Hvězdárna v Úpici soustředila pozorování do opraveného slunečního domku

  8:00
Návštěva hvězdárny v Úpici na Trutnovsku je atraktivnější. Díky úpravám za téměř pět milionů korun lze naživo spatřit skutečný vědecký výzkum. Většina astronomických pozorování je soustředěna v kompletně rekonstruovaném slunečním domku, kde jsou výstupy ze slunečních i nočních pozorování.

Monitory v opraveném slunečním domku v Úpici ukazují stav oblohy, erupční aktivitu Slunce i seismickou činnost. (6. listopadu 2023) | foto: Tomáš Plecháč, MF DNES

Ve zchátralém slunečním domku byl před rekonstrukcí, která začala loni, jeden monitor a zastaralá technika. Dnes je hlavní místnost plná moderní technologie, ta zahrnuje i více než deset obrazovek.

„Místnost je určená pro prezentaci vlastních pozorování. Je možné tady vidět vše, co na hvězdárně sledujeme. Některé přístroje sem vůbec nebyly zavedeny, pozorování jsme museli přepínat na jednom monitoru,“ vysvětlil ředitel úpické hvězdárny Marcel Bělík.

Soustava monitorů zobrazuje aktuální stav oblohy, erupční aktivitu Slunce, seismickou činnost, přechod exoplanet přes vzdálené hvězdy nebo záznamy meteorů.

Záběry z kamer také ukazují pohled do kopulí úpické hvězdárny. Na střeše slunečního domku je astronomická kopule, do které pracovníci přestěhují dalekohledy pro pozorování Slunce.

Zaměstnanci observatoře mohou z pozorovacího centra ovládat přístroje a dalekohledy i prezentovat výsledky pozorování buď online, nebo v případě nepříznivého počasí ze záznamu na archivních snímcích a videích.

„Dalekohledy se dají řídit přes internet odkudkoli. Nejdál je kolega ovládal z benzinové stanice na Slovensku,“ poznamenal ředitel hvězdárny.

Soustředění výstupů do jednoho místa zatraktivní návštěvu observatoře také hendikepovaným, kteří se do kopule nemohou dostat. Pro návštěvníky se zrakovým postižením je připravena expozice haptických modelů astronomických objektů.

Odborné pracoviště i popularizace

Vybudováním nového pracoviště vyvrcholily dlouholeté snahy hvězdárny, která se od svého vzniku v roce 1959 snaží propojit odborná astronomická pozorování s náhledem laické veřejnosti.

„Otevřením odborného pozorovacího centra jsme přiblížili astronomii a její poznatky především návštěvníkům. Jednou z novinek je sledování vesmíru i v nočních hodinách,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši), která má na starosti kulturu a cestovní ruch.

Stavební práce začaly loni na podzim. Dělníci zbourali přístavbu slunečního domku a rekonstruovali zděnou část objektu. Instalovali nové rozvody, podlahy a omítky. Opravili rovněž střechu, na kterou umístili astronomickou kopuli. Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem hvězdárny, na pětimilionovou investici získal dotaci 1,5 milionu korun z Národního programu podpory cestovního ruchu.

Úpická hvězdárna patří mezi nejmenší v České republice. Zaměřuje se na popularizaci astronomie a vzdělávací činnost. Vede šest astronomických kroužků, pořádá odborné semináře i zážitkové programy pro veřejnost.

Před více než 60 lety observatoř založil Vladimír Mlejnek, jenž v Úpici vedl astronomický kroužek už v roce 1952. První sledování vesmíru se provádělo z dřevěné pozorovatelny. Když ji v roce 1954 rozmetala vichřice, začala stavba dnešní zděné hvězdárny.

13. srpna 2023