Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé hlasují o projektech na vylepšení Brna. Na výběr mají téměř šedesát nápadů

PR článek

Velké finále vypuklo v brněnském participativním rozpočtu Dáme na vás, v němž Brňané hlasují o projektech na zlepšení města. Letošní sedmý ročník nabízí 56 originálních nápadů. Jaké nakonec v tvrdé konkurenci uspějí, rozhodne veřejnost.

V Dáme na vás se očekává i v tomto roce napínavý souboj, z něhož vzejdou vítězné projekty. Ty město následně zrealizuje. Letos postoupilo do finálového klání celkem 56 nápadů, které se po celý listopad uchází o podporu veřejnosti v závěrečném hlasování. Nechybí nápady na nová hřiště či parky, vzdělávací učebny nebo naučné stezky. 

„Participativní rozpočet umožňuje občanům aktivně přispívat k rozvoji svého města. Na webové stránce naleznou kompletní galerii všech 56 projektů, které lze snadno filtrovat například podle jejich umístění, což umožňuje každému získat přehled o plánovaných aktivitách ve svém okolí a rozhodnout, pro co hlasovat,“ sdělil vedoucí Odboru participace Magistrátu města Brna Marco Banti s tím, že pro sedmý ročník Dáme na vás vyčlenilo město částku 35 milionů korun. Jeden návrh může stát maximálně 5 milionů korun. V praxi to znamená, že uspěje minimálně sedm projektů. 

Jak hlasovat? Klidně v knihovně nebo na ulici

Existuje hned několik způsobů, jak udělit svému favoritovi hlas. Stačí například navštívit webové stránky Dáme na vás, odkud lidé po vyplnění povinných údajů pohodlně odhlasují. Podmínkou je, aby uživatel dosáhl osmnácti let a měl trvalý pobyt na území Brna.

Zapojit se je možné i jinde než na internetu. Zájemci se můžou dostavit osobně na pobočky Knihovny Jiřího Mahena nebo se ve středu 29. listopadu zajít ke stánku na České ulici. Za odhlasování navíc Brňané dostanou sladkou odměnu, čerstvý croissant. „Všichni hlasující s trvalým pobytem v Brně mají k dispozici pět kladných hlasů a dva záporné. Můžou tak nejen vyjádřit, co ve svém okolí chtějí, ale i nechtějí,“ uvedl Marco Banti.


Slavnostní otevření Sportovně-relaxační lesní zóny

Povedlo se mnohé 

Brnu se díky participativnímu rozpočtu povedlo uvést do praxe mnohé vize. Za šest let se díky aktivitě obyvatel i radnice dotáhlo do zdárného konce přes čtyřicet záměrů. Mezi nedávnými úspěšnými nápady byl například projekt Medlánky v pohybu, kde se uskutečnila rekonstrukce volejbalového hřiště, úprava povrchu workoutového hřiště a jeho rozšíření. V Bosonohách pak pro změnu vznikla sportovní a relaxační zóna v lese. Velkou oblibu získala také nová kavárna v parku Rokle v brněnské Líšni.

Participativní rozpočet umožňuje občanům aktivně přispívat k rozvoji svého města. Na webové stránce v online galerii projektů lze projekty snadno filtrovat podle jejich umístění, což umožňuje každému získat přehled o plánovaných záměrech i projektech, o kterých je možné hlasovat. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Rozpočet, Participativní, Dáme na vás, Hlasování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Situaci hodnotí sociolog Standa Biler na streamu. O důvodech dnešního marasmu čtěte více ve vláknech diskusí, pod Komentáře, Glosy, nyní i pod článkem o demonstraci v Praze.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 15:13Odpovědět

Marie Glanczová

napřed dokončit všechno rozdrbané v Brně a pak můžeme "budovat" dál.

Neděle, 26. listopadu 2023, 10:59Odpovědět

Emil Figl

nalajnujte vankovou brno potrebuje tradicni defenestraci

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 23:02Odpovědět

Libor Burian

Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické pašerácké nenasytné mafiánské chobotnici se musí spojit všichni Lidé, aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati. Na Reportéři ČT ČT 1: Boj o vodu. Rozsudek brněnského soudce se zdůvodněním že zem ovládá mafie. Nebo Bosé stopy značky Baťa, agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, více ve vláknech diskusí pod Komentáře, Glosy a další články, třeba o demonstraci v Praze.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 15:19Odpovědět

Emil Figl

Měl byste založit stranu a pojmenovat ji přesně takto! (jako Cibulka)

Úterý, 28. listopadu 2023, 07:44Odpovědět

Lidé hlasují o projektech na vylepšení Brna. Na výběr mají téměř šedesát nápadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.