Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN vyzvalo Izrael, aby přestal okupovat syrské Golanské výšiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valné shromáždění OSN v rezoluci, kterou iniciovala Sýrie, vyzvalo v úterý Izrael, aby se stáhl z okupovaných syrských Golanských výšin až k linii ze 4. června 1967, tedy do období před šestidenní válkou. Během té Izrael drtivě porazil arabskou koalici a získal kontrolu mimo jiné i nad Západním břehem Jordánu, který dodnes okupuje. Pro přijetí rezoluce hlasovalo 91 zemí, proti bylo osm. Dalších 62 se zdrželo, a to včetně České republiky a všech států Evropské unie.

Foto: Valné shromáždění OSN

Rezoluce Valného shromáždění OSN

Článek

„(Valné shromáždění) znovu požádalo, aby se Izrael stáhl z celých okupovaných syrských Golanských výšin až k linii ze 4. června 1967,“ stojí ve zprávě Valného shromáždění. „Dále vyzvalo všechny zúčastněné strany, aby obnovily mírový proces a zajistily jeho úspěch prováděním příslušných rezolucí Rady bezpečnosti,“ píše se dále v textu.

V dalších jeho bodech Shromáždění uvedlo, že Izrael dosud nedodržel rezoluci Rady bezpečnosti č. 497 (1981) a že jeho rozhodnutí z roku 1981 zavést na okupovaných syrských Golanských výšinách své zákony, jurisdikci a správu bylo neplatné a po celou dobu nemá žádnou platnost.

V projevu před hlasováním syrský diplomat uvedl, že Valné shromáždění již více než pět desetiletí vyzývá Izrael, „okupační mocnost“, aby ukončil okupaci syrských Golanských výšin. Znovu také zopakoval legitimní právo Sýrie na znovuzískání tohoto okupovaného území a prohlásil, že „jde o zavedené právo, které nepodléhá kompromisům“.

Česko hlasovalo proti rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě

Blízký a Střední východ
Foto: Profimedia.cz

Hrad Nimrod v Golanských výšinách. V pozadí libanonské vesnice oddělené hraniční zdí.

Egyptský zástupce při představování rezoluce uvedl, že vývoj na Blízkém východě nesmí společenství odradit, aby přehlédlo izraelskou okupaci syrských Golanských výšin. Dodal, že mezinárodní právo a rezoluce musí být dodržovány bez dvojích standardů.

Zasedání se účastnilo celkem 161 zemí. 91 z nich hlasovalo pro přijetí, osm proti. Hlasování se zdrželo 62 zemí, mezi kterými byli všichni členové Evropské unie, včetně České republiky.

Izrael společně se Spojenými státy americkými, Spojeným královstvím nebo Austrálií hlasoval proti.

K zabrání Golanských výšin Izrael přistoupil v roce 1967 zejména proto, že Sýrie z nich podnikala dělostřeleckou palbu na zranitelné izraelské obce.

Dostali jsme palivo pro základní služby v Pásmu Gazy, ohlásila OSN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám