Zlín: Evropská jazyková cena Label putovala k nám

27.11.2023 13:33 | Tisková zpráva

Evropská komise ocenila inovativní vzdělávací projekty. Mezi jedenácti školami, které převzaly letos ceny za své inovativní počiny v oblasti vzdělávání, bylo i Gymnázium Zlín-Lesní čtvrť. Za projekt Létající lektor francouzského jazyka získalo Evropskou jazykovou cenou Label 2023. Unikátní projekt se za podpory města Zlína, Zlínského kraje a spolku Regioprotokol podařilo gymnáziu úspěšně uvést do praxe již v několika školách v regionu.

Zlín: Evropská jazyková cena Label putovala k nám
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Nápad Gymnázia Zlín-Lesní čtvrť, zapojit rodilou mluvčí do výuky francouzštiny, dnes úspěšně funguje již v šesti školách. Přítomnost rodilé mluvčí ve výuce se velmi osvědčila. Pro žáky je vyučování atraktivnější a efektivnější. Získávají lepší komunikační dovednosti a výslovnost. V praxi úspěšný zlínský projekt a zkušenosti teď mohou využít i další školy, které by měly o tento způsob výuky zájem. K získání prestižní ceny pedagogům z gymnázia blahopřeji,“ sdělila náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková.

Evropská jazyková cena Label je aktivitou Evropské komise pro podporu výjimečných a inovativních projektů v oblasti jazykového vzdělávání, a je udělována letos již po dvacáté druhé. Jejím cílem je podporovat kvalitní inovační projekty, motivovat a inspirovat další učitele k využívání inovativních postupů ve výuce jazyků a zvýšit motivovanost žáků ke studiu cizích jazyků. Zapojit se mohou nejrůznější vzdělávací instituce od jazykových škol, neziskových organizací přes mateřské, základní, střední školy a gymnázia, po vysoké školy.

Mám upřímnou radost ze získání prestižní Evropské jazykové ceny LABEL! Je to motivující a zavazující okamžik do další kvalitní výuky francouzštiny. Ještě větší radost pak mám ze skutečnosti, že se projekt Létající lektor francouzského jazyka podařilo ve Zlínském kraji uskutečnit, a že i letos v realizaci tohoto originálního konceptu pokračujeme," sdělila Iva Adámková, hlavní koordinátorka projektu z Gymnázia Zlín-Lesní čtvrť.

Slavnostní předávání ocenění Evropské komise zástupcům škol se uskutečnilo 16. listopadu 2023 v Kaiserštejnském paláci v Praze. Čtyři školy obdržely Evropskou cenu za inovativní výuku (European Innovative Teaching Award) udělovanou projektům Erasmus+ z oblasti školního vzdělávání a odborného vzdělávání a přípravy. Dalších sedm škol, mezi něž se zařadilo i zlínské gymnázium z Lesní čtvrti, získalo Evropskou jazykovou cenu Label, která ve svém, již 22. ročníku oceňuje aktivity z oblasti jazykového vzdělávání. Od loňského roku je cena Label udělována ve dvou kategoriích – v kategorii projektů Erasmus+ a v kategorii ostatních inovativních projektů.

Jako první zahraniční lektorka ve školách ve Zlínském kraji působila Eileen Elisabeth Lacey, která do Zlína přišla z tropického ostrova Réunion. Nyní ji vystřídala další rodilá mluvčí Hasna Boussaha, tentokrát z francouzského města Romans-sur-Isere, které je jedním z partnerských měst Zlína.

Výraznou podporu inovativnímu projektu tzv. létajícího lektora či lektorky a jeho tvůrcům poskytla v prvopočátku realizace i bývalá náměstkyně primátora města Zlína Kateřina Francová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…