Nádherný jaguáří samec se zabydluje ve zlínské zoo

Zlínská zoo získala dlouho očekávaného samce jaguára amerického, který se stane společníkem tříleté samice Yuno. Samec se jmenuje Akabo a narodil se ve francouzské zoo Parrot World odkud do Zlína přicestoval. Cestu i aklimatizace zvládl výborně, řekla Markéta Horská, hlavní zooložka Zoo Zlín.

Více než devatenáctiměsíční samec jaguára amerického se jmenuje Akabo, což v mayštině znamená tma. Akabo je skutečně černý jako tma. Narodil ve francouzské zoo Parrot World na začátku dubna 2022 společně se svým bratrem jménem Baalam. Zatímco Akabo získal po matce Emmě melanistickou, tedy černě zbarvenou srst, Balaam po otci Ti Punch zdědil klasické zlatohnědé zbarvení. »Máme velkou radost, že po dohodě s koordinátorem chovu jaguárů byl pro zlínskou zoo vybrán právě Akabo, tedy černý jaguár. Je to krásný, velmi statný samec, váží 85 kilogramů,« uvedla Horská.

Po 19 měsících, které Akabo strávil společně se svým bratrem v domovské zoo, nastal ten správný čas přesunout jej do nového domova. Trasu dlouhou 1 300 kilometrů řidiči zvládli za 15 hodin. »Jaguár přicestoval v pátek17. listopadu v bezpečnostní bedně, ve které jsme jej přenesli přímo k ubikaci. Po otevření vstupu do ubikace netrvalo ani pět minut a Akabo z transportní bedny vyšel do svého nového domova. Okamžitě začal procházet celou ubikaci, očichal snad každé místo,« vylíčila první momenty Horská. Převoz i aklimatizaci na nové prostory jaguár zvládnul naprosto skvěle. »Hned druhý den u nás s chutí spořádal celého králíka. Žere, pije, vyměšuje, zkrátka vše je v naprostém pořádku. To je nyní pro nás ta nejdůležitější zpráva,« zdůraznila hlavní zooložka.

»Akabo prozatím tráví dny ve vnitřní expozici Jaguar Treku, protože mu chceme dopřát dostatek času a klidu, aby si zvyknul na nový prostor a na přechod mezi jednotlivými vnitřními ubikacemi. Teprve poté přistoupíme k vypuštění do venkovního výběhu. Vše bude velmi pozvolné a bude záležet jen a jen na Akabovi,« doplnila Horská. V ubikaci se jeho nejoblíbenějším místem stalo vyvýšené odpočívadlo. Má tak dokonalý přehled o všem, co se kolem něj děje.

Jakmile Akabo bude dostatečně se vším obeznámen a bude se zde cítit bezpečně a jistě, přijde na řadu spojení se samicí Yunou. »Již nyní na něj Yuna reaguje moc pěkně, snaží se navázat přes pletivo kontakt. Uvidíme, jak vše půjde. Třeba nebude dlouho trvat a budeme moci návštěvníkům představit náš nový jaguáří pár,« dodala hlavní zooložka.

Yuna, což znamená »statečná bojovnice« je mladá tříletá samice jaguára, která se narodila v Zoo Rostock v Německu 18. srpna 2020. Pracovníci zlínské zoo ji popisují jako výbornou plavkyni s přirozenou dávkou zvědavosti.

A jaký byl Akabo jako kotě se můžete na vlastní oči přesvědčit díky fotografiím z francouzského zoo. Snímky ho zachycují také se svým bratrem Baalamem a matkou Emmou.

(mac)

FOTO – Zoologická zahrada Zlín, Parrot World/Paul Geri, Veronique Geri, Monique Mollicone, Facebook/ZOO a zámek Zlín – Lešná, Facebook/Parrot World – Parc animalier immersif/Pascal

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy