Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo má mít podprůměrnou mzdu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má mít podprůměrnou mzdu?

Článek

Moc přeji naší vládě, aby uhájila naší společnou kasičku před avizovaným drancováním. Všímám si, že drancovat chtějí především ti, kteří chápou navýšení mezd tak, že se prostě do příslušné kolonky napíše vyšší cifra. Tedy docela jinak než soukromý daňový poradce, účetní, IT specialista, truhlář, tesař, nebo třeba fyzioterapeut či praktický lékař. Z těchto skupin neznám nikoho, kdo bude stávkovat, aby si napříště vydělal víc. Srovnáváním státních zaměstnanců, s těmi, kteří si je platí se zabývat nechci. Myslím, že tenhle rozpor má jediné řešení, a to zmenšování počtu těch vyživovaných a navyšování počtu těch, kteří na ně svými daněmi vydělávají. Bohužel se vývoj hrne opačným směrem…

Co by mě ale moc zajímalo - a nechápu proč se na to nikdo neptá – je, KDO by měl vydělávat méně, když JÁ chci vydělávat víc?

Učitelé chtějí mít 1,3 násobek průměrné mzdy, letos tedy 54.924,- Kč. To logicky znamená, že stejný počet pracovníků v jiných profesích musí mít mzdu na úrovni dvou třetin průměru, tj. 28.167,- Kč. Vážení Amosové, kdo by to podle vás měl být?

Začínající lékaři chtějí mít plat dvojnásobný oproti průměru, tj. 84.498,- Kč a ti zkušení trojnásobek tj. 126.747,- Kč. Aby to prostě obyčejně vyšlo tak musí dvojnásobek počtu začínajících lékařů a trojnásobek počtu jejich zkušených kolegů v jiných profesích vydělávat polovinu průměrné mzdy, tj. 21.125,- Kč. Vážení medici prosím, které profese jsou podle vás hodny těchto mezd?

Škoda, že se platy neřeší komplexně. Prostě proč ti, co prudí, že jsou současné poměry špatně prostě rovnou nepředloží jakýsi žebříček tak, aby si každý udělal obrázek, co pro něj každý ústupek hospodáře drancujícím znamená, a podle toho se rozhodl, zda bude také nespokojený nebo ne.

Samotnou kapitolou je stávkování soudruha Středuli a spol kvůli tomu, že děti narození po roce 2005 půjdou za padesát let do penze třeba až v sedmdesáti. Kolik asi stávkujících je v této věkové skupině?

Určitě se ozvou příznivci těch, kteří by – kdyby se dostali k moci – určitě přidali všem. Ono by se stalo zase pouze to, že bychom si prošli dalším kolem zdražování a znehodnocení našich úspor a potom by kolotoč nekonečných požadavků začal znovu.

Ještě jednou moc přeji vládě, aby uchránila naši zemi jak před Putinem, tak i před nenasytným drancováním jejími zaměstnanci.

Martin Šuška

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám