Nový Zéland ruší »generační zákaz kouření«, aby mohl financovat snížení daní

Nová vláda Nového Zélandu zruší přední světový zákon země o zákazu kouření pro budoucí generace, aby pomohla zaplatit daňové škrty – tento krok bude podle představitelů veřejného zdravotnictví stát tisíce životů a bude mít katastrofální dopad na maorské komunity.

V roce 2022 země přijala průkopnickou legislativu, která zavedla postupně se zvyšující věk pro kuřáky, aby si osoby narozené po lednu 2009 nemohly nikdy legálně koupit cigarety. Zákon měl zabránit tisícům úmrtí souvisejících s kouřením a ušetřit zdravotnickému systému miliardy dolarů.

Legislativa obsahovala řadu dalších opatření, která měla kouření učinit méně dostupným a levným. Zahrnovala dramatické snížení povoleného množství nikotinu v tabákových výrobcích, povolení jejich prodeje pouze ve speciálních obchodech s tabákovými výrobky a snížení počtu obchodů, které mohou legálně prodávat cigarety, z 6000 na pouhých 600 v celé zemi.

Zákony měly být zavedeny od července 2024. Národní strana však v rámci koaliční dohody s populistickou stranou New Zealand First souhlasila se zrušením pozměňovacích návrhů, včetně »odstranění požadavků na denikotizaci, odstranění omezení maloobchodních prodejen a zákaz výroby«.

V sobotu nová ministryně financí Nicola Willisová uvedla, že tato opatření budou zrušena do března 2024, přičemž výnosy z prodeje cigaret půjdou na koaliční snížení daní. Národní strana musela najít nové způsoby financování svého daňového plánu poté, co její koaliční partner, strana New Zealand First, odmítl návrh, aby se na trh s nemovitostmi vrátili zahraniční kupci.

V předvolební daňové aktualizaci ministerstva financí se uvádí, že snížení počtu obchodů, které mohou prodávat tabákové výrobky, a rozsahu omezení by výrazně snížilo příjmy koruny, uvedl Willis pro Newshub Nation s tím, že koaliční partneři Act a New Zealand First »trvají« na zrušení těchto omezení.

Odborníci na veřejné zdraví však vyjádřili šok nad změnou politiky a uvedli, že by mohla stát až 5000 životů ročně a poškodit zejména Maory, u nichž je míra kouření vyšší. Te Morengaová zdůraznila nedávný model, který ukázal, že pokud budou předpisy plně zavedeny, ušetří zdravotní systém v příštích 20 letech 1,3 miliardy dolarů a sníží úmrtnost žen o 22 % a mužů o 9 %.

Přední maorská organizace zabývající se veřejným zdravím Hāpai te Hauora uvedla, že zvrat bude mít pro maorské komunity katastrofální následky. »Tento krok naznačuje, že se nebere ohled na hlasy komunit, které jsou nejvíce postiženy škodlivými účinky tabáku, a upřednostňují se ekonomické zájmy,« uvedl výkonný ředitel Jason Alexander.

(jb)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy