jsou na Goout: zde.

„Řemeslo zemře se starými mistry, pokud nebudou moci svůj um předat pokračovatelům. Proto chceme tohle naše české rodinné stříbro přiblížit lidem nejen tímto festivalem, ale i prostřednictvím vyhledávače Bohemian Perfection, spoluprací s designéry a se středními i vysokými uměleckými školami,” říkají zakladatelky projektu Boheman Perfection Michaela Kádnerová a Eva Bělinová.

Výstava V kráse ornamentu

Propojení folkloru a designu nabídne také unikátní výstava moravského ornamentu a modrotisku, pro kterou připravila scénář i architektonickou koncepci Helena Dařbujánová. V Praze bude mít výstava svou premiéru. Helena Dařbujánová je zároveň kurátorkou výstavy, ke které říká: „Naše hlavní téma je ornament, ornament ne jako zločin, ale jako inspirace, jako tajná řeč našich předků, výpověď o životě, jako radost a krása.“

 

Přehlídka řemesel, folkloru a designu

Kde: Holešovická tržnice, Hala 17

Kdy: od 25. 11. do 10. 12. 2023, po-pá 8:00-20:00, so-ne 10:00-20:00

Vstupné: 100 Kč na místě, senioři 50 Kč, děti do 15 let vstup zdarma

Vstupenky na workshopy jsou k dostání v síti GoOut

 

****************

SVAŘÁK & FILM: Vánoční filmové klasiky v Holešovické tržnici

Venkovní promítání klasických vánočních filmů proběhne každý čtvrtek od 30.11. až do 21.12. na plácku pod neonem. Atmosféru doladí svařák a další lahodné moky pro zahřátí nebo i něco dobrého z Food Truck Pointu, který jede vedle Haly 22 i přes zimu!

Kdy: 30. listopadu a 7.,14. a 21. prosince 2023 (každý čtvrtek až do Vánoc)

Nákupy na vánoční stůl z Haly 22

Bez davů a tlačení obřích košů můžete jako každý rok v klidu nakoupit v Hale 22. Stejně jako po celý rok zde najdete kvalitní suroviny od českých farmářů a dalších českých i zahraničních prověřených dodavatelů. Čerstvé ovoce a zelenina, ryby, sýry, uzeniny, domácí vejce, mléko, máslo, pečivo, ale třeba i exotické ingredience, to vše v poklidu nakoupíte na vánoční svátky s úsměvem od místních prodávajících. Sortiment Haly 22 doplní po celé adventní období i malý vánoční trh v korzu před halou.

****************

O pátcích a sobotách 8. a 9. 12., 15. a 16. 12. a 22. a 23. 12. prodej vánočních stromků Bez Obalu.

Od 21. 12 zahájení prodeje vánočních kaprů.

Hala 22 – každý všední den do 17.00 hod., v sobotu do 14.00 hod., neděle zavřeno.

 

www.holesovickatrznice.cz

www.bohemianperfection.cz

https://moravskakrasa.cz

 

 

Klíčová slova ČR-gastro-restaurace-zábava-služby-obchod-advent-Holešovická tržnice

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Obchod, marketing

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.