Zemřela investiční legenda: Jak Charlie Munger ovlivnil svět investic a kapitálových trhů

SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:
5/5 - (1 vote)

Charlie Munger byl americký podnikatel, investor a filantrop, který proslul jako dlouholetý spolupracovník a pravá ruka Warrena Buffetta, legendárního šéfa Berkshire Hathaway. Munger zemřel 28. listopadu 2023 ve věku 99 let v Santa Barbaře v Kalifornii. Jeho život a kariéra byly plné úspěchů a moudrosti, bez velkých kontroverzí.

Začátky

Munger se narodil 1. ledna 1924 v Omaze v Nebrasce. Jako teenager pracoval v obchodě s potravinami Buffett & Son, který patřil dědovi Warrena Buffetta. Munger studoval matematiku na University of Michigan, ale v roce 1943 odešel do armády, kde sloužil jako meteorolog.

Po válce využil GI Bill a absolvoval několik pokročilých kurzů na různých univerzitách. Přestože neměl bakalářský titul, podařilo se mu dostat na Harvard Law School, kde v roce 1948 promoval s vyznamenáním. Munger se usadil v Pasadeně v Kalifornii, kde založil úspěšnou právnickou firmu Munger, Tolles & Olson.

Investiční kariéra

Munger se začal zajímat o investování, když poskytoval právní poradenství investorům a správcům fondů. V roce 1959 se poprvé setkal s Buffettem na večeři v Omaze a od té doby si udržovali kontakt. Na radu Buffetta Munger v roce 1965 opustil právní praxi a soustředil se na správu investic.

Založil vlastní investiční společnost, která dosahovala vysokých výnosů. V roce 1978 se Munger stal viceprezidentem Berkshire Hathaway, konglomerátu, který Buffett ovládal. Společně s Buffettem Munger vedl investiční strategii společnosti, která spočívala v nákupu podhodnocených akcií kvalitních společností a jejich dlouhodobém držení.

Munger byl také předsedou Wesco Financial Corporation od roku 1984 do roku 2011, předsedou Daily Journal Corporation, mediální a softwarové společnosti, a členem představenstva Costco Wholesale Corporation, maloobchodního řetězce.

Investiční filozofie

Munger byl zastáncem hodnotového investování, které se zaměřuje na nákup akcií společností, které mají vysokou vnitřní hodnotu, ale jsou na trhu podhodnoceny. Munger byl také známý svým multidisciplinárním přístupem k investování, který využíval znalosti z různých oborů, jako je psychologie, filozofie, ekonomie, fyzika a biologie.

Munger vytvořil koncept tzv. mentálních modelů, které jsou zjednodušenými reprezentacemi reality, které pomáhají lépe porozumět a rozhodovat se v komplexním světě. Munger byl také obdivovatelem a propagátorem myšlenek Benjamina Grahama, otce hodnotového investování, a Richarda Feynmana, slavného fyzika a nobelisty.

Filantropie a kontroverze

Munger byl velkorysý dárce, který věnoval miliony dolarů na různé charitativní a vzdělávací účely. Mezi jeho nejvýznamnější dary patří 110 milionů dolarů na University of Michigan, 65 milionů dolarů na Stanford University, 43,5 milionu dolarů na Harvard-Westlake School a 200 milionů dolarů na University of California, Santa Barbara.

Munger byl také známý svým ostrým jazykem a nekompromisním postojem. Některé z jeho výroků vyvolaly kritiku a kontroverzi. Například v roce 2016 Munger nazval obchodování s deriváty “morální odpadem” a řekl, že by raději “vypustil krev” než investoval do akcií společnosti Valeant Pharmaceuticals, která byla obviněna z podvodů a manipulace s cenami léků.

V roce 2020 Munger prohlásil, že bytová krize v Kalifornii je “boží dar” pro lidi, kteří už mají dům, a že není jeho problém, že mladí lidé nemohou koupit dům. V roce 2021 Munger kritizoval bitcoin jako “umělý produkt” a “odpornou” věc, která podporuje “nekalé obchody” a “nelegální aktivity”.

Závěr

Charlie Munger byl jednou z nejvlivnějších osobností v historii investování a podnikání. Jeho spolupráce s Warre nem Buffettem, jeho investiční filozofie a jeho filantropické aktivity jsou inspirací pro mnoho lidí po celém světě. Munger byl také člověkem, který neváhal říkat, co si myslí, i když to bylo nepopulární nebo kontroverzní.

Munger byl nejen investičním géniem, ale také filozofem, učitelem a moudrým rádcem. Jeho život a dílo nám ukazují, jak můžeme dosáhnout úspěchu, štěstí a smyslu v našich životech.

Soutěž o iPhone 15, AirPods 3 a další ceny s HypoSpace.cz

Soutěž Časově omezeno
4,89 %
Vyhrajte iPhone 15 a další ceny
       
Sjednejte si online hypotéku od HypoSpace.cz s úrokem od 4,89 % a zařaďte se tak do soutěže o iPhone 15, Apple AirPods 3 a další ceny.
Chci soutěžit
SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:

PŘIDEJ KOMENTÁŘ