Z PRVNÍ RUKY: 48. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 48. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Hejtman Martin Kuba odvolává kalamitní stav

Situace v Jihočeském kraji se nyní již zklidnila. Po konzultaci s Českým hydrometeorologickým ústavem, Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje a složkami integrovaného záchranného systému proto hejtman Martin Kuba odvolává k nedělní 18 hodině kalamitní stav. Komunikace jsou průběžně čištěny a dodávky energie byly v naprosté většině oblastí obnoveny. Oddělení krizového řízení kraje situaci monitoruje a žádný závažný problém nezjistilo.

Zásadním úkolem pro příští dny však zůstává odklízení velkého množství sněhu z veřejných prostranství.  Nadcházející mrazivé počasí může situaci s jeho likvidací komplikovat. “Naši silničáři dělají maximum pro to, aby stihli vyčistit co největší úsek komunikací před očekávanými nočními mrazy, předpověď na noc a pondělí je až -14 stupňů Celsia, což bude odklízení komplikovat,” uvedl hejtman Jihočeského kraje. Zároveň znovu žádá všechny občany o opatrnost kvůli sněhu a rampouchům padajícím ze střech.

Hejtman dále vyzývá obyvatele kraje k trpělivosti a děkuje všem, kteří pomáhají. “Víkendová sněhová kalamita dala opravdu všem zabrat. Silničáři, hasiči, energetici, pracovníci firem, které se podílejí na odklízení sněhu v jihočeských městech, řidiči MHD a krajských autobusů. Ti všichni a mnozí další dělali a stále dělají maximum, aby život v Jihočeském kraji mohl normálně fungovat. Chtěl bych jim za to poděkovat. Stejně jako vám, Jihočechům, kteří se snažíte pomáhat. Jste opravdu skvělí,“ uvedl hejtman a dodal: „Věřím, že společnými silami zvládneme i další případné komplikace způsobené mrazivým počasím.“

(tz-jč)


 

Hejtman Martin Kuba aktuálně (neděle 11 hodin):

Milí Jihočeši, po včerejšku se situace v kraji výrazně zklidňuje. Naši silničáři byli zase celou noc venku a teď pokračují v čištění všech úseků komunikací, abychom maximum stihli před očekávanými nočními mrazy. Co se týká dodávek energie, tak došlo v naprosté většině oblastí k obnovení dodávek.

V téhle chvíli jsem mel hlášený jen problém v krajském městě, kde kvůli výpadkům energie došlo ke krátkodobému výpadku dodávek tepla v Českých Budějovicích. Naštěstí se to podařilo vyřešit a celý topný systém začíná najíždět. Takže pokud byste měli v některé části města studené topení tak buďte v klidu, během krátké doby to bude vyřešené.

Náš krizový odbor komunikuje se všemi městy a obcemi a nikde nemáme hlášený žádný problém v dostupnosti, nebo zajištění základních služeb.

Problém teď bude s odklízením sněhu ve větších městech. S tím teď města budou bojovat. Největší bude přirozeně v Českých Budějovicích. Požádal jsem kolegy, abychom se ve spolupráci s FCC pokusili co nejvíce sněhu odstranit během dneška než zítra začne pracovní týden a také abychom toho zvládli co nejvíce než to celé v noci zmrzne, protože předpověď na noc a pondělí je až -14 st C a to bude zase odklízení komplikovat. Ten objem je ale velký a prosím všechny, aby chápali, že to bude komplikované. A dávejte prosím ve městech pozor na sníh a rampouchy padající ze střech. Pokud se situace nebude nijak zhoršovat měli bychom kalamitní stav během odpoledních nebo večerních hodin odvolat.

DĚKUJU všem silničářům, hasičům, energetikům, všem pracovníkům firem, které se podílejí na odklízení sněhu v jihočeských městech, všem řidičům MHD a krajských autobusů za to, jak to včera zvládli. A taky DĚKUJU vám všem Jihočechům, kteří to zvládáte super a spousta z vás ještě pomáhá. Jste skvělí

(fb -Martin Kuba)


 

Kvůli extrémnímu množství sněhu vyhlásil hejtman Martin Kuba na území Jihočeského kraje kalamitní stav

Vzhledem k množství sněhu, které napadalo na území Jihočeského kraje během noci a zejména s ohledem na předpověď ČHMÚ, která potvrzuje, že má hustě sněžit ještě celé dopoledne a odpoledne, vyhlašuje hejtman Martin Kuba na území Jihočeského kraje kalamitní stav.

„Naši silničáři jsou celou noc venku s veškerou technikou, kterou máme k dispozici, ale při tomhle sněžení se jim přes veškerou snahu přestává dařit udržet všechny silnice sjízdné. S pokračujícím sněžením narůstá počet popadaných stromu, dochází k poruchám na dodávkách elektřiny, které v této chvíli máme hlášené na 11 tis. odběrných místech. Situace se dotýká i drážní dopravy, kde už máme hlášené výluky,“ uvádí hejtman Martin Kuba a prosí všechny, aby s touto situací počítali.

„Mohu vás ujistit, že všichni naši pracovníci na Správě a údržbě silnic, všichni jihočeští hasiči a energetici budou celý den venku a budou dělat maximum, abychom situaci zvládali. Je ale jasné, že při tomhle množství spadlého sněhu, a zvlášť jestli bude sněžení ještě v této intenzitě pokračovat, to bude přinášet další komplikace. Snad jedinou výhodou je, že nás čeká víkend, kdy většina z vás není vázaná pracovními povinnostmi. Počítejte tedy prosím s touto situací, pokud musíte někam cestovat buďte na sebe opatrní a my budeme dělat všechno proto, abychom to zvládali,“ dodává hejtman.

„Jihočeští silničáři mají v terénu všech 200 sypačů. Kvůli těžkému a mokrému sněhu se začínají objevovat polomy. Lidé by měli zvážit, zda dnes jezdit autem,“ říká ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Důležité odkazy naleznete zde:

Aktuální stav výjezdu sypačů je zde: Portál zimní údržby Jihočeského kraje (ecsinvention.cz)

Výluky na železnici zde: https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/

(tz-jč)


 

 

(tz-e.on)


 

Jihočeský kraj představil starostkám a starostům dotační programy pro příští rok

V pořadí třetí webinář pro obce proběhl ve čtvrtek 30. listopadu. Jeho cílem bylo seznámit jihočeské starostky a starosty s tím, jaké peníze jim může kraj nabídnout. A to jak z Krajského investičního fondu, tak z Programu obnovy venkova i dalších dotačních programů, kterých v roce 2024 kraj vyhlásí celkem 27. K videokonferenčnímu setkání se připojilo téměř 250 starostek a starostů Jihočeského kraje. Role přednášejících se ujali hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a jeho náměstek pro oblast dotací Pavel Hroch.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jč)


 

V lužních lesích na jihu Moravy jsou od prosince tři nové přírodní památky

Nejcennější území lužních lesů a luk na jihu Moravy spravované Lesy České republiky jsou od 1. prosince přírodními památkami zvanými Kostická Čista, Týnecké Fleky a Saufang. Najdete je na bezmála 111 hektarech.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-lčr)


 

Lipensko na tento víkend láká na skvělé lyžařské podmínky

Na Lipensku jsou výborné podmínky pro běžecké lyžování. Rolby jsou v terénu a připravují lyžařské stopy pro víkendové návštěvníky. Milovníky sjezdového lyžování přivítá i areál v Lipně nad Vltavou.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-pp)


 

 Jak dlouho ještě vydrží paneláky? Sídliště včera, dnes a zítra

Jak přispět ke kultivaci sídlišť? Návrhy řešení představí Ing. arch. Hana Řepková z Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště středních Čech v Praze na přednášce Jak dlouho ještě vydrží paneláky? Sídliště včera, dnes a zítra. Přednáška se koná v pondělí 4. prosince 2023 v 17h v přednáškovém sále NPÚ na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích. Vstup je volný.

Sídliště jsou domovem téměř třetiny obyvatel České republiky. Sídliště, vnímaná zprvu jako všelék na bytovou otázku, později jako omyl moderní architektury, mají více hodnot, než jsme si mysleli. Památkové péči se vlastníci většinou rádi vyhnou, ale v okamžiku, kdy hrozí ztráta hodnot, např. nekoncepčním zahušťováním zástavby či demolicí ceněného objektu, se na ni veřejnost i majitelé samotní začnou obracet. V takovou chvíli však už bývá pozdě. Metodika Regenerace sídlišť, kterou autorka na přednášce představí, nabízí efektivnější postup: zve k objevování hodnot sídlišť očima památkové péče dřív, než zaniknou či budou nevratně poškozeny.

Metodika Regenerace sídlišť přispívá v souladu se zájmy památkové péče ke zvýšení životnosti panelových domů, k zachování hodnot sídlišť pro jejich obyvatele a proměně sídlišť v běžné městské čtvrti. „Podporuje nalézání, vnímání a ochranu vynikajících původních řešení a předkládá praxí ověřené postupy pro ty ostatní,“ upřesňuje autorka metodiky architektka Hana Řepková a dodává: „Metodika spojuje urbanistický a památkový přístup a na tuzemských i zahraničních příkladech ukazuje, že respekt je lepším východiskem než despekt, že hledání a rozvíjení kvalit je nosnější, než jejich popření či zavržení“.

Ing. arch. Hana Řepková pracuje od roku 2010 jako územní garant středočeského pracoviště NPÚ. Sídlišti se zabývá od dob studia na FA ČVUT, získala ocenění v soutěži Urbanita 1986, 1. místo v republikovém kole SVOČ roku 1987 v sekci teorie a vývoj architektury na téma Moderní sídliště a jeho regenerace. V letech 1997–2007 v rámci práce na OV MČ Praha 8 a OÚR MČ Praha 6 regulovala v rámci konzultací barevnost sídlišť Prahy 6 a 8. Podílela se na generelu barevnosti sídlišť Invalidovna, Ďáblice a vybraných sídlišť Prahy 6. Od roku 2012 píše a přednáší o sídlištích. Zkoumaná česká sídliště kriticky zasazuje do středoevropského kontextu. Je spoluautorkou knihy Sídliště Ďáblice: Architektura pro lidi.

(tz-npú)


 

Science: vědci zaznamenali extrémně energetickou kosmickou částici

Částicová fyzika je podivnější, než by se mohlo zdát. Vědci z mezinárodní observatoře Telescope Array, kde je zapojen také vědec z Fyzikálního ústavu AV ČR Federico Urban, zachytili extrémně energetickou částici, která byla pojmenována “Amaterasu” podle japonské nebeské bohyně Slunce. Původ takto vysokoenergetické částice zůstává záhadný, protože zpětné sledování směru příletu nevede k žádnému zřejmému zdroji, například galaxii. Objev částice Amaterasu se uskutečnil 27. května 2021, popisuje jej nedávné vydání odborného časopisu Science a je bez nadsázky převratný.

„Takto vysokoenergetické částice se objeví jen jednou za tisíc let na kilometr čtvereční, takže máme velké štěstí, že jsme je mohli detekovat,” vysvětluje Federico Urban z Fyzikálního ústavu AV ČR, který se na mezinárodním experimentu podílí již více než deset let.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Několikaletý růst spotřeby potravin se vloni zastavil

Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele 793 kg v roce 2022 byla meziročně nižší o 32 kg a klesla zhruba na úroveň posledních předcovidových let. V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva. 

„Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/nekolikalety-rust-spotreby-potravin-se-vloni-zastavil

(tz-čsú)


 

HDP klesl mezičtvrtletně o 0,5 %

Podle zpřesněného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 0,7 %. Meziroční pokles HDP byl ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, naopak pozitivně působily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, tvorba hrubého fixního kapitálu i zahraniční poptávka. 

„Na straně poptávky byly ve 3. čtvrtletí hlavními faktory mezičtvrtletního poklesu HDP změna stavu zásob a zahraniční poptávka. Pozitivní příspěvek měly především výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí,” komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/tvorba-a-uziti-hdp-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Česká pošta čelí stovkám žalob kvůli nerovnému odměňování

Praha 30. listopadu 2023 (PROTEXT) – Desítky současných i bývalých zaměstnanců již za pomoci společnosti Rovná mzda žalují Českou poštu. Vzhledem k tomu, že Česká pošta zatím na výzvy k dorovnání mezd nereaguje, připravuje Rovná mzda ve spolupráci s advokáty z GHS Legal stovky dalších žalob.

V červnu roku 2022 začala společnost Rovná mzda pomáhat současným i bývalým zaměstnancům České pošty při vymáhání dorovnání jejich mzdy. To vše na základě nálezu Ústavního soudu z roku 2021, ve kterém bylo potvrzeno, že Česká pošta bez zákonného důvodu odměňovala řidiče pracující v Praze vyšší mzdou než ty, kteří pracovali mimo Prahu. Dle Ústavního soudu nelze při nastavení mzdy zohledňovat různé výše nezbytných životních nákladů v jednotlivých regionech, státní podnik ovšem postupoval v rozporu s tímto pravidlem obsaženým v zákoníku práce. Je velmi pravděpodobné, že tento nespravedlivý způsob odměňování neplatil pouze pro pozici řidiče, který se jako první dočkal rozhodnutí ve své věci, ale i pro další pracovní pozice.

Rovná mzda svým klientům poskytuje kompletní financování celého procesu, včetně právního zastoupení přední advokátní kanceláří GHS Legal. Poškození se stále mohou registrovat na webových stránkách www.rovnamzda.cz a bezplatně se tak pokusit dosáhnout na dorovnání mzdy. Rovná mzda si nárokuje odměnu pouze v případě úspěšně vymoženého nároku, a to v podobě minoritního podílu z vysouzeného dorovnání mzdy.

Na webu Rovné mzdy se do dnešního dne registrovalo téměř 2000 poškozených, se kterými postupně Rovná mzda navazuje spolupráci za účelem vymožení jejich nároku od České pošty. Partner advokátní kanceláře GHS Legal Mgr. Sebastian Mach uvádí: “Po prozkoumání mzdových dokumentů stovek našich klientů jsme se utvrdili v názoru, že Česká pošta postupovala nezákonně a nároky poškozených se mohou pohybovat až okolo 100.000 Kč. Celková výše všech nároků se tak může vyšplhat až na stovky milionů korun.”


 

Zimní Srdíčkové dny

Praha 30. listopadu 2023 (PROTEXT) – Tradiční zimní Srdíčkové dny začínají v pondělí 4. prosince a končí v pátek 8. prosince. Tuto tradiční sbírku pořádá o.p.s. Život dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi již od roku 2000. Jako každou zimu naši dobrovolníci, studenti středních škol a učilišť, vyrazí do ulic, aby kolemjdoucím nabídli naše sbírkové předměty. Výtěžek zimních Srdíčkových dnů pomůže už tradičně vážně nemocným dětem, které se bez pomoci laskavých lidí neobejdou. Tváří těchto zimních Srdíčkových dnů je malý Adámek, který nečekaně onemocněl leukémii.

Více než rok vypadal Lexík jako úplně zdravý chlapeček. Vyrůstal v milující rodině, společně se svou psí kamarádkou a taky s kočičí smečkou. V šestnácti měsících z ničeho nic měl několik týdnů zvýšenou teplotu. Maminka s ním pravidelně chodila k dětské doktorce, která ji uklidňovala, že nejde o nic vážného, že jde jenom o dětskou virózu nebo, že jejímu synovi rostou zuby a k tomu zvýšená teplota přece patří. Jenže teplota stále neklesala, a tak maminka znovu navštívila dětskou doktorku. Místo ní byl v ordinaci zastupující doktor. Ten si maminku vyslechl, poslal ji ihned na odběr krve a zjistil, že Lexík má nízkou hladinu hemoglobinu. Po dalších vyšetřeních si rodiče vyslechli smutnou diagnózu – malý Lexík má akutní lymfoblastickou leukémii. Rodičům bylo jasné, že nejde o žádnou banální chřipku, že chlapečkova léčba bude dlouhá a jim nezbývá než doufat, že se úplně vyléčí. Maminka s Lexíkem musela zůstat deset dnů v motolské nemocnici, kde udělali veškerá potřebná vyšetření a zahájili chemoterapie. Bylo to těžké pro celou rodinu. Maminka se v nemocnici tajně vybrečela v koupelně, aby před svým synem mohla být statečná. Po dlouhých deseti dnech mohl Lexík s maminkou domů a na chemoterapie docházeli ambulantně. Kvůli snížené imunitě se dneska musí chlapeček vyhýbat infekcím, které jsou pro něho velmi nebezpečné. Když onemocní, okamžitě i s běžnou virózou skončí na antibiotikách. Lexík se musí vyhnout všemu, kde by mohly být bakterie, dokonce nesmí ani zmrzlinu nebo jídlo z restaurace. Jediné, co lékaři chlapečkovi nezakázali, jsou domácí zvířata, proto si mohla rodina nechat jak pejska, tak kočičky. A za to jsou všichni nesmírně vděčni, protože domácí mazlíci jsou členy jejich rodiny a všem přinášejí domácí pohodu. Lexík musí chodit na pravidelné kontroly krve a rodiče doufají, že se mu leukémie už nevrátí, ale až po pěti letech, když bude všechno v pořádku, budou moci rodiče říct, že je jejich syn opět zdravý. Ale strachu o něho se už nikdy nezbaví.

Srdíčkové dny pomohou nejen Lexíkovi, který má výrazně sníženou imunitu, ale také dalším vážně nemocným dětem v celé naší republice.

Život dětem o.p.s. děkuje všem, kteří si od dobrovolníků sbírkové předměty zakoupí. Pokud dobrovolníky nepotkáme, prosíme, otevřete webové stránky www.srdickovedny.cz, kde můžete přispět také online. Samozřejmě můžete přispět zasláním dobrovolné finanční částky na účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 1234 nebo zasláním dárcovské SMS. Tu můžete poslat na číslo 8 77 77 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM30 nebo 60 nebo 90 a nově taky DMS ZIVOTDETEM190.

Život dětem s úctou děkujeme všem, kteří nemocné děti prostřednictvím Srdíčkových dnů podporují. Nesmírně si Vaší laskavé pomoci vážíme.


 

Počet seniorů v příštích desetiletích výrazně vzroste

Základním rysem demografického vývoje bude výrazné stárnutí obyvatelstva. Ukazuje to nová projekce obyvatelstva České republiky pokrývající období let 2023 až 2100. Výrazně se zvýší podíl seniorů, méně pak bude v polovině století obyvatel ve věku 15 až 64 let.

Podle střední, nejpravděpodobnější, varianty projekce se počet obyvatel bude z počátečních 10,83 milionu (k 1. lednu 2023) dále zvyšovat jen do roku 2024, a to díky zvýšenému objemu zahraniční migrace. Po většinu projekčního období se naopak očekává jeho snižování, případně stagnace. „Demografický vývoj v příštích desetiletích bude charakterizovat nepřetržitá převaha zemřelých obyvatel nad počtem živě narozených dětí. Do konce roku 2050 klesne počet obyvatel Česka jen mírně, na necelých 10,69 milionu, nejvýraznější úbytky pak očekáváme v průběhu 60. let,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

„Trvalým rysem populačního vývoje v příštích třiceti pěti letech bude nárůst počtu obyvatel ve věku 65 a více let. Počet seniorů, který na počátku letošního roku činil 2,2 milionu, se do konce 50. let vyšplhá na tři a čtvrt milionu. Ještě v polovině století by přitom mohly nejpočetnější skupinu obyvatel představovat silné ročníky narozených v druhé polovině 70. let 20. století, které budou v té době patřit již mezi sedmdesátníky,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Posilovat bude i váha seniorů v populaci, a to ze současných 20 % na přibližně 30 % v polovině století.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-senioru-v-pristich-desetiletich-vyrazne-vzroste

(tz-čsú)


 

Kolísání tvorby bílkovin ovlivňuje počátek nového života

Vědcům z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově se podařila celogenomová analýza regulace tvorby bílkovin v myších vajíčkách a embryích. Odhalili dynamické změny, které jsou zásadní pro jednotlivé fáze zrání vajíčka a buněčného dělení nového embrya. Vědci popsali klíčové hráče a dráhy, které tvorbu bílkovin regulují. Získané poznatky mají zásadní význam pro klinickou léčbu neplodnosti, a zároveň rozšiřují poznatky o rakovinotvorných procesech v nádorové buňce.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Pacientů s HIV přibylo, Česko je nadále zemí s nízkým počtem pacientů

Vloni přibylo 676 nových případů infekce HIV u pojištěnců VZP. Za léčbu 2800 pacientů pojišťovna vloni zaplatila více než 500 milionů korun, nejvíce za uplynulých 5 let. Nakažení mají přístup ke stále modernějším lékům, které jim umožní žít kvalitní život. Častěji jsou nakažení muži. Statistiku vydává pojišťovna u příležitosti připomenutí Světového dne boje proti AIDS 1. prosince.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

V říjnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v říjnu 3,0 %. Meziročně se zvýšil o 0,7 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,5 %, u žen 3,6 %. Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v říjnu 75,0 %. Oproti říjnu 2022 se snížil o 0,7 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,2 %, u žen 68,4 %.

„Míra nezaměstnanosti vystoupala v říjnu na tři procenta, což je nejvyšší hodnota od května 2021. Nárůst je patrný u obou pohlaví. Ženy jsou na trhu práce ve slabším postavení a indikátory jsou u nich více rozkolísané,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-rijen-2023

(tz-čsú)


 

Smlouva s ČD podepsána: V jihočeském kraji bude příští rok jezdit dalších  pět RegioPanterů

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo uzavření smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících na železnici s Českými drahami (ČD).

Pro Jihočechy je to dobrá zpráva v tom, že na naše tratě už příští rok vyjede dalších pět zcela nových RegioPanterů, tedy nejmodernějších elektrických souprav, které flotila ČD nabízí. Kraj je nasadí na trať mezi Českými Budějovicemi a pohraniční stanicí Horní Dvořiště a mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem. Smlouva mezi Jihočeským krajem a Českými drahami byla podepsána ve středu 29. listopadu.

(tz-jč)


 

Léky s betahistinem jsou v Evropě omezeně dostupné z výrobních důvodů, další dodávky do ČR jsou plánovány na prosinec

U přípravků s léčivou látkou betahistin docházelo v letošním roce k přerušení dodávek z výrobních důvodů, neboť je omezeně dostupná léčivá látka v požadované kvalitě. Výpadek je zaznamenán ve více než 15 dalších zemích Evropské unie. Na dnešním pravidelném jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv to řešili zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, České neurologické společnosti ČLS JEP a distributorů léčiv.

V průběhu roku 2023 byly do České republiky průběžně dodávány některé léčivé přípravky s účinnou látkou betahistin, které však nejsou schopny zcela pokrýt výpadek dalších léčivých přípravků z dané skupiny. Dostupné jsou tak pouze v některých lékárnách.

„Ministerstvo zdravotnictví situaci aktivně řeší. Přistoupili jsme k zákazu distribuce těchto léčivých přípravků do zahraničí, aby nedocházelo k prohloubení jejich nedostupnosti. Další dodávky některých léčivých přípravků s účinnou látkou betahistin jsou plánovány na prosinec, obnovení dodávek dalších léčivých přípravků pak na rok 2024,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Doplnil, že jelikož se výpadek týká i mnoha dalších zemí Evropské unie, není možné zajištění léčivých přípravků ze zahraničí.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv situaci aktivně řeší, jedná s odbornými společnostmi, výrobci i držiteli licence. Diskutujeme s nimi možnosti, které by vyřešily jejich výrobní problém,“ řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kateřina Podrazilová.

Betahistin je lék používaný mj. pro léčbu závratí, které jsou výrazným projevem řady více či méně závažných onemocnění. „Co se týče dostupnosti, je pravdou, že jeho nahraditelnost je obtížná, avšak z odborného hlediska jsme schopni určit skupiny pacientů, kteří léčbu betahistinem nejvíce potřebují. Aktivní přístup Ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je jasným důkazem toho, že se situaci snaží řešit a pacientům pomoci,“ řekl zástupce České neurologické společnosti ČLS JEP Jaroslav Jeřábek.

„Vzhledem k tomu, že účinná látka betahistin nemá v současnosti dostupnou plnohodnotnou alternativu, jsou nezbytná veškerá opatření, abychom v maximální možné míře zajistili dostupnost léku pro skupiny pacientů, u nichž by vysazení nebo přerušení dlouhodobé léčby mohlo vést ke zhoršení jejich zdravotního stavu. Behatistin na druhé straně představoval v rámci ORL specialistů široce předepisované léčivo i u pacientů, u nichž není jeho léčebný přínos zásadní a ani oni sami subjektivně zásadní efekt nepociťovali. V rámci naší odborné společnosti proto vytváříme doporučení pro předepisující lékaře tak, aby lék byl dostupný nemocným, pro jejichž stabilní zdravotní stav je důležitý a nenahraditelný. Pro ostatní pacienty, u kterých byl efekt léku minimální, například část nemocných s tinnitem či určitou poruchou sluchu, budeme volit z dalších možných lékových skupin se zohledněním individuálních potřeb každého nemocného,“ doplnila Pavla Urbánková, zástupkyně přednosty Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny.

(tz-mz)


 

13. ročník sbírky Srdce dětem smůlu nepřinesl, nemocným dětem poputuje 41 000 000 Kč

Nemocným dětem poputuje ze sbírky Srdce dětem neuvěřitelná částka ve výši 41 milionů korun. Sbírka se konala ve všech prodejnách Lidl od pondělí 30. října do neděle 12. listopadu již po třinácté. Jedna z největších veřejných sbírek od svého startu vynesla už neskutečných 326 000 000 Kč a pomohla více než osmi tisícům nemocných dětí.

Přestože byl letošní ročník sbírky Srdce dětem již 13. v pořadí, třináctka rozhodně smůlu nepřinesla. Právě naopak. Sbírka určená na pomoc nemocným dětem a jejich rodinám vynesla neuvěřitelných 41 000 000 Kč. V prodejnách Lidl mohl během dvou týdnů přispět každý, a to koupí nálepky ve tvaru srdíčka a pomyslně jej tak věnovat nemocným dětem. Za celou dobu svého fungování vynesla sbírka již 326 000 000 Kč, které posloužily na terapie, rehabilitace, léčebné pobyty či kompenzační pomůcky pro více než 8 000 dětí.

„Částka, kterou se nám podařilo v letošní sbírce Srdce dětem vybrat, je opravdu neskutečná. Chtěl bych moc poděkovat našim zákazníkům, ale také každé kolegyni a kolegovi v našich prodejnách. Tento výsledek je totiž také jejich zásluhou. Jsem moc rád, že všichni dokážeme spojit síly a společně udělat dobrou věc, která pomůže těm, jenž si sami pomoci nedokážou,“ neskrývá své nadšení generální ředitel společnosti Lidl Adam Miszczyszyn.

Sbírka Srdce dětem je společným projektem Lidlu a obecně prospěšné společnosti Život dětem. Ta vybrané peníze přerozděluje mezi potřebné, kterým může pomáhat celoročně. Finanční prostředky putují do rodin s těžce nemocnými dětmi, které se potýkají například s dětskou mozkovou obrnou, nemocí motýlích křídel, svalovou dystrofií, onkologickými onemocněními, autismem a nejrůznějšími kombinovanými onemocněními. Těmto rodinám putuje každá vybraná koruna a slouží na nákup konkrétních pomůcek a léčebných pobytů.

„Sbírka Srdce dětem opět ukázala, že mezi námi žije hodně laskavých lidí se srdcem na pravém místě. Ta neuvěřitelná částka, kterou se podařilo letos pro nemocné děti získat, je vlastně velkým zázrakem, stejně jako celá sbírka. Velký dík patří celé společnosti Lidl, jejím úžasným zaměstnancům, kteří u pokladny s obrovským nasazením nabízeli malá srdíčka a samozřejmě všem laskavým a velkorysým zákazníkům, kteří nás znovu přesvědčili, že jim není lhostejný osud vážně nemocných dětí, které do života dostaly velmi špatné karty. Všem ze srdce děkujeme,“ doplňuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Život dětem Maria Křepelková.

V letošním roce opět zaměstnance prodejen motivovalo setkání s dětmi, kterým sbírka pomohla. Děti spolu s rodiči navštívily prodejny, kde se se zaměstnanci mohli společně vyfotit u plakátu s fotografií dítěte a informací o konkrétní pomoci, kterou jim sbírka poskytla v předchozím roce. Zákazníci se tak mohli v průběhu sbírky dozvědět o příbězích dětí ze svého regionu, kterým sbírka už pomohla.

Informaci o finální vybrané částce se rodiny dozvěděly na slavnostním koncertu, který byl určen jen pro ně. Na koncertě vystoupila například Leona Machálková, Olga Lounová nebo Jan Bendig.

(tz-lidl)


 

Nedopalky patří pouze do koše, desetina kuřáků to stále neví

Praha 28. listopadu 2023 (PROTEXT) – Každý sedmý kuřák e-cigaret nosí nedopalky s sebou a vyhazuje doma do koše, u kuřáků „klasických“ cigaret takové chování prakticky neexistuje

Kolektivní systém NEVAJGLUJ a.s., který zajišťuje kolektivní plnění pro výrobce tabákových výrobků dle zákona o jednorázových plastech, zadal průzkum, ze kterého vyplynulo, že desetina dospělých kuřáků si stále myslí, že nevadí, když se nedopalky odhazují na zem nebo do kanálu. Téměř každý třetí dospělý kuřák se domnívá, že se nedopalek rozloží rychle, nejpozději do jednoho roku. Nedopalky se přitom mohou rozkládat až 15 let na mikroplasty, které zůstávají v životním prostředí . Jediným správným způsobem jejich likvidace je odhození do koše nebo nádob na směsný odpad.

Z průzkumu, který pro NEVAJGLUJ a.s. provedla společnost Focus, vyplývá, že 17 % dotazovaných neví nebo neřeší, zda jsou nedopalky pro životní prostředí škodlivé. Z průzkumu dále vyplývá, že až 30 % kuřáků vyhazuje někdy nedopalky do kanálu a mylně se domnívají, že je to lepší řešení, než vyhodit nedopalek na zem. Nedopalek vyhozený do kanálu přitom nezpůsobí povrchové znečištění prostranství, ale rozkládá se ve vodě. Tím se zatěžují čističky odpadních vod.

Odpovědnost vůči životnímu prostředí mají o něco vyšší kuřáci elektronických cigaret. Ty kouří 25 % oslovených kuřáků, častěji ženy. Nejčastěji se kouření e-cigaret vyskytuje ve věkové skupině 18 – 24 let (45 % dotázaných kuřáků z této věkové skupiny). Kuřáci e-cigaret častěji nosí nedopalky s sebou a vyhazují je až doma do koše (14 %). Takové chování se u kuřáků klasických cigaret nebo baleného tabáku prakticky nevyskytuje.

„Nedopalky znečišťují veřejná prostranství, obce a města mají náklady s jejich odstraňováním,“ říká Martina Vrbová, ředitelka kolektivního systému NEVALGLUJ. „Chceme proto pomoci obcím s těmito náklady a také s osvětou, aby lidé věděli, že jediným správným způsobem likvidace nedopalků je vyhození do směsného dopadu. Obce, které s námi uzavřou smlouvu ještě letos, mohou získat příspěvek už za letošní rok,“ dodává Martina Vrbová. Tyto úhrady budou financovány z příspěvků výrobců, kteří tabákové výrobky s filtry uvádějí na trh.

Na světě se ročně vyrobí více než šest bilionů cigaret. Špatné zacházení s nedopalky tak může představovat značnou zátěž pro životní prostředí.

Výzkum provedla agentura FOCUS na vzorku více než 700 dospělých kuřáků v Česku.


 

Řada pacientů netuší, že podporu najde u pacientských organizací

Praha 28. listopadu 2023 (PROTEXT) – Řada pacientů netuší, že porozumění a podporu najde u pacientských organizací. Povědomí o jejich službách má rozšířit nový videospot

S vážnou zdravotní diagnózou se v České republice setkají každý rok tisíce lidí. Většina z nich netuší, že se mohou obrátit na pacientské organizace, které působí napříč naší zemí a pomáhají zvládat šok z náhlé diagnózy. Pacientský hub a Národní asociace pacientských organizací proto v rámci osvěty vypouští do světa video, které široké veřejnosti představuje, jak pacientské organizace fungují a s čím mohou lidem pomoci.

“Pacientské organizace odvádějí velmi důležitou práci. Jsou průvodci lidem se závažným onemocněním i jejich rodinám, hájí zájmy pacientů při přípravě zákonů a politik, významné jsou i jejich aktivity v oblasti prevence. Analýza společnosti EY ukázala, že svou činností státu ušetří desítky miliard korun ročně. Je žádoucí, aby veřejnost věděla o existenci pacientských organizací a neváhala je požádat o pomoc v případě, kdy do života vstoupí vážná diagnóza,” říká Robert Hejzák, předseda Národní asociace pacientských organizací (NAPO).

V České republice působí přes 140 pacientských organizací a stále vznikají nové. “Zapojení se do jejich aktivit pacientům přináší ohromné benefity, ale o jejich existenci mnoho z nich nemá tušení. A to chceme společně s NAPO změnit,” říká Lucie Růžičková, koordinátorka vzdělávání Pacientského hubu, který funguje pod Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

Animovaný spot vzešel z dílny brněnského studia 60 seconds, které je známé tvorbou explikačních videí. Zadavatelem byl Pacientský hub a NAPO, na vývoji scénáře se přímo podílelo několik pacientských organizací. Diváky a divačky spot navádí na webovou stránku www.hledampacientskouorganizaci.cz, která pacientské organizace blíže představuje a nabízí jejich databázi. Kromě sociálních sítí se s ním pacienti v budoucnosti setkají také v čekárnách zdravotnických zařízení apod.

“Jsme moc rádi, že díky spolupráci Pacientského hubu a NAPO získávají pacientské organizace nástroj, který mohou využít při osvětě cílené na širokou veřejnost, při prezentaci své práce na konferencích a kulatých stolech i při svých fundraisingových aktivitách. Přestože má Česká republika rozvinutý pacientský segment, pacientské organizace musí nadále představovat svou činnost, dávat o sobě vědět a dokazovat, že si zaslouží být plnohodnotnou součástí českého zdravotního systému,” dodává Robert Hejzák, předseda Národní asociace pacientských organizací.


 

Průvodce Nejlepší restaurace pro rok 2024 míří na pulty knihkupců

Praha 29. listopadu 2023 (PROTEXT) – Nakladatelství TopLife Czech předá 6. prosince v Obecním domě nejlepším restauracím Česka prestižní ocenění v podobě Zlatých lvů a pokřtí další tištěnou ročenku Nejlepší restaurace, Guide 2024. Jde již o desátý ročník projektu Nejlepší restaurace – hodnocení kvality služeb restaurací celého Česka.

Žádaná tištěná ročenka Nejlepší restaurace, Guide 2024 míří na pulty knihkupců již 30. listopadu. Oceněno je 109 restaurací. Nejvyšší ocenění v podobě tří Zlatých lvů převezmou zástupci 23 restaurací, což je nejvíc od doby zahájení hodnocení. O udělené známce informují od letošního ročníku hosty nepřehlédnutelné velké černo-zlaté smaltované „uliční“ cedule.

Novinkou desátého ročníku hodnocení je online kapesní průvodce Pocket Guide 2024 s přehledem všech oceněných podniků včetně podrobných kontaktů a fotografií. Průvodce je dostupný na portále nakladatelství www.toplifeczech.cz v sekci ke stažení.

Pořádající nakladatelství financuje celý projekt výhradně prodejem tištěného průvodce a inzerce. Nejvýznamnějšími partnery a finančními podporovateli projektu hodnocení jsou společnosti Bidfood, výrobce potravin a jednička v dodávkách potravin do gastronomie a maloobchodu, a značka CUPRA, výrobce automobilů. Dalším významným partnerem projektu je Pražská plynárenská, akciová společnost s iniciativou Vaříme na plynu se Zlatými lvy.


 

Projekt Energie pomáhají rozdělil za necelý rok mezi ohrožené skupiny obyvatel 17 milionů korun. Pokračuje do května

Praha, 28. listopadu 2023

Společnost E.ON se stará nejen o své zákazníky, kterým zajišťuje dodávku energií, ale myslí i na ty, kteří to potřebují nejvíce. Na ohrožené skupiny obyvatel. Ve spolupráci s Charitou Česká republika, Nadací Naše dítě a SOS dětskými vesničkami spustila v únoru letošního roku projekt Energie pomáhají, kterým chtěla motivovat zákazníky k šetření energiemi a zároveň pomoci těm, které energetická krize nejvíce zasáhla.

Projekt plní svůj cíl. Za necelý rok dokázali zákazníci, kteří se do projektu zapojili, uspořit 4 060 MWh elektrické energie a 4 468 MWh plynu a E.ON tak může na pomoc ohroženým skupinám obyvatel vyplatit částku převyšující 17 milionů korun. Projekt pokračuje až do května příštího roku, kdy by měla celková pomoc podle současných trendů přesáhnout čtyřicetimilionovou hranici.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-e.on)


 

Umělou inteligenci aktivně využívá zatím jen sedmina jihočeských firem, vyplývá z průzkumu Jhk

První seminář na téma umělá inteligence uspořádala pro podnikatele v úterý 28.11. Jihočeská hospodářská komora (Jhk). Umělou inteligenci (AI) vyzkoušela na jihu Čech pouze třetina firem, pravidelně nástroj využívá 13 procent společností. Dalších třicet procent respondentů nicméně plánuje AI využívat v budoucnu. Data vyplývají z průzkumu Jhk.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jhk)


 

Česká obchodní inspekce provedla ve 3. čtvrtletí 200 kontrol e-shopů

(Praha, 29. listopad 2023) Česká obchodní inspekce (ČOI) pokračovala v kontrolách internetových obchodů i ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Celkem provedla 200 kontrol a při 175 kontrolách zjistila porušení obecně závazných právních předpisů.

„Výsledky kontrol odrážejí především způsob jejich přípravy a realizace. Inspektoři ČOI provádějí v prostředí internetu monitoring a zaměřují se na internetové obchody, které vykazují známky potenciálního porušování právních předpisů. Při kontrolách jsou samozřejmě využívány i podněty spotřebitelů. Nedostatky zaznamenáváme zejména v oblasti poskytování informací o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), zákazu užívání nekalých obchodních praktik, poskytování informací o subjektu mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů (ADR) a seznámení spotřebitele s cenou. Vzhledem ke zjištěným nedostatkům a v kontextu rostoucího významu internetového obchodování bude této oblasti ze strany ČOI věnována nadále patřičná pozornost a kontroly budou zacíleny přednostně na ty internetové obchody, které na základě našich zkušeností porušovaly právní předpisy v dozorové pravomoci ČOI, a na prodejce s možným problémovým sortimentem,“ říká k výsledkům kontrolní akce ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září 2023 provedla 200 kontrol zaměřených na internetové obchodování na tuzemském trhu. Ověřovala při nich dodržování povinností vyplývajících ze zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a dalších právních předpisů upravujících nabídku a prodej zboží prostřednictvím internetu. Porušení právních předpisů zjistila při 175 kontrolách (87,50 %).

Z výsledků kontrol vyplývá, že provozovatelé elektronických obchodů často neposkytují potřebné informace související s uplatněním práva z odpovědnosti za vady výrobků, tedy s reklamacemi, že poskytují neúplné nebo nepravdivé informace o nákupních podmínkách, službách, ceně, servisu, prodávajícím, nebo opomenuli spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, případně informace zatajili. Opomíjejí rovněž povinnost informovat spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Zjištěné nedostatky

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, byl ve sledovaném období porušen celkem ve 200 případech. Nejčastěji se jednalo o porušení ustanovení:

• § § 13 (70 případů), který stanoví prodávajícímu povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit

• § § 4 odst. 4 v návaznosti na § 5 odst. 1, 2, 3 (43 případů), kdy bylo zjištěno klamavé konání prodávajícího vůči spotřebiteli ve smyslu poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím, právech spotřebitele a podobně

• § § 14 (29 případů), kdy prodávající neinformoval žádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního narovnání spotřebitelských sporů (ADR)

•§ § 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1, 2 (23 případů), když bylo zjištěno klamavé opomenutí, neboť prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popř. informace zatajil nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Na základě zjištěných porušení právních předpisů byly v rámci kontrolní akce v období od 1. července do 30. září uloženo formou příkazu na místě, příkazu nebo správního řízení celkem 192 sankcí v celkové výši 3 203 000 korun.

(tz-čoi)


 

PENNY NABÍZÍ JEŠTĚ NIŽŠÍ CENY! ZOHLEDŇUJE SNÍŽENÉ CENY DPH JIŽ V PROSINCI

PENNY se rozhodlo už od 1. prosince promítnout do cen pro své zákazníky snížení DPH na potraviny z 15 % na 12 %, které začne platit od ledna příštího roku. Znamená to, že zákazníci už nyní potraviny, kterých se změna DPH týká, nakoupí levněji.

Od počátku roku 2024 budou na základě rozhodnutí vlády ČR platit pouze dvě sazby DPH, a to 12 % a 21 %. Potraviny budou zatíženy sazbou 12 %, oproti stávajícím 15 %. „Rozhodli jsme se našim zákazníkům toto snížení cen přinést jako vánoční dárek už před svátky a tyto snížené ceny jim nabídneme už po celý prosinec. Lidé nemusí mít obavy, že bychom tuto cenu nějak okamžitě zaokrouhlovali. Jsme a budeme transparentní a počítáme ceny na haléře. Sleva na produkty, kterých se snížení DPH týká, bude zákazníkovi vždy započtena až u pokladny,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a dodává: „Slevu dostanou všichni držitelé všech typů PENNY karet, kteří předloží speciální kupón. Ten najdou v našich letácích, na našich sociálních sítích, na našem webu nebo v samotné aplikaci PENNY. Na všechny nákupy v průběhu prosince pak dostane tento zákazník slevu, když bude mít jeden kupón, který může používat opakovaně po celý měsíc na všechny nákupy.“

Snížené ceny PENNY promítá i do cen produktů v akčních nabídkách. Na cenovkách produktů budou ceny uvedeny dle aktuální platné DPH. Na nich se tedy snížení DPH objeví až od ledna. Zákazníkovi, který bude mít PENNY kartu a slevový kupón, bude sleva v podobě nižší sazby DPH na potraviny započítána v průběhu prosince přímo při platbě na pokladně. Ti, co nejsou držitelé PENNY karty, o ní mohou při placení nákupu zažádat a bez jakékoli registrace okamžitě uplatnit.

Od ledna pak dojde k úpravě cen nejen u produktů se sníženou sazbou DPH, ale i u nápojů, kde naopak vláda rozhodla o zvýšení z 15 % na 21 %. „Zatímco v prosinci zlevňujeme potraviny všem našim věrným zákazníkům, od ledna promítneme změny DPH tak, jak vláda rozhodla, do celého sortimentu. Co můžeme našim zákazníkům slíbit je to, že v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, například v souvislosti se zdražováním energií,“ říká Vít Vojtěch.

Přeceňování dle nových sazeb DPH přímo na cenovkách produktů pak začne v PENNY v sobotu 30. prosince tak, aby byla změna sazeb potravin, nápojů a dalších produktů dle vládního nařízení platná k 1. 1. 2024.

(tz-penny)


 

Ministerstvo zdravotnictví představilo tzv. Pandemickou úmluvu a vyvrátilo s ní spojené dezinformace

Praha, 28. listopadu – Na Ministerstvu zdravotnictví dnes proběhla snídaně s novináři, která byla zaměřena na představení připravované Pandemické úmluvy a vyvrácení aktuálně kolujících dezinformací. Jejím cílem je obsáhnout tzv. celý cyklus pandemie, tedy prevenci, připravenost a reakci na hrozby pro veřejné zdraví, a to na regionální, národní i mezinárodní úrovni, a posílit celkově ochranu veřejného zdraví. Obecně má dohoda za cíl zlepšit připravenost všech členských států WHO, a to formou užší koordinace a spolupráce, která může účinněji pomoci předejít budoucím zdravotním krizím nebo snižovat jejich dopady.

“Chtěl bych zdůraznit, že tato dohoda pouze shrnuje a formalizuje procesy, které již dlouhodobě probíhají, případně ty, které byly implementovány v době pandemie covid-19. Jde například o pomoc chudším zemím, spolupráci laboratoří, sdílení informací či zkušenosti s léčbou,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

“Záměrem dohody v žádném případě není kontrola nad zdravotními systémy jednotlivých členských států WHO. Naopak. Princip spolupráce je založen na národní suverenitě členských států, které mají svrchované právo vydávat a implementovat legislativní předpisy s cílem poskytování zdravotních služeb,” řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. “Ani po ratifikaci dohody nebude moci WHO jakkoliv přímo zasahovat do poskytování a řízení zdravotní péče v ČR nebo klást požadavky na zdravotní stav či léčbu obyvatel. Toto bude vždy rozhodnutí České republiky,” doplnila ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU Kateřina Baťhová.

Jakmile bude mezinárodní dohoda a změny Mezinárodních zdravotnických předpisů ze strany států WHO schválena, bude předložena k souhlasu oběma komorám Parlamentu k vyslovení souhlasu s ratifikací a následně ratifikována prezidentem ČR jako tzv. Prezidentská smlouva.

Aktuální návrh dohody a stejně tak všechny dostupné dokumenty jsou veřejně dostupné na stránkách Světové zdravotnické organizace zde. Na tomto odkazu najdete i video záznam z každého jednání komise pro přípravu Dohody, stejně tak jako zápisy z každého jednání a písemná vyjádření všech zainteresovaných stran.

(tz-mz)


 

Společnost Lipno Line poprvé pořádá vánoční plavby po Lipně

Společnost ROSENBERGER – Lipno – Line s.r.o., která provozuje veřejnou lodní dopravu na Lipně, rozšiřuje sezónu na prosinec a vůbec poprvé tak bude vozit místní i turisty během zimní sezóny. Plavby, kterých je naplánovaných celkem 67 v 19 dnech, se budou konat většinou prosinci a poslední je v plánu 1. ledna.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-pp)


 

Diety královen: Jedna měla v pase sotva 60 centimetrů, druhá 130. Další byla anorektička

Dietami a cvičením byla proslulá rakouská císařovna Sisi, která velmi dbala na svou postavu. Nebyla ale jediná. I jiné urozené a vysoce postavené ženy se snažily udržet štíhlé, zdravé a krásné. Ne všem se to dařilo. Mezi ty druhé patřila například anglická královna Viktorie.

CELÝ ČLÁNEK


 

Krevní tlak můžete mít pod kontrolou i díky mobilu, fyzických návštěv u lékaře stačí méně

„Pomocí mobilu dokážeme uživatelům naší aplikace orientačně změřit krevní tlak. Dálkové měření fyziologických funkcí, stejně tak jako spojení s našimi lékaři, lze provést kdykoli a odkudkoli na světě. I když je aplikace stále ještě v procesu vývoje, věřím, že její potenciál je vysoký,“ říká Jiří Pecina, zakladatel společnosti MEDDI hub, která stojí za vývojem telemedicínské aplikace MEDDI app.

CELÝ ČLÁNEK


 

Paruky plné vší, mytí vlasů jednou měsíčně. Císařovna Sisi používala šampon z alpy a třiceti vajec

Vlasy byly odedávna znakem síly, neohroženosti, nespoutanosti, nezávislosti, společenského postavení nebo také estetické krásy. Jak o vlasy pečovali naši předkové, jak často si myli hlavu, stříhali si vlasy nakrátko, nebo nosili paruky plné vší?

CELÝ ČLÁNEK


 

Revoluce ve školních jídelnách: Děti dostanou méně brambor a více zeleniny

Problémy školních jídelen? Nedoceněný a nekvalifikovaný personál, špatné vybavení kuchyní a zastaralý spotřební koš, podle nějž už se beze změny vaří třicet let. Ale blýská se na lepší časy.

CELÝ ČLÁNEK


 

V říjnu nevyhověly dva kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 27. listopad 2023) Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci říjnu. Odebrala 236 vzorků, 2 vzorky nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Česká obchodní inspekce pokračovala v říjnu 2023 v pravidelných kontrolách jakosti pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala celkem 236 vzorků pohonných hmot, 2 odebrané a kontrolované vzorky nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům, což v celkovém hodnocení představuje 0,8 % nevyhovujících vzorků.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-čoi)


 

Vyšla Statistická ročenka 2023

Český statistický úřad vydal Statistickou ročenku České republiky 2023. Od vzniku samostatné České republiky jde již o 31. svazek nepřerušené edice. Na více než 900 stránkách předkládá na jednom místě podrobně zpracované údaje z ekonomiky, demografie a sociální sféry v uplynulém roce.

„Publikace přináší ty nejpodstatnější informace ze všech důležitých oblastí života naší společnosti v roce 2022, který byl silně ovlivněn geopolitickou situací a s tím souvisejícím vzestupem cen energií a surovin a celkovým růstem spotřebitelských cen. Ve zhuštěné podobě nabízí podstatná, kvalitní a důvěryhodná data pro všechny, kteří je potřebují pro své rozhodování,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Statistická ročenka je dostupná na webu úřadu zdarma všem uživatelům.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vysla-statisticka-rocenka-2023

(tz-čsú)


 

Co absolventi českých škol umí a co se ve škole nenaučili?

Praha (PROTEXT) – Všeobecně podporovaná orientace škol na profesní digitální dovednosti a moderní digitální technologie má i své negativní dopady. Celosvětově rozšířený fenomén „Digital Native Fallacy“ si začíná vybírat svoji daň. 

Absolventi českých škol sice tuší, k čemu je dobré programování, a řada z nich dokonce umí docela dobře programovat, někteří dokáží rozpohybovat robotickou stavebnici nebo vytisknout z plastu něco na 3D tiskárně, jiní umí „zfejkovat“ písemku z češtiny nebo vytvořit „deepfake“ video za pomoci nástrojů využívajících technologie umělé inteligence, a to často lépe a rychleji než jejich učitelé.

Podpora tzv. „informatického myšlení“ je bezesporu důležitá, ale skutečnost je taková, že nezanedbatelná část absolventů českých škol postrádá praktické uživatelské digitální dovednosti potřebné pro běžný život nebo automaticky očekávané trhem práce.

Není výjimkou, že se ve školách nenaučí komunikovat pomocí aplikací, které využívá většina zaměstnavatelů. Není výjimkou, že neumí na očekávané úrovni používat kancelářské nástroje, se kterými se více či méně budou celý život setkávat. Není výjimkou, že neumí pracovat s daty a správně vyhodnocovat informace, není výjimkou, že netuší, jak efektivně používat nástroje pro podporu prezentace, že nemají zaužívané bezpečnostní návyky tak, aby dokázali odolat hrozbám a útokům v dnešním digitalizovaném světě nebo že neví, kam vlastně uložili svoje dokumenty. O zálohování těchto dokumentů ani nemluvě.

České školy, které dlouhodobě využívají celosvětově rozšířený vzdělávací a certifikační koncept digitální gramotnosti a digitálních dovedností ECDL/ICDL, jsou na tom v oblasti uživatelských digitálních dovedností svých absolventů prokazatelně lépe než většina ostatních škol, přesto, a možná právě proto, jsou výsledky praktických zkoušek prováděných v reálném programovém prostředí pozoruhodné:

  • 60 % absolventů českých středních škol neumí efektivně pracovat s textovými dokumenty,
  • 45 % netuší, jak pracovat s daty v jednoduchých databázích a jak z nich dostat potřebné informace,
  • 42 % mladých lidí nemá ponětí, k čemu by se mohla hodit technologie hromadné korespondence,
  • 39 % neumí nastavit požadovanou oblast tisku při tisku tabulek,
  • 39 % absolventů škol nechápe, jak se pracuje s barvami při zpracování grafiky nebo fotografií,
  • 37 % v podstatě nedokáže smysluplně používat tabulkové procesory (což je aktuálně pravděpodobně nejžádanější digitální kompetence na světě),
  • 31 % nedokáže nastavit nebo bezpečně používat webový prohlížeč,
  • 28 % mladých lidí neví, jak správně naložit s nakaženými nebo podezřelými soubory,
  • 25 % absolventů škol podceňuje bezpečnostní pravidla pro připojování do počítačových sítí,
  • 21 % mladých lidí neumí produktivně pracovat s elektronickou poštou, zejména v prostředí plnohodnotných poštovních klientů,
  • 16 % mladých uživatelů digitálních technologií buď špatně nebo vůbec nezálohuje své dokumenty a svá data,
  • 15 % mladých lidí podceňuje svoji osobní bezpečnost a
  • 7 % nedodržuje elementární bezpečnostní pravidla pro tvorbu a používání hesel.

(zdroj: národní informační systém WASET pro ECDL testování, data za rok 2023, 5347 osob ve věku do 19 let)

„Pokud chceme skutečně seriózně odpovědět na úvodní otázku, pak se nemůžeme opírat o výsledky nejrůznějších teoretických internetových testů nebo dotazníkových šetření a nástrojů založených na sebehodnocení testované osoby. Výše uvedená čísla jsou výsledkem praktických zkoušek digitálních dovedností prováděných v reálném programovém prostředí za dozoru kompetentní osoby a pod procesní kontrolou národní autority.“ zdůrazňuje Jiří Chábera, ředitel pracovní skupiny ECDL Czech Republic.

Podle klasifikace digitálních kompetencí a principů mezinárodního konceptu ECDL/ICDL a všech dostupných dat z provedených certifikačních zkoušek žáků a studentů českých škol můžeme kvalifikovaně tvrdit, že:

  • 2,3 % absolventů středních škol má excelentní úroveň uživatelských digitálních dovedností (a toto procento pomalu roste),
  • 25,3 % absolventů dosahuje na tzv. „Digitální kvalifikaci“, což je úroveň uživatelských dovedností potřebná pro vstup na trh práce (a toto procento překvapivě pomalu klesá),
  • 23,7 % absolventů škol dosahuje pouze na úroveň tzv. „Digitální gramotnosti“, což znamená, že má digitální dovednosti, které vystačí pro běžný život, nikoli však pro trh práce,
  •  42,5 % absolventů českých škol má uživatelské digitální dovednosti pouze na úrovni tzv. „Digitálního povědomí“, což koresponduje s tím, co většina mladých lidí každý den dělá (komunikace, zábava, sociální sítě),
  • 6,2 % jsou absolventi škol, které je možné označit (ve vší slušnosti) za „Digitálně negramotné“, což ale neznamená, že nemají žádné uživatelské digitální dovednosti.

(zdroj: národní informační systém WASET pro ECDL testování, data za období 2019 až 2023, osoby ve věku do 19 let)

„Všeobecně rozšířená představa, že dnešní mladá generace je digitálně gramotná, protože se denně rutinně pohybuje na internetu, je mýtus. Tento fenomén má celosvětový rozměr, a dokonce i své jméno. Říká se mu Digital Native Fallacy,“ dodává profesorka Olga Štěpánková, předsedkyně České společnosti pro kybernetiku a informatiku.

O mezinárodním konceptu ECDL/ICDL:

ECDL/ICDL – European, resp. International Certification of Digital Literacy and Digital Skills je celosvětově rozšířený vzdělávací a certifikační koncept v oblasti digitálních kompetencí, který vznikl za podpory Evropské komise v polovině 90. let minulého století.

Koncept ECDL/ICDL definuje mezinárodní standardy (minimální vzdělávací obsah) v podobě tzv. ECDL sylabů. Tyto sylaby pokrývající celou škálu oblastí, ve kterých jsou digitální technologie využívány a jsou průběžně na mezinárodní úrovni aktualizovány. Koncept ECDL/ICDL zároveň určuje metodu, jakou jsou digitální kompetence objektivně a nezávisle ověřovány. Tato metoda je založena na praktických zkouškách prováděných s využitím běžné výpočetní techniky v reálném programovém prostředí.

Zkoušky dle konceptu ECDL/ICDL jsou mezinárodně uznávané, celosvětově procesně standardizované, objektivní a nezávislé na konkrétní výpočetní technice a programovém vybavení. V celém světě se využívá jednotné a pravidelně aktualizované databáze testových úloh. Úspěšní absolventi zkoušek mohou získat některý z ECDL/ICDL certifikátů, které mají neomezenou mezinárodní platnost.

Za obsah sylabů a testových úloh odpovídá výhradní vlastník konceptu – ICDL Foundation Irsko, nezisková organizace založená v roce 1997 sdružením Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) za podpory Evropské komise. ICDL Foundation poskytuje licenci k provozování tohoto mezinárodního konceptu národním profesním společnostem se vztahem k informatice sdruženým v CEPIS – garantům kvality ECDL/ICDL zkoušek v národním prostředí.


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře