Zimní sezona v hradeckém kraji začala, skiareál Špičák letos nezdraží skipasy

foto Ve SkiResortu Černá hora - Pec žačala lyžařská sezona, 1. prosince 2023, Janské Lázně, Trutnovsko. PC

Janské Lázně (Trutnovsko)/Špičák (Klatovsko) - V Královéhradeckém kraji dnes začala lyžařská sezona. Od rána se lyžuje v krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec v areálu Černá hora a také v menším menším Skiareálu Šerlišský Mlýn v Deštné v Orlických horách. Podmínky pro lyžování jsou ideální, řekli ČTK zástupci obou skiareálů. Na sjezdovkách je od 30 do 80 centimetrů přírodního i technického sněhu. Další střediska se přidají o víkendu. Skiareál Špičák letos nezdraží skipasy, do nové sezony investoval 95 milionů korun.

"Ve SkiResortu Černá hora - Pec jsme dnes odstartovali zimní sezónu, a to za podmínek, které ve východních Krkonoších nepamatujeme. Na sjezdovkách je 80 centimetrů sněhu. Na první lyžařský den do Janských Lázní dorazilo víc než 300 lidí. Dneškem jsme zahájili každodenní provoz," řekla dnes ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

V areálu Černá hora se dnes lyžuje na téměř třech kilometrech sjezdovek, na Andělu v celé délce 1400 metrů a na Černohorské. "Od 2. prosince přidáváme třetí sjezdovku, a to dětskou sjezdovku Sporty na vrcholu Černé hory. Od soboty se tak bude lyžovat na více než třech kilometrů sjezdovek," uvedla Plchová. Ve SkiResortu se podle ní lyžuje za speciální ceny prvního lyžování, kdy dospělý koupí jednodenní skipas za 570 korun online na skiresort.cz, dítě za 350 korun.

SkiResort nabízí za plného provozu na jeden skipas lyžování na 50 kilometrech sjezdovek v šesti areálech, a to na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, v Černém Dole, Malé a Velké Úpě a ve Svobodě nad Úpou. V sobotu se přidá středisko Malá Úpa, od pátku 8. prosince se začne lyžovat v Peci pod Sněžkou.

Největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn zahájí lyžařskou sezonu v sobotu 2. prosince, budou v provozu dvě čtyřsedačkové lanovky Medvědín a Horní Mísečky a lyžaři budou mít k dispozici téměř pět kilometrů sjezdových tratí, uvedl skiareál. Oficiální otevření lyžařské sezony bude ve Svatém Petru v sobotu 9. prosince.

Na půlkilometrové sjezdovce ve Skiareálu Šerlišský Mlýn v Orlických horách dnes dopoledne lyžovala asi stovka lidí. Teplota se pohybovala okolo minus tří stupňů Celsia. Na sjezdovce leželo 30 až 50 centimetrů sněhu. Lyžování bylo dnes zdarma.

"Lidé si lyžování pochvalují, sněhu je jako v pohádce. Na začátku sezony tolik sněhu nepamatuji, letos začínáme dříve, než je obvyklé. Mimo sjezdovku může být okolo 25 centimetrů sněhu," řekla ČTK Romana Klinská ze Skiarelu Šerlišský Mlýn.

Prvním velkým střediskem v Orlických horách v kraji, které zahájí zimní sezonu, bude Ski centrum Říčky, zahájí sezonu v sobotu. V Deštném plánují zahájení provozu na 8. prosince. Provoz o víkendu zahájí také některá podhorská střediska v kraji, 2. prosince začne lyžování ve skiareálu Máchovka v Nové Pace na Jičínsku. O víkendu budou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí, a to nejen v Orlických horách či v Krkonoších.

V Krkonoších v lavinových lokalitách platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je 50 až 70 cm sněhu, více ho je na závětrných svazích a žlabech, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Skiareál Špičák letos nezdraží skipasy, do nové sezony investoval 95 milionů

Největší horský areál v Plzeňském kraji Ski&Bike Špičák letos nezdraží skipasy. Do nové sezony investoval přes 95 milionů korun. Lyžaři poprvé v zimě využijí kompletní služby multifunkční budovy s novou restaurací. Čtyřsedačková lanovka a šest vleků se rozjede ve čtvrtek 7. prosince v 08:30, řekl dnes ČTK ředitel tohoto šumavského areálu Vladimír Kasík.

Loni, kdy areál zdražil skipasy o 19 procent, začala sezona 17. prosince výhradně na technickém sněhu. Zimní návštěvnost byla podprůměrná kolem 90.000 lidí, přitom běžná je 120.000. Nová restaurace by měla přitáhnout víc lyžařů.

"Nezdražujeme, byť jsme dokončili největší investici za 20 let a ceny energií i dalších vstupů jsou stále vysoké. Zohlednili jsme, že většina lidí musí šetřit na všem včetně volnočasových aktivit," uvedl Kasík. Středisko je podle ředitele mezi dvacítkou největších areálů v Česku jedno z nejlevnějších. Celodenní skipas pro dospělého tak zůstal na loňských 890 Kč, dětský vyjde na 640 Kč, rodinný pro dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí na 2155 Kč. Při zakoupení deset dnů předem na e-shopu mají lidé slevu pět procent.

Lyžařům se poprvé otevře multifunkční budova se samoobslužnou restaurací alpského stylu U Lanovky, která má i s terasou kapacitu 250 míst. "Finálně nás tato letos dokončená investice přišla zhruba na 90 milionů korun. Dalších pět milionů šlo do modernizace infrastruktury a servisu techniky jako roleb a lanovky," řekl Kasík. Podle šéfa restaurace Otakara Stráského tam pracuje 14 lidí včetně šéfkuchařky Aleny Řeřichové a kuchaře Václava Holého, který působil i v lyžařském centru v Kanadě. "Denně budeme vařit šest hotových jídel v průměrné ceně 200 korun. Včetně restaurace v chatě Blaženka s terasou a se ski barem obsloužíme přes 500 lidí. Nebude už se stávat, že by nebyli obslouženi všichni," uvedl.

V nové budově je také půjčovna lyží a vybavení včetně běžek, sáněk a sněžnic, zázemí s herním koutkem, místo pro doprovod dětí na lyžařskou školu, velká úschovna, kde si lidé mohou vysušit nebo vyhřát lyžařské boty, řekl šéf střediska služeb Jan Kasík. V objektu je také osm bytů, z nichž se sedm prodalo a areál z nich částečně uhradil stavbu nové budovy.

Ski&Bike Špičák bude opět jedna ze zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda a areál na něj přispívá. Už 49. sezonu zahájí vlastní lyžařská škola, jediná na jihozápadě ČR s akreditací ministerstva školství. Kromě každodenní výuky začne 13. a 15. ledna se šestidenními víkendovými kurzy pro děti i dospělé začátečníky, které už jsou ze tří čtvrtin vyprodané. Zajišťuje dopravu z celého kraje, dozor i stravování.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď