Audiokniha GENIUS LOCI: kriminalita maloměsta duchů na konci pandemie

107

Postpandemická Kutná Hora; policie řeší kromě vandalismu spáchaného na vzácných památkách také několik záhadných zmizení. Audioknižní debut scenáristy Jana Dvořáčka Genius Loci, který v Kutné Hoře vyrůstal.

Portál Audiotéka přináší pro členy svého klubu v sekci SUPERPRODUKCE novou autorskou detektivku, tentokrát od scenáristy Jana Dvořáčka. Přesouváme se do vyprázdněné Kutné Hory, které se tři roky vyhýbají turisté a kde se postupně začíná zvedat kriminalita. Zdeněk Kislinger (Martin Finger) je příslušníkem kriminální policie a zabývá se záhadným zmizením několika lidí, mezi kterými není žádná vnější spojitost. V téže době se k policii připojuje partner jeho dcery, Vašek Vlček (Vojtěch Vondráček), jemuž je přidělen případ sprejera poškozujícího vzácné architektonické památky města.

Řada postav řeší svá osobní mezilidská dramata, do nichž máme šanci taky nahlédnout. Pro některé posluchače může být náročné jejich množství v rámci několika propletených linií, jelikož některé z nich nechává autor dlouho čekat, než se projeví v plné síle. Seriál však pracuje s jednotlivými zvukovými prvky velmi přirozeně a nenásilně. Oproti některým dalším seriálům v superprodukci má také mnohem přirozenější střih dialogů, jenž je posluchačsky přívětivější. V dalších rolích uslyšíte Petra Čtvrtníčka, Anežku Šťastnou, Pavlínu Balner, Josefa Trojana, Jakuba Žáčka, Dušana Sitka, Pavlínu Štorkovou, Martina Myšičku a další.

Audioknihu Genius Loci si teď můžete poslechnout jako seriál v Audiotéka klubu, nebo si můžete počkat do 18. prosince na zveřejnění celé série. Projekt vznikl během spolupráce s katedrou scenáristiky a dramaturgie pražské FAMU, jejíž studenti si v rámci výuky zkouší vyvíjet vlastní látky pro zvukovou produkci. Stojí za zmínku, že spojení Audiotéky a FAMU z podstaty nevylučuje další adaptační možnosti, nemusíme se tedy se seriálem setkat naposledy. Bylo by příjemné zachytit genia loci přímo na místě činu i prostřednictvím televize.

Co se týče cyklu SUPERPRODUKCE, jeho prostřednictvím jsme se jako milovníci audioknih mohli setkat s podobnými projekty, jako je například mysteriózní ANIMA Kingy Krzeminské, seriál JÁ, VRAH představující inscenované rozhovory vyšetrovatele se známými českými vrahy nebo adaptace světové literární klasiky MISTR A MARKÉTKA, která se stala audioknihou roku 2021.

AUDIOKNIHA: GENIUS LOCI

Délka: 24 minut
Autor: Jan Dvořáček
Interpret: Martin Finger, Vojtěch Vondráček, Jiří Roskot
Kategorie: Superprodukce
Vydavatel: Audiotéka
Typ: Dramatizace