Chtěli jsme sdílet vlastní zkušenost s Alzheimerovou chorobou, říká režisér filmu Tancuj Matyldo

27. listopad 2023

Snímek na pomezí komedie a dramatu s názvem Tancuj Matyldo v hlavních rolích s Karlem Rodenem a Reginou Rázlovou představili tvůrci už v září u příležitosti Světového dne Alzheimerovy choroby. Příběh filmu ukazuje, co všechno může rodina při péči o nemocného blízkého člověka ztratit, ale také získat.

Film je inspirovaný skutečnými událostmi. Dá se říct, že je to příběh rodiny režiséra Petra Slavíka? „Příběh je inspirovaný osobním zážitkem naší rodiny, kdy maminka mojí ženy touto chorobou trpěla. A po smrti jejího muže jsme se o ni, hlavně manželka s našimi dvěma syny, starali. Až do úplného konce.  V tom smyslu je to inspirované naším osobním intenzivním zážitkem, ale nedá se říct, že by ten film byl autobiografický. Příběh je vymyšlený, postavy jsou vymyšlené…,“ říká Petr Slavík.

Nestačí jen chtít se o nemocného postarat, musíte k tomu mít i vhodné podmínky.
Petr Slavík

Herec Antonio Šoposki má za sebou už několik seriálových rolí, ale v tomto případě se jedná o jeho filmový debut. „Hraju takového floutka. Takový katalyzátor mezi zatěžkaným tématem nemoci a zároveň, aby to Karel (jak postava, tak herec) neměl jednoduché, tak na něj tlačily podněty z obou stran. Jak ze strany matky Matyldy, tak i ze strany syna,“ říká o své roli. 

Jak ale říká režisér Slavík, film Tancuj Matyldo jen a přímo o Alzheimerově chrobě: „Ta nemoc tam funguje jako určitý katalyzátor vztahů v rodině. A přestože ta nemoc je specifická, má zvláštní projevy a důsledky a tak dále, tak tam mohla být i jiná nemoc nebo jiná situace. Šlo o to, že do té rodiny přišla nějaká krizová situace, na kterou musí nějkým způsobem reagovat,“ dodává Petr Slavík.

Poslechněte si celý rozhovor s režisérem Petrem Slavíkem a hercem Antoniem Šoposki, ve kterém se dozvíte mimo jiné jak se vybírala hlavní herečka Regina Rázlová, jak k tématu přistupoval mladý herec nebo jaké další plány má režisér Slavík.

autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.