Oblečení pro olympiádu se vrací k posledním hrám v Paříži. Pro Česko byly přelomové

Sport ČTK Sport, ČTK
27. 11. 2023 13:17
Česká kolekce pro nadcházející letní olympijské hry v Paříži 2024 se inspiruje oblečením československých olympioniků z her ve stejném městě před sto lety. Vedle tradiční červené, bílé a modré barvy je dominantou státní vlajka s nápisem CZE.
Olympijská kolekce pro hry v Paříži 2024
Olympijská kolekce pro hry v Paříži 2024 | Foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichová

Oblečení olympioniků pro hry dnes v Praze představil Český olympijský výbor (ČOV).

"Snažíme se vrátit k poslední olympiádě v Paříži, která pro nás byla přelomová. V roce 1924 vybojoval Bedřich Šupčík ve šplhu na laně naše první zlato," připomněl předseda ČOV Jiří Kejval.

"Hledali jsme propojení a našli ho ve vlajce, kterou tehdy měli sportovci na prsou také," vysvětlil.

Kolekce vznikla ve spolupráci ČOV s výrobcem Alpine Pro, přičemž obsahuje řadu produktů jako trička, mikiny, kalhoty, kraťasy či modré kloboučky.

Nechybí ani batohy, ledvinka, poprvé od olympiády v Riu de Janeiro 2016 je součástí ručník.

Vedle tradiční trikolory jsou k dispozici i další možnosti včetně černozlaté kombinace. Prodej začal dnes.

"Na tvorbě jsme spolupracovali se sportovci Kateřinou Neumannovou, Kristiinou Mäki, Lukášem Rohanem, Martinem Doktorem a Patrikem Jahodou," uvedla návrhářka Alpine Pro Veronika Paulenová.

Prezentaci kolekce ve WPP Kampusu v Praze sledoval olympijský šampion ve vodním slalomu Jiří Prskavec, stříbrný medailista Lukáš Rohan, mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková nebo medailista z Evropských her ve sportovní střelbě Jiří Přívratský.

Nechyběli ani úspěšní handicapovaní sportovci, atletka Tereza Jakschová a veslař Tomáš Nevěčný. Paralympici se do přípravy kolekce zapojili vůbec poprvé, i když společné oblečení v minulosti nosili.

"Za mě je to krásné. Ještě když se to spojí se slovy, která zde pan Kejval řekl, a vsadí se to do historie, tak je to paráda," podotkla Horáčková.

Na spojení s tradicí byl hrdý i Prskavec. "Myslím, že je to super nápad. Jsem strašně rád, že tak činíme i třeba k Bedřichu Šupčíkovi, který byl náš první olympijský vítěz. Skoro mě mrzí, že nemáme motiv šplhu na laně, sedělo by to tam. Jsem ale strašně rád, že budeme mít podobné motivy, jako byly ty v roce 1924," doplnil olympijský vítěz z Tokia.

Součástí české mise je také heslo Jeden za všechny, všichni za Paříž. Odkazuje na proslulé motto z románu Alexandera Dumase Tři mušketýři.

Slogan je navíc variabilní k případným dalším vzkazům, kdy se slovo "Paříž" může měnit za jména sportovců.

"Čekáme povedenou olympiádu a konečně také bez omezení po letech ovlivněných covidem. Těšíme se. Chceme tam být všichni dohromady. Je to za posledních několik olympiád nejblíž, co to půjde, a věříme, že toho využijí i fanoušci," dodal Kejval.

V přípravě je také již i nástupová kolekce pro zahajovací ceremoniál. Tu připravuje návrhář Jan Černý, odhalení se plánuje na příští rok krátce před startem olympijských her.

 

Právě se děje

Další zprávy