Michael Hofbauer se narodil 6. ledna 1964 v Praze a začal svou hereckou kariéru již jako devítiletý chlapec. Jeho talent objevil Zdeněk Zelenka přímo ve školních lavicích, když ho vybral pro film Páni kluci. Hofbauer, tehdy ještě dětský herec, začal získávat zkušenosti a popularitu. V následujících letech se objevil v řadě filmů, z nichž nejvýraznější byly Čekání na déšť, Brontosaurus a Zakázaný výlet.

Postavy darebáků

V 70. a 80. letech se Hofbauer proslavil především rolí nejrůznějších raubířů, přičemž nejznámější byla postava Osvalda ve filmu Lucie, postrach ulice a ...a zase ta Lucie!. Nezapomenutelné je ale také ztvárnění Otíka ve filmech Poplach v oblacích a Od zítřka nečaruji ze série o panu Tau. Jeho herecký talent byl zřejmý a přirozený a i přes svůj mladý věk si získal srdce diváků.

Pokračování v herecké kariéře

Po skončení základní školy se Hofbauer vyučil prodavačem potravin, ale nadále pokračoval v herecké kariéře. Mezi jeho další významné role patřila kladná postava ve filmu Neříkej mi majore.

Dospělé role

V pozdějších letech se Hofbauer objevil v mnoha dalších filmech a seriálech, jako například Hele, on letí, Tankový prapor a Želary. Své umělecké schopnosti prokazoval nejen na filmovém plátně, ale také v televizních pořadech a seriálech.

Osobní tragédie

Po vojně se Hofbauer živil různými pracemi, včetně prodeje v obchodě a úklidu v metru. Od roku 1989 pracoval jako osvětlovač v Divadle na Vinohradech, kde také občas hrál menší role. Jeho život však poznamenala dlouhodobá nemoc, kdy trpěl zhoubným nádorem na krku. I přes sérii operací a ozařování, po dlouholetém boji herec zemřel 10. ledna 2013.

Poslední dny

Michael Hofbauer bojoval s nemocí několik let, ale až do poslední chvíle se snažil zůstat aktivní v hereckém světě. Jeho poslední velké přání bylo podstoupit plastickou operaci a vrátit se k filmování. Bohužel těsně před ní zemřel. Jen několik dnů po svých 49. narozeninách.

Michael Hofbauer po sobě zanechal nezapomenutelný odkaz v českém filmovém a televizním průmyslu. Jeho příběh je příkladem naděje, talentu a odvahy, ale také tragédie a ztráty. Přestože jeho život byl krátký, jeho vliv na českou kulturu a umění je nesmírný.

Zdroje: csfd.cz, wikipedia.org, tvguru.cz