Nová pohádková knížka Příběhy z hvězdárny vezme děti za vesmírným dobrodružstvím

24. listopad 2023

V Radioservisu vychází nová kniha Vladislava Slezáka Příběhy z hvězdárny. Dramaturg Českého rozhlasu, popularizátor astronomie a také provozovatel středočeské Hvězdárny Žebrák na ní spolupracoval s ilustrátorkou Hanou Vavřínová.

Podobně, jako celou řadu jeho vrstevníků, naučil lásce k astronomii Vladislava Slezáka pořad Okna vesmíru dokořán. „V době, kdy já jsem byl malý, tak v televizi byl velmi fenomenální seriál, který se jmenoval Okna vesmíru dokořán. Dr. Jiří Grygar tam povídal samozřejmě o astronomii velice populární formou a to mě opravdu nadchlo,“ vzpomíná.

Kolem roku 2000 začal společně s kamarády provozovat středočeskou Hvězdárnu Žebrák. „Tam to vypadalo, že zanikne podobně jako některé další, protože se neměl o ni kdo starat. Já to zaslechl úplně v jiném městě, v Příbrami, kde takový osud tu hvězdárnu tehdy vlastně postihl. A právě proto jsme si říkali, když už víme o tom, že hvězdárna v Žebráku by už mohla skončit a nemusela by fungovat dál. To by byla velká škoda. Pojďme se o ní začít starat,“ vypráví Vladislav Slezák.

Díky správě hvězdárny se z něj nakonec stal i spisovatel. „Začali chodit rodiče s dětmi, děti začal zajímat vesmír. My jsme si říkali, no a nakonec by to chtělo vždycky nějakou hezkou pohádku. Pohádky, které jsou známé z televize, Rákosník a hvězdy a všechny ty, které jsou třeba s vesmírnou tematikou, tak ty už děti viděly. Chtělo by to něco originálního. A tak vznikla myšlenka první pohádky. Pak vznikla myšlenka první knížky,“ dodává.

Ve své nejnovější knize Příběhy z hvězdárny vezme děti prozkoumávat tajemství, která se skrývají nad našimi hlavami.

Spustit audio