JIC Ventures investuje miliony do startupu se softwarem pro arboristy

Brno, 24. listopadu 2023 - JIC Ventures, fond inovační agentury JIC, oznámil investici ve výši 100 000 eur do společnosti Arbo Technologies. Startup zakladatele Ondřeje Kolaříka vyvíjí software pro efektivnější práci arboristů a lepší péči o stromy. Tato investice předchází plánovanému většímu investičnímu kolu ve výši přibližně jeden milion eur.

strom laborator

Inovace, které mohou pomoci zvládat globální výzvy, jsou pro investory čím dál atraktivnější. Příkladem je i aktuální investice inovační agentury JIC do brněnského startupu Arbo Technologies Ondřeje Kolaříka. Ten za pomoci moderních technologií pomáhá zejména arboristům s lepší péčí o stromy. „Náš software arboristům usnadňuje práci. Nemá je nahradit, ale ušetřit jim čas a pomoci jim. S ním dokážou mnohem rychleji a lépe analyzovat stabilitu stromu – odhalit reálný rozsah dutin nebo jestli nehrozí třeba jeho selhání,“ říká Ondřej Kolařík s tím, že právě vzrostlé a staré stromy jsou z hlediska adaptací na změny klimatu, ale třeba i pro zachování biodiverzity velmi důležité.

„V podstatě platí, že čím starší a vzrostlejší strom, tím více benefitů pro okolí. Proto je zejména ve městech tak důležité tyto stromy chránit,“ doplňuje Kolařík. Startup využívá softwarové nástroje ke sběru dat o stromech. Ty potom analyzuje, aby mohl stromu poskytnout co možná nejlepší péči. Díky tomu dokáže firma stromům prodloužit život a zamezit jejich zbytečným úhynům nebo kácení.

JIC podporuje firmu už přes tři roky. „Na začátku s našimi experty definoval Ondra třeba správné prodejní momenty, dělal předvýběr zahraničních trhů, kam je možné expandovat a radili jsme mu i třeba v oblasti grantů. Před dvěma lety už měl prvního investora – Y Soft Ventures. Osobně se mi velmi líbí energie foundera a téma, které Arbo řeší, vidím zde šanci na mezinárodní úspěch,“ vysvětluje Radim Kocourek z největší české inovační agentury. „Věříme, že inovace mohou lidem pomoci zvládat globální výzvy. A tohle je přesně ten případ,“ doplňuje Kocourek. Cílem investice je dovést firmu k dalšímu většímu investičnímu kolu, ve kterém od investorů získá další až jeden milion eur.

Zdroj: JIC, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...