Do stávky se na Vysočině zapojí přes sto škol. Takovou účast odbory nepamatují

  0:02
Více než stovka mateřských, základních a středních škol se v pondělí na Vysočině aktivně zapojí do stávky připravované školskými odbory. Tak velký zájem o zapojení se do protestní akce odbory v kraji nepamatují. Ve větších městech budou případy, kdy školy fungovat budou, děti ale nedostanou oběd.

ilustrační snímek | foto: Město Bohumín

„Přesné číslo v tuto chvíli není k dispozici. Ale už v úterý jsem měl oficiálně přihlášeno přes stovku škol,“ řekl předseda Krajského odborového svazu pracovníku školství (KROS PŠ) pro Vysočinu Josef Bobek.

„Za třicet let své pedagogické praxe a odborářské činnosti jsem na Vysočině nezažil takový zájem o účast ve stávce. Je opravdu markantní. Hlavně od mateřských a základních škol a to především těch menších, vesnických,“ podotkl Bobek.

Kraj Vysočina, který je zřizovatelem 35 středních škol a osmi speciálních a praktických škol, počítá s tím, že se do stávky zapojí přibližně polovina škol.

Jednou z těch největších, jež omezí provoz, a to jak v jídelně, tak i na domovech mládeže, je Střední průmyslová škola v Třebíči. Tam ale žáci budou mít alespoň možnost konzultací.

„Ze škol, které se nějakým způsobem stávky zúčastní, jich jen malá část provoz omezí úplně – tedy tak, že by nefungovala ani škola, ani jídelna, případně ani ubytování na domovech mládeže,“ pověděl krajský radní pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti). „Většina bude poskytovat vzdělávání jinou formou. Některé školy se pak připojí spíše symbolicky, třeba připnutím nějaké placky, vydáním prohlášení a podobně, aby nezatěžovaly žáky a jejich rodiče,“ doplnil Břížďala.

Rodiče mají dětem nabalit větší svačiny

V Jihlavě se do stávky zapojí aktivně osm škol zřizovaných městem. V základních školách Křížová, Demlova, Jungmannova, E. Rošického a Seifertova je na pondělí vyhlášeno ředitelské volno, protože se ke stávce připojí téměř všichni zaměstnanci školy.

„Vyhlásil jsem ředitelské volno, neboli volný den pro žáky, z organizačních důvodů,“ potvrdil ředitel ZŠ Seifertova Zdeněk Wolhlhöfner. „Stávku podpořila většina zaměstnanců, takže rozhodování, jestli část školy bude organizovaná ve škole, anebo ne, mi odpadlo. Bylo jasně dané, že to nebudu schopen zařídit,“ doplnil ředitel.

V dalších třech jihlavských školách nedostanou v pondělí děti ani zaměstnanci obědy. „Vařit se nebude v ZŠ Otokara Březiny, T. G. Masaryka a v ZŠ Kollárova, kde navíc stávkuje i sedmnáct pedagogů,“ referoval vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

„Rodiče dostali doporučení nabalit dětem větší svačiny, případně žáci mají možnost přihlásit se k odběru studené náhrady oběda. Ta bude na každé škole jiná, podle toho, co se konkrétnímu řediteli či ředitelce podařilo zajistit.“

V Třebíči k úplnému uzavření školy přistoupila ZŠ Týnská. „V omezeném režimu pojede ZŠ T. G. Masaryka na Komenského náměstí, kde se do stávky zapojí pouze první stupeň. Druhý stupeň bude fungovat bez omezení,“ sdělila vedoucí odboru školství a kultury Jarmila Zimková. „Děti z prvního stupně budou v družině, která bude v omezeném režimu fungovat, a bude o ně postaráno,“ doplnila.

V Brodě stávkují školky i čtyři z pěti základek

V Havlíčkově Brodě jde v pondělí do stávky všech deset pracovišť městské Mateřské školy Korálky a čtyři z pěti základních škol: Štáflova, Nuselská, Wolkerova a Konečná. Poslední dvě jmenované uzavřou i své mateřské školy.

„Na základní škole Wolkerova budou navíc stávkovat všichni pracovníci školní jídelny,“ informovala vedoucí odboru školství havlíčkobrodského městského úřadu Jana Králová. „Všechna školská zařízení to řeší tak, že vyhlásí ředitelské volno. Kdo se na školách ke stávce nepřipojí, dostane přidělenou náhradní práci,“ doplnila Králová.

Všechny vyjmenované brodské školy zůstanou zavřené včetně svých školních jídelen, školních družin a školních klubů. „Rodiče dětí a žáků by měli být o uzavření škol informováni prostřednictvím školních elektronických komunikačních systémů,“ poznamenala mluvčí městského úřadu, který školy zřizuje, Alena Doležalová.

Ke stávce se ve městě nepřipojí jen ZŠ V Sadech. Ta už to dopředu avizovala na svých webových stránkách i ve zprávě rodičům. „Výuka proběhne dle rozvrhu, provoz školní družiny i školní stravování budou beze změn,“ oznámila ředitelka školy Milena Honsová.

Stávkovat nebude ani Střední průmyslová škola stavební akademika Stanislava Bechyně. Ta na svých webových stránkách uvádí, že v pondělí proběhne standardní výuka dle rozvrhu. A standardní výuka se odehraje i na havlíčkobrodském gymnáziu. „Naše škola na tom v příštím roce bude z hlediska financí stejně jako v letošním. Nemáme tudíž ke stávce důvod,“ vzkázal ředitel Hynek Bouchal.

Školy budou v provozu, jídelny nikoliv

Zcela uzavřena bude v pondělí, jako jediná ve Žďáře nad Sázavou, Základní škola Švermova. Toto zařízení navštěvuje kolem osmi set dětí, a je tak největší základkou ve městě. Stávkovat se rozhodlo 74 jejích zaměstnanců, jichž je celkově kolem stovky.

„V současné době mám také již potvrzeno, že ZŠ Palachova a ZŠ Komenského 2 se do stávky nezapojí,“ informoval žďárský místostarosta Rostislav Dvořák. Na ZŠ Komenského 6 bude podle něj zajištěna výuka, fungovat by však kvůli protestu neměla jídelna, která zároveň poskytuje stravování i pro sousední ZŠ Komenského 2.

Pelhřimovská radnice má pod sebou čtyři základní školy, z nichž kvůli stávce v provozu nebude jediná: ZŠ Osvobození.

„Na Pražské nebude v provozu školní jídelna. Stejně tak nebude v provozu školní jídelna v ulici Třída Legií, do které chodí děti ze ZŠ Komenského a ZŠ Krásovy domky,“ uvedl vedoucí odboru školství pelhřimovské radnice Zbyněk Rychetský.

„Děti se mají učit, ne sedět doma“

Reakce rodičů na připravovanou stávku jsou různé. „Mně nevadí, že mají děti volno,“ říká Jan Zachrla z Jihlavy. „Na jednu stranu je to sice něco, s čím člověk nepočítal a je to komplikace. Nicméně to má i druhou stranu. Jelikož je to pro věc, která je podle mě důležitá a potřebná, tak je nutné, aby se člověk pro jednou zařídil jinak.“

Pro jiné rodiče je však nečekané volno jejich dětí nemalým problémem. „Mám dvě děti mladší deseti let, takže je samotné doma nechat nemůžu. Budu si to muset nějak v práci zařídit, spolehnout se na vstřícnost zaměstnavatele,“ krčí rameny tatínek, který si nepřál být jmenován.

„Na jednu stranu chápu obavy, které učitele a zaměstnance škol ke stávce vedou. Ale není řešením zavřít školu. Děti se mají učit, ne sedět doma,“ dodává.

O tom, jak pondělní stávka na té které konkrétní škole proběhne, by měla rodiče škola informovat nejpozději v pátek.

Odboráři na protest do Prahy vypraví autobusy

Strojírenské firmy, dřevaři, vodaři a podniky z mnoha dalších odvětví napříč celým krajem se připojí k pondělní výstražné stávce. „Abych řekl pravdu, v Odborovém svazu Kovo nevím o firmě, která by se k protestům nějakou formou nepřidala, na Vysočině jich stávku podpoří stovky. Pak už bude záležet na každé, jakou formou se přidají,“ řekl Roman Bence, předseda regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů na Vysočině.

Někde se zastaví výroba, jinde vydají pouze prohlášení či vyvěsí plakáty, z dalších podniků pojedou autobusy na demonstraci do Prahy. „Například u nás v Boschi plánujeme zastavit některé výrobní linky a do Prahy na demonstraci vypravíme tři autobusy,“ podotkl Bence.

Do hlavního města zamíří autobus také z novoměstské společnosti Medin. „Jinou protestní akci neplánujeme. Shodli jsme se, že to bude více vidět, než nějaký plakátek před vrátnicí. Účastnit se má několik desítek lidí,“ uvedl Miloš Brabec, předseda oborů Medinu.

Ve žďárském strojírenském podniku Žďas, jenž patří mezi největší zaměstnavatele v kraji, plánují odboráři jenom mítink. „Stávku jako takovou vyhlašovat nechceme, abychom nepoškodili zaměstnavatele. Vedení firmy jsme již s touto formou protestu seznámili, dohodli jsme se na nějakých podmínkách,“ informovala Eva Rosecká, předsedkyně odborů firmy. Setkání začne o tři čtvrtě na dvě před vrátnicí podniku, zaměstnanci si ale musejí účast napracovat.

Naproti tomu například řidiči koncernu ICOM transport, jichž je kolem dvanácti set, se stávky nezúčastní. „K nátlakovým akcím Odborového svazu se naši zaměstnanci opět nepřipojili. Naši řidiči stávkovat nebudou. Naši zaměstnanci mají nadprůměrné mzdy a pracovní podmínky, nejmodernější techniku. Mezi vedením a zaměstnanci panuje důvěra. Jsme si vědomi toho, že dluhy zaviněné bývalými politiky bohužel musíme zaplatit všichni,“ okomentovala předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová.