Pool Cleaning SImulator - Náhled

Pool Cleaning Simulator – uklízení nás (ne)baví

19. 12. 2023
 

Práce uklízeče neboli správce bazénu na první pohled možná nepatří mezi ta nejlákavější povolání. Když se na to ale koukneme z trochu jiného úhlu pohledu a správně položíme otázku, možná se náš pohled na daný obor lehce změní. Otázka tedy zní: Znáte ten pocit zadostiučinění, když vezmete do ruky tlakovou trysku a z hnusně špinavé kapoty auta máte najednou nablýskanou limuzínu? Odpověď v kladném duchu vás posouvá mezi hráče, kteří mají z uklízení požitek, a právě pro vás je tady Pool Cleaning Simulator. Vývojářské duo Rubens Games a FreeMind se rozhodlo přinést na herní trh další zajímavý simulátor typu PowerWash. Hru na Steamu vydali 7. září 2023 vydavatelé FreeMind a PlayWay, ke mně se zase dostala nabídka ji zrecenzovat, a tak se na to pojďme spolu vrhnout.

Hra z blešího trhu

Nerad v úvodu začínám kritikou, ale první dojem ze hry po jejím zapnutí vytváří hlavní menu, které vypadá hrozně lacině. Všichni dobře víme, že první dojem (a to nejenom u her) je důležitý, a tady si to Pool Cleaning Simulator lehce nahnul. Jelikož nepatřím mezi lidi, kteří odsoudí knihu podle obalu, s radostí jsem se vrhnul na hraní a dopřál hře šanci ukázat v co nejlepším světle. Na úvod je důležité zmínit, že Pool Cleaning Simulator se v době recenzování nacházel ve stadiu předběžného přístupu, a právě proto jsem ho bral s diagnózou možných chyb a případných nedostatků. Hned po nepřesvědčivém menu hra ukázala svojí hernou „jednosměrku“ a zaměření se na singleplayerové hraní. Chybí zde jakýkoliv příběh či otevřený svět a všechno je limitováno do mapových levelů. Pool Cleaning Simulator tak poskytuje několik map singleplayerového hraní, z nichž každá přinesla zajímavé prostředí a ukryté výzvy. Map je ovšem jenom pět, pak se lehce upraví a opakují se znovu.

Není bazén, co se blyští

Po pár hodinách hraní se mi povedlo hru projít skrz naskrz a vysbírat všechny možné achievementy. Vaší úlohou jako hlavního čističe bazénu není jenom vypustit a napustit vodu, ale vytvořit z Augiášova chlívku bazénový ráj. V překladu to pro vás znamená vyklízení veškerých odpadků kolem bazénů, vypouštění a napouštění vody, výměna filtrů, vystříkání bazénu, vydrhnutí podlah a možné splnění vedlejších úkolů. Když máte všechno hotovo, nasednete do auta a vrhnete se vstříc náročnějším a možná i zajímavějším levelům. První z nich si mě hned získal a já rychle zapomněl na ošklivý vstup do hry. Jednoduše graficky zpracovaná mapa, malý bazén na dvorku a spousta nepořádku, jehož uklízení mě naplňovalo pocitem zadostiučinění.

Tlakovou hadicí sliz krásně pouštěl z dlaždic bazénu a všechno vypadalo na první pohled fajn až do chvíle, kdy se přihlásila herní mechanika určování čistoty. Hodněkrát se totiž stalo, že jsem měl bazén vyčištěný a v nějakém slepém úhlu zůstala nečistota, kterou trvalo dlouho objevit. Hra tím pádem ztrácela hlavní smysl a místo uklízení přicházela frustrace. Hned po ní se přihlásilo do fronty větší množství bugů, které bránily dohrání do zdárného konce. Nakonec, jak jsem už zmínil, se mi to jenom přece povedlo. Každopádně míchat frustraci a zadostiučinění nedopadne nikdy dobře a Pool Cleaning Simulator v tomhle rozhodně nemá pořádek.

Z té veškeré chemie se mi zamotala hlava

Lavina negativ nabrala na síle při pokračování v dalších a náročnějších levelech hry. Některé úrovně se silně zasekávají při vstupu do bazénu, a tak byl s pohodovým hraním velký problém. Člověk si poté zkontroluje systémové požadavky a lehce se u toho pousměje. Ty jsou totižto zbytečně vysoké, a i přesto optimalizace pokulhává. Když člověk zjistí, že levelů je ve hře jenom pět, velké nadšení mu to nepřinese. Aktualizace sice „nové“ levely přidaly, ale v podstatě jde o repetitivní mapy s jinými úkoly. Třešničkou na dortu byl level Aquapark, kde je vaším úkolem vyklidit velké bazény a tobogán. Z úklidu tobogánu se mi udělalo fyzicky špatně a má hlava se cítila jak v jednom kolotoči. Chci tím jenom zvýraznit to, že hodinové drhnutí červené tuby tobogánu není vůbec zajímavé, ale spíš nudné, repetitivní a únavné. Navíc se vám u toho může začít taky motat hlava, co v mém případě znamenalo velkou nevůli hru znovu spouštět.

Čištění herního nepořádku

Kdybych měl v konečném důsledku hru zhodnotit, tak řeknu, že její koupí se stanete pokusným králíkem vývojářů. Nejen kvůli tomu, že titul je v předběžném přístupu, ale hlavně kvůli mému pocitu silně nedodělané hry. Osobně nepatřím mezi fanoušky nedokončených titulů a způsob „kupte si polovičatou hru a my ji možná časem spravíme“ mi prostě nepřijde fér. Rozohnit bych se mohl i více, ale rozhodně nechci nezávislým vývojářům vytýkat ve velké míře to, co dělají i AAA herní společnosti. Abych nebyl vůči autorům jenom negativistický, různé aktualizace a patche do hry postupně směřují a je vidět, že se na ní pracuje i nadále. Na druhou stranu já zde vidím silnou béčkovou inspiraci u jiného, populárnějšího titulu stejného typu s celkovým lepším provedením. Po grafické stránce Pool Cleaning Simulator neexceluje vůbec a je smutně jednoduchý. Zvuková, příběhová (textová), resp. úkolová část je na tom podobně. Největší pozitivum hry vidím v sekci lovců achievementů, protože Pool Cleaning Simulator poskytuje docela jednoduché získatelné achievementy a vy tak můžete docela jednoduše dostat do své knihovny na Steamu hru se 100% ziskem.

Pool Cleaning Simulator je jednoduchý, za mě ne moc povedený simulátor čističe bazénu, se spoustou chyb, repetitivností a levně působícím zpracováním. Jednoduchá grafika, zvuková stránka a zasekávání hry to jenom potvrzují. Optimalizace na tom také není nejlíp a vyšší požadavky jsou u tohoto typu hry docela úsměvné. Za mě by měla jít cena výrazně dolů a práce vývojářů směrem nahoru, jelikož zde hodnotíme titul v předběžném přístupu. V tom jim budu silně držet palce a Pool Cleaning Simulator zatím doporučuji jenom lovcům achievementů.

Klady
  • přiměřeně lehce získatelné achievementy
  • částečný pocit zadostiučinění
  • vedlejší úkoly
Zápory
  • lagy
  • bugy
  • zdlouhavost
  • repetitivnost map
  • mechanika s určením čištění
Platforma PC
  • Datum vydání 07.09.2023
  • 0.0

    Nedoporučujeme

    Vizuál

    Hratelnost

    Znovuhratelnost

    Atmosféra

    Cena/výkon

    Obtížnost

    Pavol Kunca

    Pavol je typický vášnivý hráč, ktorý na hry nemá čas. K hernej stoličke ho posadila stará dobra 1.6, ktorej sa drží do dnešných dní. Akčné strieľačky sú jeho „domovské vody“ a preto nedá dopustiť na herné série ako Far Cry alebo Mafia. Nevyhýba sa ani stratégiám, športovým, či rôznym puzzle logickým hrám. Ako perfekcionista rád dohráva hry na 110%, kedy loví každý jeden možný achievement. Okrem hrania sa rád vzdeláva, veľa cestuje a ani šport či kniha mu nie sú cudzie pojmy. Rozhodne nejakým tým pivečkom s priateľmi nepohrdne.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.