CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 +100,00%

27. 11. 2023

0 komentářů

Investujte dětem hned. Čas hraje ve váš prospěch

 

Chtěli byste svým dětem naspořit nějaké peníze? Na bydlení, první auto, zahraniční studium nebo do začátku podnikání? Neváhejte dlouho a investujte – čas hraje jen a jen ve váš prospěch.

Loading



 

Finanční podpora od rodičů hraje v prvních letech dospělosti stěžejní roli. Při dnešních cenách nemovitostí si například mladí často ani po více letech v práci nezvládnou naspořit dostatek peněz, aby jim banka poskytla na byt či dům hypotéku. V dalších letech to bohužel nebude lepší.

„Aby vám banka hypotéku poskytla, většinou požaduje okolo dvaceti procent z celkové ceny nemovitosti. Pokud bychom vzali modelový příklad starší garsonky ve větším městě mimo Prahu, bude se dnes prodávat za ceny okolo 2 500 000 korun. Pro hypotéku jen na tento startovací byt je tedy třeba mít připraveného půl milionu,“komentuje situaci Martin Milek, specialista na investice a spoření společnosti FinGO.

Jak a do čeho investovat?

Výhodou dlouhodobého investování je možnost zvolit si jeho rizikovější formy. Například u akcií je větší riziko v krátkém investičním horizontu, v případě dvacetiletého horizontu jsou však i akcie v podstatě bezpečnou investicí.

REKLAMA

„Nejbezpečnější strategií je investovat do celého akciového trhu nebo alespoň do jeho velké části. Neznáme totiž budoucí vítěze, ani budoucí poražené. Například Nokia se před dvaceti lety zdála být jasným vítězem, přitom má dnes zlomek tehdejší hodnoty,“ vysvětluje Martin Milek.

Jaké investiční nástroje využít? „Nejlepším nástrojem jsou buď podílové fondy, které jsou spravovány profesionály, nebo pasivní indexové ETF fondy, tedy fondy obchodovatelné na burzách. Ty pouze kopírují vývoj na trhu. Výhodou podílových fondů je, že jsou běžně v nabídce bank působících v České republice, což celý proces výrazně zjednodušuje. Jejich nevýhodou jsou především poplatky za aktivní správu, které jsou vyšší než v případě indexových ETF fondů. Pasivně spravované ETF fondy mají i další výhodu, jejich výnosnost je ve většině případů v porovnání s podílovými fondy o něco vyšší,“ pokračuje Martin Milek.

A přes koho je nejlepší investovat? „Nějakou formu investování vám pravděpodobně nabízí i vaše banka. Jedná se většinou o jednoduchý a rychlý způsob investování, navíc vždy víte, na koho se můžete v případě jakýchkoliv problémů obrátit. Nevýhodou však je, že konkrétní banky nabízejí jen omezené množství produktů a jejich poplatky většinou nepatří mezi nejnižší na trhu,“ radí Martin Milek a pokračuje: „Výše poplatků je přitom velmi důležitým parametrem, který byste si měli všimnout jak už ne na prvním, tak určitě na druhém nebo třetím místě. Může se vám zdát, že je v zásadě jedno, jestli budete platit poplatek za zprávu 0,3 nebo 1,4 procenta, ale jedno to opravdu není. Na dlouhodobém horizontu můžete na poplatcích ušetřit tisíce korun.“

Licence ČNB na prvním místě

„Nejlevnější variantou jsou různé brokerské společnosti, které nabízejí opravdu velmi nízké poplatky. Všechno si však musíte zajistit sami. Měli byste se proto v této oblasti dobře orientovat, protože za každou chybu, kterou uděláte, můžete doplatit nižším výnosem nebo i ztrátou peněz,“ varuje Martin Milek.

„Střední cestou jsou pak společnosti, které nabízejí klientům možnost vybrat si z různých investičních produktů a investovat jejich prostřednictvím jednoduchým způsobem a za relativně nízké poplatky. Chcete-li investovat do podílových nebo ETF fondů, tak je klíčové vyhnout se společnostem, které nejsou regulovány a nemají licenci ČNB. Vyberte si společnost, kterou dozoruje Národní banka a zvolte si takové fondy, které se nezaměřují jen na jednu oblast, ale pokrývají co největší část akciového trhu,“ uvádí Martin Milek.

REKLAMA

Kolik peněz dětem naspořit?

Milion korun jako základ pro hypotéku dnes už stačí i na zajímavější bydlení, než je 1+kk v menším městě. Jakým způsobem tedy začít investovat, aby se za nějaké ty roky milion nashromáždil?

Pokud například máte peníze, které chcete chránit před inflací, investování může zachovat i zvýšit jejich cenu. Při jednorázovém vkladu 300 000 Kč a průměrném ročním zhodnocení 8 % můžete mít za 15 let téměř milion korun.

Pokud tolik peněz nechcete nebo nemůžete jako počáteční investici dát, ideální možností je investovat pravidelně po měsících. Nezdá se to, ale při předpokládaném ročním zhodnocení 8 % se i z tisícovky měsíčně za 25 let takřka milion vyklube.

Ať už je vaším cílem své dítě podpořit v dosažení vlastního bydlení nebo v čemkoliv jiném, důležité je začít spořit co nejdříve – je to právě čas, který dokáže s penězi udělat zázraky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *