zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Velikáni filmové hudby vol. II

Steven Mercurio s Českým národním symfonickým orchestrem

autor: Zdroj: Pořadatel koncertu   

zvětšit obrázek

Po úspěšném a velmi oceňovaném koncertu VELIKÁNI FILMOVÉ HUDBY přišel Český národní symfonický orchestr s druhou sérií melodií filmového světa. Ve středu 15. listopadu 2023 se Smetanova síň zaplnila filmovými i hudebními fanoušky různého věkového složení, ale také i v různém outfitu. Od pánských obleků a honosných dámských rób jsme v hledišti zahlédly pány bez saka, ale také v jeansech. Právě rozmanité hudební žánry filmové hudby dávají větší prostor pro toleranci v oblečení. Každý z posluchačů si našel svůj pohodlný oblek a nic to neubralo na slavnostní atmosféře koncertu.

Orchestr zahrál melodie ze snímků takových legend a velikánů jako jsou a byli Danny Elfman, Lalo Schifrin, James Horner, John Barry, Howard Shore, Jerry Goldsmith nebo Leonard Bernstein. Byli jsme svědky toho, že filmová hudba není pouze hudební žánr, který je zákonitě spojený s daným filmovým dílem, ale pro svou hodnotu se může stát i uměleckým pokladem. Takováto díla mají právo žít si i svým samostatným interpretačním životem, třeba i jako součást koncertního provedení. Tento způsob předávání z hudební partitury vůči posluchačům je o to silnější, neboť potom se obrazová vizualizace pouze evokuje v myslích posluchačů a dostává další kreativní rozměr individuálního sdílení hudby.
Celý večer řídil skvělý a energický režisér posluchačů a dirigent orchestru Steven Mercurio, světově uznávaný dirigent a skladatel. Maestro Mercurio se podílel na celé řadě oceńovaných nahrávek, hudebních aranží a filmových melodií. Vystupuje v nejvýznamnějších domech operního světa. Po celém světě diriguje symfonická díla. Rovněž je uznávaným a vyhledávaným hudebním aranžérem.
Smetanova síň Obecního domu se díky vedení Českého národního symfonického orchestru proměnila nejen v koncertní sál, ale zároveň i v nahrávací studio, zvukovou laboratoř a bezesporu tajuplnou zvukovou kuchyni. Maestro Mercurio mistrně vedl jednotlivé nástrojové sekce, přesně kladl akcent na rytmus a sílu nástrojů. Dal prostor sólovým výstupům, ale hlavně velmi citlivě provázel jednotlivé skladby až po otevřený dialog s mladými posluchači v hledišti. Poodhlalil nejen skladatelská tajemství, ale publiku poskytl i autentické osobní vzpomínky, např. na Leonarda Bernsteina, kterého nazval svým “hudebním otcem”.

Posluchači si vyslechli ukázky z díla Danny Elfmana - VELKÁ RYBA (2003), BATMAN (1989) a STŘIHORUKÝ EDWARD (1990). V případě filmu Velká ryba je třeba uvést, že je muzikálová adaptace tohoto filmu na repertoáru Městského divadla v Brně, a stojí za vidění.
Další blok byl v první části pražský: MISSION: IMPOSSIBLE THEME a DRSNÝ HARRY (1971) od Lala Shifrina. Mission Impossible se natáčel v Praze. James Horner je podepsaný pod filmovou hudbou: TROJA (2004) a TITANIC (1997). Druhá část večera patřila Johnu Barrymu a filmům JAMES BOND THEME, TANEC S VLKY (1990) a VZPOMÍNKY NA AFRIKU (1985). Howardu Shoremu a filmu PÁN PRSTENŮ: SPOLEČENSTVO PRSTENU. Jerrymu Goldsmithovi a filmu NA OSTŘÍ NOŽE (1997) a závěr Leonardu Bernsteinovi a WEST SIDE STORY (1961).

Dirigent Steven Mercurio zval posluchače na začátku koncertu na cestu kolem světa. Jeho pozvání bylo skutečně brilantní, protože jsme se dostali do Egypta, na Aljašku, do Afriky ale třeba i do Středozemě a do dalších koutů světa. Zejména Interpretace hudby z filmu Tanec s vlky nabídla posluchačům skvěla hudebně ztvárněnou přestřelku mezi hlavním hrdinou a Indiány. Podobně misteriózní byla interpretace hudby PÁN PRSTENŮ: SPOLEČENSTVO PRSTENU, u kterého si mohl vnímavý posluchač představit různé druhy živočichů, hmyzu a ptáků, prosluněnou pláň, ale i nástup temných jezdců. Velmi napjatá byla interpretace Mission: Impossible Theme a to díky dvěma krátkým a dlouhým tónům: písmen M a I z Morseovy abecedy.
Bravurní byla interpretace WEST SIDE STORY (1961), kdy na výzvu dirigenta se pěvecky zapojil celý sál.
Nezbývá než doufat, že se dočkáme dalšího koncertu VELIKÁNI FILMOVÉ HUDBY VOL. III. a Český národní symfonický orchestr bude podobně jako dirigent Steven Mercurio ve skvělé kondici.

www.cnso.cz

20.11.2023 12:11:25 Josef Meszáros | rubrika - Recenze