Ski areály v Pardubickém kraji se připravují na sezónu. Někde spustí provoz o víkendu

28. listopad 2023 09:40

Díky příznivým podmínkám v těchto dnech zasněžuje sjezdovky většina areálů v Pardubickém kraji. Někde chtějí tradičně spustit provoz první víkend před Vánonci, ale třeba na Dolní Moravě ho plánují zahájit už teď v sobotu.

Na Dolní Moravě už zasněžují celý areál, primárně jeho horní část. V provozu jsou ale všechna sněžná děla. Podle posledních informací od ředitele resortu Martina Palána je teď na sjezdovkách okolo 50 % množství sněhu z loňského roku.

Pokud budou podmínky i nadále příznivé, měli by na Dolní Moravě tedy zahájit provoz už tento víkend a to konkrétně na sjezdovce Slamník, na 1. a 2. části sjezdovky Vyhlídková, která je nově nejdelší sjezdovkou v České republice. Od soboty by v provozu měla být navazující sjezdovka Kamila a lanovka Sněžník. V průběhu dalšího týdne pak budou přípravy pokračovat a celý areál by mohl začít fungovat příští pátek.

Menší areály chtějí stihnout Vánoce

Resort Buková hora už také tři dny zasněžuje a k tomu padá i přírodní sníh. Podle mluvčího areálu Vítězslava Stránského by koncem tohoto mělo být jasno, kdy se začne lyžovat. Provozovatelé by chtěli zahájit příští pátek 8. prosince a od 15. prosince už jsou v plánu první lyžařské kurzy. Buková hora má celkem 4 sjezdovky – dvě na straně směrem do Čenkovic a dvě směrem na Červenou vodu – a právě ty jsou pro ski areál prioritou, tam se začne lyžovat nejdřív.

Zasněžovat už začali i provozovatelé ski areálu v Českých Petrovicích, tam chtějí tradičně zahájit provoz první víkend před Vánocemi. A tuto strategii mají obvykle každý rok i v Hlinsku, kde už jsou děla na svahu. Jak řekl Českému rozhlasu Pardubice provozovatel Petr Vokáč, čekají na souvislý mráz a do vánočních prázdnin chtějí vše stihnout, protože tohle období pro ně znamená třetinu tržeb. Lyžařské kurzy tam začnou po Novém roce.

Spustit audio

Související