Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Velké finále kvalitní společensko-epické fantasy


Velké finále kvalitní společensko-epické fantasy
Recenze knihy: Volba
Autor: Nora Roberts
Originální název: The Choice
Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 456
Velmi známá americká spisovatelka Nora Roberts se nespecializuje jen na společenské romance pro ženy, ale velmi bravurně zabrousila i do epického fantasy s romantickými prvky. Ve své trilogii Dědictví dračího srdce čtenáře snadno okouzlila a mnozí netrpělivě očekávali finální díl, který nedávno vyšel u nakladatelství Alpress.

Stejně jako předešlé díly je i tento dělen na dvě části. Ale navíc je zde úvod, který formou legendy vypráví motiv, jejž známe z předchozích dvou dílů. Vypravování je stále v er-formě a cílí především na protagonistku Breen, ale máte možnost sledovat děj z několika různých úhlů. Styl psaní je přizpůsoben pro náročnější čtenáře. Je čtivý, snadno z něj pocítíte úroveň hodnou kvalitních společenských románů, ale rovněž i silný záběr fantastiky. Český překlad se povedl, nepostrádá bohatý slovník a skvěle dokáže ztvárnit nejen atmosféru, ale i emoce, myšlenky a prostředí.

Abyste si mohli přečíst velké finále, je potřeba znát děj příběhů Procitnutí a Proměna. Již název Volba jasně vypovídá o tom, co pro hlavní hrdinku bude podstatné, ale nepředbíhejme. Volba začíná tři týdny poté, co je ukončena epická bitva u Temné brány. S Breen v hlavním městě zůstával i její nejbližší kamarád Marco, který se ve světě Fey taky moc dobře uchytil, dokonce našel i lásku. Té sice nebylo a není věnováno tolik prostoru, ale rozhodně potěší všechny čtenáře LGBTQ. Marco však odjíždí záhy, tak mocná Breen zůstává v hlavním městě se svým psem Lotrem a samozřejmě milovaným Keeganem. Všichni tuší, že tohle nebyl poslední boj, protože zlo si hledá cesty, aby Talamh získalo...

Ukázka knihy


Jak víte, celý Talamh ohrožuje zlá krev a přímo krev Breeina dědečka. Nádherně propletené drama vám určitě uvízlo v mysli, jelikož autorka měla předchozí díly opravdu promyšlené, hlavně zaujme rozsah. Stejně jako v předešlých dvou románech, i tady se vše děje na poli společenské romance a fantasy. I když se jedná o třetí díl, detaily do sebe správně zapadají a můžete tak narazit i na odkazy na předešlé dění.

Začátek není jednoduchý, jelikož bitva byla opravdu krvavá, zůstalo po ní spousta obětí, a tak lidé truchlí. Je cítit tíživá a nostalgická nálada, zabředává se lehce do minulosti a vzpomínání, ale opravdu jen s lehkostí, takže nemáte pocit, že by autorka přestala budovat přímý děj. Ba naopak. Tato trilogie je sice pozvolná, ale každý čin má svůj důsledek a vše je poctivě promyšlené, takže i přes klidnější tempo je dění napínavé a často se nelze ani odtrhnout. Ke všemu akční scény samozřejmě děj záslužně zrychlují.

Autorka po tři díly rozvíjí velmi nápaditý děj, ovšem v tradičním středověkém stylu, přestože polovina první knihy vypovídala o moderním světě. Ke všemu i motiv je prakticky běžný boj dobra a zla, ovšem ve velmi kreativním znění. Pokud si trilogii přečtete, rozhodně už pro vás Irsko bude mít navždy své kouzlo, jelikož se děj odehrává v prostředí této země.

V rámci romantické složky se autorka zaměřuje na mezilidské vztahy, a to nejen mezi ústředními postavami, ale dává možnost nahlédnout i na pouta ostatních hrdinů. Máte velmi celistvý náhled na životy ostatních, kteří vás příběhem provází. Dá se říct, že se jedná o prakticky normální dění lidí, kteří běžní rozhodně nejsou.

Velkým kladem je magie v různorodém pojetí. Od používání bylin a lektvarů až po skutečná kouzla, ale v tradičnějším smyslu. Žádné hůlky, žádný Harry Potter. Pěkně magie, která sahá až do lůna země a vychází ze samotného nitra člověka. Krásně popsaná a zakomponovaná do děje. Čím víc čtete, tím výraznějším prvkem se právě kouzla stávají a mají šanci ovlivnit dění k lepšímu. Nechybí ani různé jasnovidecké vize, ani ochočení draci. Zkrátka fantasy svět, který je radost navštívit.

Ukázka knihy


To, co začínalo v prvním díle jako společenské fantasy drama, už v posledním románu působí temnějším dojmem. I Breen je tvrdší a s nepřáteli se nemaže jako kdysi. Teď, když zná svou cenu a ví, kdo je, je ochotná udělat všechno pro to, abych ochránila svůj domov. Nebude to však jednoduché a dojde i na krutosti. Autorka je sice cíleně nepopisuje, ale když nastanou, očekávejte až chladnou věcnost. Taky bude hodně ztrát, krveprolití bude hodně drastické a věřím, že pokud prožíváte příběh stejně jako Breen, Nora Roberts zasáhne i vás a vyvolá silné emoce.

Druhá polovina je velice napínavá a nejsilněji zapůsobí závěrečná třetina, která rozhodne o všem. O celém dění za poslední tři romány. Ale i přestože to bude hodně dramatické, epilog je jako pohlazení.

Volbu nelze číst samostatně, a proto celou trilogii doporučuji náročnějším čtenářkám, které touží po romantickém příběhu, který je spíše součástí většího a promyšleného kvalitního celku. Užijte si čtení, protože to opravdu stojí za to a nebude jednoduché svět Nory Roberts opustit.

Já jsem si knížky zamilovala od prvního dílu. Musím říct, že to bylo moje první setkání s Norou Roberts, takže nemám žádný náhled na její společenské romance, ale to, co předvedla tady, bylo naprosto úžasné. Plné emocí, promyšlených zvratů, bohatého děje. Dění bylo tak široce pojaté, až se mi tajil dech. Opravdu radost číst od prvního až do posledního dílu a upřímně... mrzí mě, že je konec. Ale vím, že jsem trilogii nečetla naposledy a budu ji jen a jen doporučovat.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%
V obchodech(279 - 357 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Korea ve víru dějin
Recenze knihy Jako tygr ve sněhu

O něčem trochu jiném
Recenze knihy Ten divnej a jiná

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?