Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo v Česku vyrábí a rozváží léky? Stát to neví, tak si objednal analýzu

  20:35
Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s resortem zdravotnictvím vypsalo veřejnou zakázku, která má zajistit analýzu farmaceutického průmyslu v České republice. „Potenciál navýšení výroby v Česku je otázkou, která samozřejmě s analýzou úzce souvisí, a to i v kontextu ekonomické bezpečnosti České republiky,“ komentovala pro iDNES.cz mluvčí MPO Miluše Trefancová.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vypsalo letos v říjnu veřejnou zakázku s názvem „Sektorová analýza farmaceutického průmyslu v České republice“. Předpokládaná cena za analýzu je pak 1,5 milionu korun bez DPH. Hotová má být nejpozději do 15. prosince 2023.

Mluvčí MPO Miluše Trefancová pro iDNES.cz poznamenala, že farmaceutický průmysl se do jisté míry nachází na hranici meziresortních kompetencí.

„Průmysl jako takový je v gesci MPO, nicméně vzhledem k přesahu do tematiky léčiv, jejich dostupnosti a regulací, které jsou řešeny ministerstvem zdravotnictví, respektive Státním ústavem pro kontrolu léčiv, na této analýze obě ministerstva spolupracují,“ doplnila Trefancová.

Platit bude ministerstvo průmyslu

Současně uvedla, že analýzu bude hradit právě MPO, a to po vzájemné dohodě obou resortů. „Pracovníci ministerstva zdravotnictví se podíleli na formulaci zadání a rovněž participují na konzultacích s dodavatelem,“ vysvětlila dále mluvčí.

Podle zadávací dokumentace je nutné se na analýzu výroby, dodávek a kompetencí ve farmaceutickém průmyslu potřeba zaměřit komplexně. „Od zdrojů látek a potřebných materiálů, přes technické zázemí a lidské zdroje až po otázky fungování dodavatelských řetězců,“ stojí dále v dokumentu.

Přijatým zákonem dostaneme léky spravedlivě do všech lékáren, slibuje Válek

V něm se také mimo jiné píše, že zdůrazňovat by se mělo jak hospodářské a ekonomické hledisko, tak i hlediska zdravotnická a bezpečnostní. „Zpracovaná analýza bude sloužit ministerstvu průmyslu a obchodu a ministerstvu zdravotnictví pro tvorbu strategických a regulatorních opatření v oblasti léčiv,“ doplňuje dokument.

Mapování konečných vlastníků

Mluvčí MPO Trefancová doplnila, že celkově cílem analýzy je zmapování výroby léčivých látek a léčivých přípravků v České republice. „Tedy výroby aktivních substancí, následné výroby finálních lékových forem a příprava do konečného balení,“ uvedla pro iDNES.cz s tím, že v současné době MPO k dispozici podobnou analýzu nemá.

Analýza bude podle Trefancové poté sloužit jako podklad pro další strategické rozhodování resortů a vlády. „Potenciál navýšení výroby v Česku je otázkou, která samozřejmě s analýzou úzce souvisí, a to i v kontextu ekonomické bezpečnosti České republiky,“ doplnila dále Trefancová.

Lékárny budou hlásit zásoby nedostupných léků každý den. Informace uvidí i pacienti

Součástí analýzy má být několik bodů. Jedním z nich je například mapování konečných vlastníků, přesně identifikace koncových vlastníků výrobců léčiv v České republice.

„Zmapování konečných vlastníků je dílčí součástí analýzy a cílem je především to, aby tyto informace byly v co nejaktuálnější podobě shrnuty na jednom místě,“ dodala mluvčí MPO Trefancová.

Kapacity výroby či cílové trhy

V obecné části má pak analýza třeba objasnit základní makroekonomické ukazatele, vývoj a současný stav odvětví farmaceutického průmyslu či postavení výroby léčivých přípravků a léčivých látek v České republice v rámci českého hospodářství, a to v mezinárodním kontextu a EU.

V další část se má zaměřit na popis současného stavu, což znamená zajistit tuzemskou výrobní a kompetenční mapu, výroby kapacity, cílové trhy. To všechno má korelovat se spotřebou v Česku podle kategorií léčivých látek a léčivých přípravků. Analýza má také zjistit výrobní flexibilitu a možnosti rozšiřování spektra výroby.

Kvůli výpadkům v dodávkách léčiv vznikl nový web, pomáhá najít nedostatkové léky

V dalším bodě má zodpovědět otázku potřeby v dodávkách léčivých látek a léčivých přípravků na český trh či vztah domácí spotřeby k domácí výrobě a dovozu. Rovněž má porovnat úrovně soběstačnosti s ostatními evropskými státy.

Analýza má také objasnit odhad vývoje počtu pracovníků v daných profesích. Kromě toho má také porovnat podporu farmaceutického průmyslu v Česku a v zahraničí.

Zhodnocení dopadů na ceny léčiv

Součástí má být také analýza bariér rozvoje farmaceutického průmyslu, již existujících projektů, výroba, popřípadě průmyslová aplikace či vývoj, které farmaceutické společnosti působící v Česku chtěly realizovat, ale z různých důvodů realizovány nebyly.

Závěrem má být formulace konkrétních doporučení vyplývajících z analýzy a diskuse zjištěných výsledků, včetně zhodnocení dopadů navrhovaných opatření na ceny léčiv.

14. června 2023

Analýza má mimo jiné reagovat na výpadky některých léků. Nedostatek antibiotik i jiných léků trápí totiž (nejen) Čechy od loňska. Chyběl třeba penicilin v sirupu pro děti i jiná léčiva.

Poslanci v polovině listopadu však schválili změnu zákona, která má uložit výrobcům povinnost poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. „Jedná se o zákon, kterým chceme dostat léky do všech lékáren,“ řekl v minulosti ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přijatým zákonem dostaneme léky spravedlivě do všech lékáren, slibuje Válek

U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. „Zákon nezajistí výrobu léků, ale jejich spravedlivou distribuci,“ řekl dále ministr zdravotnictví k novele zákona.

Válek také v minulosti řekl, že přijatý zákon výslovně zakáže, aby byly některé lékárny zvýhodňovány při distribuci oproti jiným. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat ho prezident Petr Pavel.

Zákon se týká jen léčiv na recept

Změny se dotknou výrobců i distributorů léků, lékáren i Státního ústavu pro kontrolu léčiv – ten bude moci lépe hlídat zásoby na trhu a včas reagovat na ohlášený výpadek.

Kritici zákona upozornili však na řadu nedostatků. Například na to, že zákon se týká jen léčiv na recept. „Citelně přitom chyběly i některé volně prodejné léky, například sirup Nurofen proti horečce. Dostupnost těchto léčiv ale novela neřeší,“ nastínil lékárník Marek Hampel.

Nový zákon podle něj může situaci i s léky na předpis leckdy ještě zhoršit. „Povinné držení měsíční až dvouměsíční zásoby léčiv bude nákladné. A navíc u léků, kterých je dostatek, zbytečné. Hrozí, že firmy, které sem vozí levné léky, se na to kvůli vyšším nákladům vykašlou. A pokud jde o nedostatkové léky, třeba penicilin, budou-li chybět v Česku i jinde, zásoby stejně nikdo mít nebude,“ dodal Hampel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Írán se modlí za prezidenta Raísího, jeho vrtulník havaroval v mlze

19. května 2024,  aktualizováno  17:01

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy,. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...