MS cyklokrosařů v Táboře se blíží. Zemanová medailová ambice, Štybar zase tahákem fanoušků

Přesně za 67 dnů odstartuje MS 2024 v cyklokrosu v Táboře, v Praze se sešli medailisté z minulých šampionátů v čele se Štybarem, jenž potvrdil svou účast... 

Autor: Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda
MS cyklokrosařů v Táboře se blíží. Zemanová medailová ambice, Štybar zase tahákem fanoušků

 

Dnes se v pražském Ski&Bike Centru Radotín sešli závodníci, novináři, partneři a organizátoři mistrovství světa v cyklokrosu, který už potřetí v historii bude hostit jihočeský Tábor. Na tiskovou konferenci dojeli účastníci stylově - vlakem - speciálně vypraveným pro účely tiskové konference. "Chceme být moderní," řekl Petr Balogh - šéf organizačního výboru táborského šampionátu. "České dráhy se staly oficiálním dopravcem světového šampionátu. Věřím, že nám pomohou řešit dopravní situaci tím, že rychlíky budou v době konání šampionátu zastavovat na zastávce Čápův Dvůr v blízkosti místa konání,“ doplnil Balogh, jenž měl obrovskou radost z účasti všech medailistů z minulých mistrovství světa konaných v Táboře. 

Novináři se kromě Zdeňka Štybara, který byl největším tahákem, setkat také s Martinem Bínou, Petrem Dlaskem, Tomášem Trunschkou, Radomírem Šimůnkem, Tomášem Paprstkou, Davidem Káškem a Janem Kuntou.  


Medailisté z táborských šampionátů, zleva: Jan Kunta, Tomáš Paprstka, Martin Bína, Radomír Šimůnek. Mezi hosty ale nechyběl ani Tomáš Trunschka, Petr Dlaska a pochopitelně i Zdeněk Štybar...
 

 
Sedm medailí

Češi dokázali na šampionátech v letech 2001, 2010 a 2015 posbírat celkem osm cenných kovů. Nejúspěšnější byl rok 2001, kdy čeští reprezentanti dokázali získat šest medailí. "Bylo to poměrně překvapení, čekali jsme, že by Dlasky měl bojovat o medaili, ostatní byli bonusem. Do karet nám hrál sníh, na kterém to naši umí. Junioři obsadili první tři místa, a to víkend před mistrákem byl nejlepší z nich na světovém poháru devátý. Bylo to příjemné překvapení a po prvním dnu nám všichni říkali, že je to už všechno. A my pak získali ještě další tři medaile," vzpomíná reprezentační trenér Petr Klouček, který je u kormidla i nyní. "V únoru bych měl získat sedm medailí, abych překonal rok 2001," smál se Klouček, jenž reagoval na žádost šéfa českého cyklokrosu Petra Balogha. "Budeme mít i větší možnosti, tehdy jme měli obsazené jenom 4 kategorie a z toho ženy vlastně jenom symbolicky, pro ně to byl teprve druhý šampionát vůbec. Teď se v Táboře pojedou tři kategorie žen i mužů. K tomu ještě štafety," pokračoval národní kouč. 

A nejen on doufá, že na začátku února bude v Táboře opět bílo. Sníh je totiž oblíbeným povrchem českých závodníků. "Ve světě to vůbec není běžné. Stejně jako Belgičani umí v písku, tak naši umí na sněhu. Takoví Španělé nebo i někteří Francouzi můžou vidět sníh poprvé," říká Klouček, jenž by rád využil maximální kvótu šesti závodníků v každé kategorii. 


Petr Klouček - reprezentační trenér českých cyklokrosařů...

"Bylo by to hezké, ale asi to nedáme dohromady. Juniorské kategorie asi problém nebudou, ale ty starší už ano. Uvidíme, jasno bude po mistrovství republiky. Zhruba z poloviny mám nyní sestavu hotovou, a to i co se týká štafety. Myslím, že máme na to, abychom bojovali o medaili, teď jsme na Evropě skončili čtvrtí a to jsme nejeli v nejsilnější možné sestavě," tvrdí Klouček, jenž považuje za největší medailové želízko Kristýnu Zemanovou.


Kristýna Zemanová ve vlaku na cestě na tiskovou konferenci...

Ta v kategorii U23 získala bronz jak na lednovém MS, tak i na nedávném mistrovství Evropy. "Já se do Tábora moc těším, ale zatím se na něj nijak nesoustředím. Jdu do každého závodu naplno s cílem nechat tam maximum. Vlastně je pro mě každý závod stejný, Tábor bude takovým bonusem," nechala se slyšet současná domácí jednička, osmá žena průběžného pořadí světového poháru. "Jsme tam čtyři, které se pereme o medailové posty, já bych v Táboře ráda už vyměnila bronz za něco cennějšího," přiznala dvacetiletá cyklokrosařka. 
 

Na 99 % tečka Zdenka Štybara

To o osmnáct let starší Zdeněk Štybar se rozhodně mezi medailové aspiranty nepočítá, přesto pozornost na jeho osobu je obrovská. V Táboře získal dva z jeho tří elitních titulů mistra světa, a tak je pro něj jihočeská Mekka cyklokrosu místem mnoha vzpomínek. 

Tomáš Paprstka a Zdeněk Štybar, společně je pojí zisk titulů mistra světa v cyklokrosu v Táboře 2010...

„Tábor je pro mě speciálním místem. Získal jsem zde svůj první titul mistra světa a tento závod nastartoval moji kariéru. V únoru 2024 ji zde také na 99 % ukončím. Mám na závod z roku 2010 několik vzpomínek, i když videa, která se zde dnes promítala, jsem viděl naposledy podle mě v březnu 2010,“ líčil Zdeněk Štybar, který zmínil slovní spojení „na 99 %“ několikrát, neboť si stále nechává dveře otevřené. Zatím má v plánu kariéru ukončit, ale jedná s několika týmy včetně českého celku ATT Investement a v hlavě má i vlastní projekt. Navíc jedná i o možnosti práce sportovního ředitele v silničních World Tour týmech.

Zpět ale ke světovému šampionátu v Táboře: „Nevzpomínám tolik na ten závod, jako na samotnou přípravu. Když si vzpomenu, jak jsem se na to připravoval s trenéry, týmem i psychologem, tak je to neskutečný. Připravoval jsem si několik variant, a to bylo dobře, protože hned v úvodu závodu jsem píchnul. Pak to ze mě ale spadlo a řekl jsem, že teď musím. A vyšlo to…"


Zdeněk Štybar včera přiletěl z Mallorky, pár dnů nyní stráví v Česku, pak vyrazí do Belgie a znovu na Mallorku. Na konci prosince naskočí do cyklokrosových závodů...

A jak Zdeněk vidí své ambice v Táboře 2024? „Ambice si zatím nedávám, chybí mi teď vytrvalost i intenzita, ale připravuju se. Chtěl jsem do krosu naskočit již 17. prosince, ale po všech těch zdravotních patáliích a problémech jsem závody odsunul o nějakých deset dní. Těch deset dní věnuju tréninku, pojedu na Mallorku a pak naskočím do závodů, počítám i s mistrovstvím republiky v Táboře. Moje tréninky jsou teď dost náročné, tím, že mám velké manko, trénuju teď vytrvalost i intenzitu najednou, tělo už nereaguje, jako když jsem byl mladší, ale přípravu nepodcením,“ sdělil novinářům Štyby. 


Zdeněk se svým závodním strojem, na němž získal v roce 2010 svůj první titul mistra světa...
  

Tábor je díky své pravidelné účasti v kalendáři světových pohárů na šampionát velmi dobře připraven už nyní. Za necelý měsíc, přesně 15. prosince se začne pracovat na značení a finálních úpravách okruhu. Tři týdny před světovým šampionátem se na něm pojede i domácí mistrovství republiky.

Závodní program mistrovství světa odstartují v pátek 1. února 2024 ve 12:30 hod. štafety, v sobotu přijdou na řadu juniorky, muži U23 a ženy Elite. V neděli pak junioři, ženy U23 a muži Elite. Kompletní program najdete zde.

Předprodej vstupenek již běží, ceny začínají na 100 Kč a končí až na 11 000 Kč za VIP vstup se všemi myslitelnými výhodami. Informace a prodej vstupenek na mistrovství světa v cyklokrosu 2024 najdete zde.  

 
Více informací na oficiálním webu www.mstabor2024.cz    

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewBikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
    Bikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
  2. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744