Partnerská romantika ve vířivce má stejné výhody jako cvičení

Když člověk běhá, zvyšuje se mu průtok krve, snižuje riziko arteriální hypertenze a klesá mu úroveň hormonu kortizolu. A teď si představte, že to stejné se děje i tehdy, když se naloží do vířivky. Takhle zdravé partnerské rande jste dlouho neměli!

I když se dva lidé bezmezně milují, občas se v určitých věcech zkrátka neshodnou. Zatímco váš partner jakožto nadšený sportovec navrhuje společný běh, vy byste se raději romanticky zrelaxovala ve vířivce? Přesvědčit ho ke skoku do bublin nebude snadné. Ale máte v rukávu jeden tajný trumf.

Běhací výhody nabízí i horká voda

Jsou tu fakta, která mění hru. Ono je totiž třicetiminutové posezení ve vířivce pro zdraví stejně prospěšné jako to zmíněné běhání. Tedy alespoň podle poznatků jistého britského výzkumu (1). „Léčivé účinky vody se táhnou staletími a vodní terapie se z duchovních, vědomých i zdravotních důvodů praktikuje po celém světě,“ připomíná jeden z hlavních autorů studie, kterým je vědecký výzkumník Tom Cullen působící na Coventrijské univerzitě. Jeho tým celé dlouhé měsíce navštěvoval wellness centra, přičemž zkoumal náladu, srdeční frekvenci, krevní tlak, průtok krve i úroveň stresového hormonu kortizolu lidí, kteří si do těchto zařízení chodili odpočinout právě do vířivky. Co tohle lehké narušení soukromí přineslo?

I pohoda léčí!

Ze získaných dat vyplynulo, že se po chvilce v bublinách i horké vodě respondentům zvýšil průtok krve o 345 procent, což se děje i při běhání. Jejich srdeční frekvence odpovídala tomu, jako by si vyrazili na svižnou procházku, přičemž se jim znormalizoval i tlak. Pokles byl zaznamenán také u hormonu kortizolu, jehož úroveň se snížila o celých 22 procent. Díky tomu se účastníci těšili z dobré nálady i optimistického rozpoložení. Jestli tohle není parádní spojení příjemného s užitečným, tak už nic! Vždyť pro benefity běhání běhat vlastně vůbec nemusíte. Stačí se naložit do vířivky a užívat si romantiku!

„Jako vědec se velice zajímám o to, jak zlepšit životy lidí prostřednictvím úprav životního stylu. Mnoho těchto úprav, jako je třeba pravidelné cvičení, odvykání kouření či dieta, je z různých důvodů těžké udržet. Využívání vířivky představuje vynikající způsob, který poskytuje zdravou modifikaci životního stylu a ještě je neuvěřitelně příjemný,“ popisuje jmenovaný odborník Tom Cullen (2). Už máte ve wellness centru zamluvený termín?

Zdroje: (1) www.journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00608.2020, (2) www.thesun.co.uk/health/24148930/lay-z-spa-hot-tub-health-benefits-jog/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat