Václav Lohniský: Jména jeho filmových postav jsou stále populární

Václav Lohniský: Jména jeho filmových postav jsou stále populární
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nenajde se mnoho příznivců českých komedií, kteří by si nevybavili Hujera nebo Chocholouška, vedlejší postavy, které se dostaly z filmů do běžné mluvy. Hujer zlidověl jako výraz pro slizkého snaživce s velkou rodinou a Chocholoušek je lidové označení pro psychiatra.

Václav Lohniský je dalším z herců, který svou hereckou kariéru strávil ve vedlejších rolích, ale i tam se dokázal vrýt lidem do paměti. Pamětníci si ho budou také pamatovat jako smrťáka v pohádce Dařbuján a Pandrhola, kde s kosou přes rameno budil respekt. Nikdo by určitě nechtěl takové stvoření potkat při odchodu z tohoto světa. Filmografie Lohniského je však mnohem větší a na svém kontě má celkem 129 filmů, Nejznámější jsou Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero,Páni kluci, Honza málem králem, Dým bramborové natě, Adéla ještě nevečeřela, Lásky mezi kapkami deště, Krakonoš a lyžníci. Zahrál si i v seriálech Chalupáři 30 případů majora Zemana.

Před kamerou nešel přehlédnout. S vyhublou postavou, vysokým čelem, pronikavým pohledem, jedovatým úšklebkem a skřehotavým hlasem byl u režisérů hodně oblíbený, přestože role princů a milovníků mu nikdo nenabízel. Hrál spíše zbabělce, šplhouny, zlodějíčky a intrikány.

Malé role mu nevadily, protože jeho životem bylo hlavně divadlo. Vystudoval divadelní režii a stihl zrežírovat přes 100 představení. Jeho život neprovázely žádné skandály. Původně chtěl vystudovat bohoslovecký seminář, ale se svým levicovým přesvědčením nakonec musel školu opustit. Oženil se mladý a s o tři roky mladší Věrou byl celý život.

Nebylo mu však dopřáno si užít klidné stáří. Jeho tělo ho zradilo ještě před šedesátými narozeninami. Přímo při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci dostal na sjezdovce třetí infarkt, který byl tak masivní, že už mu nebylo pomoci. V posledních chvílích života u něj byl známý režisér Jiří Troška, který byl v té době na začátku kariéry a dělal asistenta režie Věře Plívové-Šimkové.

S Lohniským si od začátku rozuměl, a proto ho tragédie na zasněženém kopci poznamenala na celý život. Přitom herec působil velmi vitálně a jeho smrt všechny šokovala. Troška s ním šel na kopec, kde se natáčelo, a ještě se nabízel, že mu vezme lyže. Měl točit záběr, kdy z vrcholu kopce sjede do údolí. Uprostřed kopce si najednou lehl do sněhu a bylo jasné, že něco není v pořádku. Rozbitá vysílačka trochu zkomplikovala přivolání pomoci, která už nic nezmohla.

Právě po tomto natáčení si Zdeněk Troška řekl, že bude točit jen v létě. Popsal, že zimní natáčení je hodně náročné. Nejen, že je chladno, počasí je nepředvídatelné, ale jsou také velmi krátké dny a v případě natáčení filmu Krakonoš a lyžníci ani hercům nestíhaly do dalšího dne uschnout na radiátorech kostýmy, a tak se další den oblékali do mokrého oblečení. Václavu Lohniskému tak můžeme být vděční za sluncem prohřáté komedie z Hoštic nebo pohádky točené v malebné letní krajině.

Václava Lohniského si můžete připomenout v jedné z vedlejších rolí ve filmu Dlouhá bílá nit z roku 1970, který je v nabídce České televize 26. 11. odpoledne a objeví se v něm také Slávka Budínová, mladičká Jana Šulcová, Rudolf Hrušínský, Josef Somr, Věra Tichánková a řada dalších herců.

Zdroje článku: