Hvězdní herci, napínavá zápletka a atraktivní špionské zasazení, to je dost důvodů, proč si pustit na SkyShowtime nový seriál Special Ops: Lioness. Ale třeba by stačilo jen jméno autora: Taylor Sheridan totiž špatné kousky takřka nedělá.

Jak se dostat pod kůži teroristům? Přes jejich ženy. S touto premisou pracuje seriál, který sleduje jednotku CIA zvanou Lioness, v níž fungují špičkově vycvičené agentky. Jejich úkolem je spřátelit se s manželkami, milenkami, dcerami, zkrátka ženami z okolí teroristů a pomoci je tak dopadnout.

Podobné jednotky existují i ve skutečnosti. Vznikly při konfliktech v Iráku a Afghánistánu, kde se americká vojska potřebovala spřátelit s místními. Pro muže ale bylo těžší navázat kontakt s tamními ženami vzhledem k velkým kulturním odlišnostem.

Nápad se osvědčil a podobné jednotky se posléze začaly využívat v misích po celém světě. A tak se jím inspiroval i scenárista Taylor Sheridan, jeden z nejplodnějších seriálových autorů současnosti, ale zároveň třeba i režisér vynikajícího westernu Wind River.

Jeho drtivý televizní nástup začal před pěti lety, kdy měl premiéru Yellowstone, příběh o rodu Duttonů s Kevinem Costnerem, který se dočkal zatím necelých pěti řad. Pak přišly jeho prequely 1883 a 1923 a další povedená díla Starosta Kingstownu a Král Tulsy, v nichž se blýskli Jeremy Renner či Sylvester Stallone.

Všechny seriály spojuje to, že jde o drsné podívané plné silných charakterů, dosud převážně mužů. U Special Ops: Lioness přebírají otěže ženy, byť i v tomto případě jde o nesmlouvavé drsňačky.

Jednotku Lioness vede Joe, kterou přesvědčivě ztvárnila Zoë Saldaña. Poté, co v úvodu seriálu přijde o jednu ze svých agentek, musí najít novou. Volba padne na mariňačku Cruz, která dostane za úkol spřátelit se s dcerou spojence teroristů.

Special Ops: Lioness kombinuje pomalou špionskou práci, řinčivé akční pasáže i vztahové drama. Nejblíže má patrně k povedenému seriálu Ve jménu vlasti (Homeland), který se rovněž věnoval špionům a boji s teroristy.

Společný s ním má i sympaticky nepředvídatelný scénář. Mise, na něž se tým Lioness vydává, jsou rizikové, komplikované, snadno se mohou pokazit – a leckdy se to také stane.

Joe tak kličkuje nejen mezi teroristy, ale zároveň čelí tlaku od nadřízených v CIA a k tomu se snaží udržovat jakž takž fungující rodinu, která trpí jejím neustálým odjížděním na několikadenní mise. A když už se zadaří na jedné frontě, je takřka jisté, že na dalších se něco pokazí.

Taylor Sheridan si svůj styl pečlivě vypiloval. Jeho seriály nemusí sednout každému. Nabízejí spíše přímočařejší podívanou, která neklade na diváky velké nároky. Ale umí budovat napětí a seriálový prostor mu dává příležitost lépe prokreslit hlavní postavy.

V případě Special Ops: Lioness se navíc obklopil špičkovým týmem. Čtyři epizody režíroval John Hillcoat, který má na svědomí třeba vynikající adaptaci Pulitzerem oceněného románu Cesta.

A kromě Saldañy v hlavní roli ulovil Sheridan i dvě velká esa pro vedlejší postavy. Kaitlyn, nadřízenou Joe, hraje Nicole Kidman, v seriálu se objeví i Morgan Freeman.

Osmidílný počin vznikl pro Paramount+, v Česku ho uvedla stanice SkyShowtime a zbývá jí odvysílat poslední dvě epizody.

Special Ops: Lioness kdekdo vyčítá, že od atraktivní špionské zápletky utíká k rodinným trablům hlavní hrdinky, které s ústředním příběhem přímo nesouvisí. Pomáhají ale poznat hlavní postavu i jinak než jako suverénku z pracovního prostředí a činí ji tak o něco uvěřitelnější.

I přes odbočky navíc vyprávění utíká poměrně svižně. Díly jsou kratší než třeba u Yellowstonu, umně střídají klidnější a napínavější pasáže a díky přehlídce zkušených jmen je radost se na ně koukat.

A SkyShowtime dává další důvod, proč si tuhle nenápadnou, ale stále nabitější streamovací službu předplatit: seriály od Sheridana tam navíc najdete všechny…