InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Odboráři z táborské nemocnice se v půl čtvrté sejdou na protestním shromáždění. Zvou i veřejnost

TÁBOR – Obě odborové organizace v táborské nemocnici – nelékařská i lékařská – podporují dnešní stávku. Vyjadřují požadavkům odborů morální podporu, ale provoz nemocnice není omezen. Jak informovala předsedkyně základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v Nemocnici Tábor Martina Netrvalová, odboráři pořádají dnes v půl čtvrté odpoledne poblíž hlavního vchodu nemocnice protestní shromáždění. Zvou i veřejnost, aby se blíž seznámila se situací, v jaké se zdravotníci nacházejí.


„Možnost hodinové stávky jsme nevyužili, to je v nemocnici komplikované. Zatím nestávkujeme, protestujeme," říká předsedkyně nelékařských odborů, které mají v Nemocnici Tábor 270 členů, zapojen je tedy každý třetí zaměstnanec v nelékařských profesích.

Stávku podporují i lékařské odbory v Nemocnici Tábor, kde je předsedou vedoucí lékař koronární jednotky intenzívní péče Rudolf Koubek. „K odpolednímu shromáždění na podporu dnešní stávky se připojujeme. Paralelně běží naše celorepubliková akce, kdy jsme od prosince vypověděli přesčasovou práci. Podle zákoníku práce nám může být ročně stanoveno 150 hodin přesčasů, my jsme měli se zaměstnavatelem dohodu na 416 hodinách. Ty už jsme také vyčerpali, takže další přesčasy sloužit nebudeme," sdělil Rudolf Koubek. Přesčasovou práci vypovědělo 76 lékařů z 85, kteří jsou do přesčasové práce zapojeni. „Jsou tu samozřejmě i oddělení, kde se přesčasy neslouží," dodal na vysvětlenou Rudolf Koubek. Nemocnice má celkem 157 lékařů. 

Předseda lékařských odborů také naznačil, proč zdravotnické odbory nepřistoupily na poslední nabídku ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že do rezortu vláda přidá příští rok navíc 8,5 miliardy oproti plánovanému rozpočtu a zvýší mzdy o pět procent. Zdravotnické odbory požadují navíc 20 miliard korun.

Ředitel táborské nemocnice Ivo Houška nadcházející výpověď přesčasové práce od 76 lékařů potvrzuje. „Od 1. prosince bude na většině oddělení směnný provoz, tím akutní provoz zvládneme. Nezvládneme už ale péči o chronicky nemocné, poradenství nebo plánované výkony. Výkony naplánované na prosinec ještě proběhnou, mohou se ale odsunout v řádu dnů. Zvládneme to jedině za cenu, že jsme zrušili naplánované dovolené a stáže," říká ředitel.

V legislativním běhu je nyní navrácení limitu přesčasových hodin z 832 zpět na 416 hodin ročně. Podle ředitele Houšky to ale problém neřeší. „Jestliže odboráři budou trvat na 150 hodinách přesčasů, které může zaměstnavatel podle zákoníku práce nařídit, a neuzavřou s námi dohodu o navýšení, budeme nejpozději na jaře tam, kde jsme teď a znovu se zvednou požadavky na navýšení základních mezd," upozornil ředitel Nemocnice Tábor.

„Z pozice okresních nemocnic bychom jako řešení viděli sjednocení plateb od zdravotních pojišťoven. Voláme po tom už víc než deset let a zatím nastal jen malý posun. Stále mají velké centrové nemocnice za jakýkoliv výkon o desítky procent větší úhrady než menší nemocnice včetně okresních. Například za úplně stejnou operaci – třeba slepého střeva. Kdybychom dostávali stejné úhrady, pomohlo by nám to řešit i mzdové požadavky," konstatuje ředitel.

„Já osobně mám za rok 570 hodin přesčasů a uhrazení přesčasové práce tvoří 45 procent z mé výplaty," vysvětluje lékař Rudolf Koubek, proč lékaři žádají navýšení základních platů. „Při dodržení zákoníku práce je možné odpracovat pouze osm hodin přesčasů týdně, celkem 48 hodin. Po šestnáctihodinové směně musí následovat volno," naznačil lékař, že v parametrech zákoníku práce nemá problém řešení.

Zdravotníci v systému zkrátka chybí a ti, kteří v systému jsou, si nechtějí vydělávat přiměřené peníze za cenu neúměrné přesčasové práce. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace