Nejúspěšnějším pětibojařem roku 2023 je Martin Vlach, který počtvrté v řadě vyhrál anketu pětibojařské akademie

Už počtvrté byl Martin Vlach vyhlášen nejúspěšnějším moderním pětibojařem roku. V uplynulé sezóně slavil dva bronzy ze Světových pohárů, zlato z mixu na Evropských hrách a dokázal přepsat světový rekord v disciplíně laser run. Vlachova nadvláda trvá již od roku 2019, když o rok později se kvůli covidové pauze anketa nevyhlašovala.

Tentokrát se výroční pětibojařská ocenění předávala v sále jednoho z hotelů kam se v pondělí 27. listopadu 2023 vešlo téměř 200 hostů v drtivé většině moderních pětibojařů nebo jejich rodinných příslušníků.




  Jak říkám...



„Cením si toho moc. Je to vždycky fajn zakončení sezóny a zároveň takový start té sezóny nové. Vždycky je fajn potkat lidi z pětibojařského prostředí, se kterými se třeba celý rok nevidím,“ poznamenal po  tradičním slavnostním vyhlášení Pětibojař roku 2023 Martin Vlach.

Už na začátku sezóny potvrdil posun v šermířské disciplíně a úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Hned v úvodním, březnovém Světovém poháru v Káhiře byl pražský rodák třetí a při seriálovém pokračování v turecké Ankaře skončil jen o dvě příčky níž. V následujícím pohárovém klání v Budapešti pak bronzový úspěch z Egypta zopakoval. Brilantním výkonem v disciplíně laser run navíc znovu přepsal tabulky, když časem 9:44.80 stanovil nový světový rekord. K překonání stávajícího rekordu byl přitom Vlachovým tempem v cílové rovince dotlačen také Korejec Changwan Seo.


  Jak říkám...



"V posledním kole jsem soupeře viděl blízko před sebou, tak jsem si řekl, že to zkusím. A vyšlo to. Myslím, že každý pětibojař má schopnost takový výkon předvést, protože tréninkem všech pěti disciplín trávíme spoustu času," komentoval Vlach tehdejší svůj výkon bezprostředně po závodě.

Pro letní sezónní vrcholy byl Martin Vlach jedním z hlavních favoritů individuálních soutěží, medailové předpoklady však nenaplnil. Chuť si spravil na Evropských hrách v Krakově, kde společně s Karolínou Křenkovou vybojoval zlato v závodě smíšených štafet.

  Jak říkám...


„Sezóna začala, myslím, moc hezky. Odzávodil jsem tři Světové poháry a nejhůře jsem byl na páté pozici. Bohužel se mi pak trochu rozpojila šermířská část a z toho pak vyplynula horší umístění. Takže jsem pak byl moc rád za příležitost startovat v mixové štafetě s Kájou Křenkovou, protože já zase tak často štafety nechodím, zvlášť ty mixové. To pro mě bylo fajn zpestření a krásné zlato z mistrovství Evropy,“ shrnul Martin Vlach  s poznámkou, že právě na šermířskou část se v přípravě na příští sezónu zaměří nejvíc.

„Šerm je pro mě dlouhodobá limitace. Je to disciplína, kde ztrácím nejvíc bodů. Je to těžké, protože ostatní závodníci ví, že jakmile našermuju, je pak těžké mě už dohnat. Takže i když se naučím něco nového, oni na to rychle reagují, což se stalo i letos. Musíme tedy přijít zase s něčím novým,“ plánuje Vlach, který ví, že rok 2024 bude pro moderní pětiboj zlomový, neboť olympiáda v Paříži může být posledními hrami, na nichž se v rámci pětiboje představí jízda na koni.

„Vrcholem příští sezóny jsou jednoznačně olympijské hry, na které bohužel ještě nejsem kvalifikovaný. Doufal jsem, že se mi to povede na Evropských hrách, jako se mi to povedlo před tou minulou olympiádou. Dopadlo to ale, jak to dopadlo, takže musím hned zkraje sezóny závodit, abych byl vysoko v olympijském žebříčku a kvalifikoval se nepřímo. A pokud se to povede, pak bude samozřejmě ten jediný a hlavní cíl olympiáda,“ má jasno Martin Vlach, který by rád v nadcházející sezóně uspěl.





Líbí  se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.



(Petr Skála s využitím tiskové zprávy pro SportovníListy.cz , foto: Petr Skála)