Sisterhood: Černobílé akty v divoké jesenické krajině jako kalendář, kniha i film

Publikováno: 27. listopadu 2023 | autor Redakce
12-kalendar-24-xvi-003.jpg

Šest žen. Nebo jedna? Co všechno se dá nalézt, když se rozhodnete změnit život a vydat se na cestu do své duše... To je projekt Sisterhood autorské dvojice Jan Procházka a Radka Dušková.

Společně s šesticí modelek ho během léta vytvořili v divoké krajině Jeseníků a nyní dostává svou fyzickou trojpodobu. Vznikl nástěnný kalendář na rok 2024, kniha fotografií a textů a také film. Autoři tu pracují s nahotou a přirozeností, která je v harmonii s přírodou a prostor dostávají i živly: voda, vítr, země i oheň. K projektu aktuálně probíhá sbírka na Donio.cz, v rámci které si kalendář s knihou a další související odměny můžete zakoupit.

premiera-sisterhood-fb-udalost.jpg

Autorská dvojice z Olomouce Jan Procházka (*1985) a Radka Dušková (*1996) spolu tvoří už druhým rokem. “Primárně se věnujeme fotografii. Používáme starou analogovou techniku, protože je blízká našemu vnímání světa, vyžaduje rozvahu a donutí nás na chvíli zastavit čas, což je stav, kterého se v dnešní době moc nedostává,” vysvětluje Jan Procházka. Společně s Radkou Duškovou fotí modelky, které se snaží zachycovat v jejich přirozené kráse. “Zní to trochu jako klišé, ale skutečně je fotografie i odrazem duše, nejen těla. Proto spoustu času při focení trávíme tím, že si s modelkami povídáme. Otevírají se nám a na fotografiích jsou pak uvolněné. A často tak vznikají i přátelství,” popisuje Radka Dušková.

Projekt Sisterhood se zrodil právě z její iniciativy. “Sisterhood je především toužebné přání vymanit se ze zajetých kolejí, vyléčit všechny rány a traumata, které za život žena sesbírá a čelit jim tváří v tvář, aby mohla jít konečně dál. Znamená bezpečné místo pro každou zraněnou ženskou duši. Aby si každá z nich mohla bezpečně projít až do nitra sama sebe, k jádru celé bolesti a vyléčit ji. Pracujeme se s tématy jako je samota, hledání vlastní identity, rodinné a jiné vztahy mezi ženami, smrtí milovaného člověka a s jejím vyrovnáním, nebo i  s léčením bolesti ve vztazích,” líčí Radka Dušková příběh, který se vine celým projektem. Autoři vybrali šestici modelek, které se s tématem dokonale sžily. “Holky byly úžasné. Nejen, že dokázaly naplnit naše nápady, i když to znamenalo třeba ledovou vodu nebo šplhání po skalách, ale během focení skutečně vzniklo sesterstvo. Každá z nich je úplně jiná a možná právě proto to tak fungovalo.”

12-kalendar-24-xvi-003.jpg

Původní plán na kalendář se během příprav značně rozrostl. “Bylo nám brzy jasné, že tohle téma pojmout jako třináct fotek, je prostě málo. Rozhodli jsme se proto, že kromě kalendáře připravíme i knihu, která to celé rozvine. Rozčlenili jsme příběh do osmi kapitol a vyprávíme ho pomocí krátkých textů a spousty dalších fotografií,” upřesnil Jan Procházka.

Dvojice si jako lokace vybrala odlehlá místa Jeseníků. “Ten důvod byl jednoduchý. Máme tady chalupu, je to takový druhý domov. Milujeme tuhle krajinu a přestože já osobně sem tak nějak patřím od dětství, během hledání lokací jsme ji znovu objevovali a nacházeli místa, o nichž jsem neměl tušení. Už to hledání bylo velké dobrodružství,” doplnil Procházka.

Během týdne potom vzniklo několik stovek černobílých snímků. “Občas to bylo hodně náročné. Používáme množství techniky, která je těžká a také neskladná. Dostat ji do odlehlých míst, kam se nedá dojet autem, dalo celkem zabrat. Ale ty výsledky za to stojí,” pochvaluje si Procházka a přidává i historku:

“Většina lokací byla v místech, kde o člověka za celý den nezavadíte. Ale fotili jsme třeba u vodopádu, dvě nahé modelky pózovaly ve vodě, já tam stál s nimi, balancoval se stativem a světly v proudu, Ráďa se lopotila s odraznou deskou, když vtom se najednou objevila rodinka, která se tam mermomocí toužila vykoupat. Holky nejsou úplně stydlivé, ale přece jen to bylo dost nepříjemné; jen dostat se na břeh pro něco na zakrytí trvalo pár minut. Naštěstí matka rodu zřejmě usoudila, že dětem a hlavně manželovi se naskýtá výhled, který není nejvhodnější pro jejich oči, a tak zavelala a za četných nadávek je doslova odvlekla pryč…” usmívá se Procházka.

Kromě fotografií vznikl i zhruba pětadvacetiminutový film. Ten celý natočila Radka Dušková, která ho nyní dokončuje. Ukázky už dvojice postupně uvolňuje na sociální sítě.

Kalendář a kniha vychází společně. “Zvažovali jsme samostatné vydání, ale tyhle dvě věci patří k sobě; rádi bychom předali příběh kompletní. Můžete to brát tak, že kniha je samostatně neprodejnou přílohou kalendáře. A nebo to může být naopak,” vysvětlují Procházka s Duškovou.

Aby projekt mohl spatřit světlo světa, rozhodli se autoři pro crowdfundingovou kampaň. “Už v minulosti se tento model osvědčil. Funguje to vlastně jako takový předprodej, kde si kromě hlavních produktů můžete koupit i různé další věci od pohledů, přes plakáty až třeba po ručně vyvolanou velikou černobílou fotku,” líčí Jan Procházka a dodává, že kampaň zájemci najdou na serveru Donio.cz, kde poběží přibližně do poloviny prosince. Kalendář s knihou tam prodávají za 550 korun.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.